אוקראינה באירוויזיון 2025: להקת ציפרבלאט, שזכתה בקדם האירוויזיון האוקראיני ויבצעו את השיר "Bird of Pray" על בימת האירוויזיון, חושפים שינויים דרמטיים בהופעה שלהם לאירוויזיון. מה ישתנה?
נציגי אוקראינה לאירוויזיון 2025, להקת ציפרבלאט (Ziferblat), עם השיר "Bird of Pray" (בעברית: "ציפור התפילה"), חשפו בראיון פרטים ראשונים אך משמעותיים על ההופעה הקרובה שלהם בבאזל. בצל ציפיות גבוהות ותחזיות משתנות של טבלאות ההימורים, חברי הלהקה לא מהססים להצהיר: "השינויים בהופעה הם רדיקליים, זה יהיה לגמרי שונה". הפרטים המלאים בהמשך הכתבה!
מהפך על הבמה – הופעה חדשה לחלוטין
מאז ניצחונם בגמר הקדם האוקראיני, "Vidbir 2025", שם הפתיעו עם שירם העוצמתי והסוחף – "Bird of Pray", שואפת הלהקה להרחיק לכת עוד יותר. השיר, המסמל תקווה, חופש וללא גבולות, זכה ל־19 נקודות מכובדות שהבטיחו להם את הכרטיס לבאזל – אך כעת, הם מספרים, ההעמדה תזכה לשדרוג חסר תקדים.
לדברי סולן הלהקה, דנילו לשצ'ינסקי (Danylo Leshchynskyi): "כבר חודש שיש לנו צוות בימוי מגובש, יש במאית. וכן, זו אישה. השינויים בהעמדה הם מרחיקי לכת, זה כרגע משהו אחר לגמרי. זה כל מה שנוכל לומר לעת עתה. תראו בעצמכם בתחילת מאי – לא יהיה שם שום קשר למה שראיתם בקדם האירוויזיון".
חזרות אינטנסיביות ויצירתיות חוצת גבולות
ציפרבלאט מקיימים חזרות לעיתים תכופות, הן פנים אל פנים והן באופן מקוון, כדי להתגבר על האתגרים הלוגיסטיים – חלק מהצוות איננו נמצא באוקראינה באופן פיזי. אך כל זה לא מפריע להם להמשיך ליצור.
"אנחנו מוזיקאים קודם כל", אמר הסולן. "תהליך היצירה הוא מה שמסב לנו הנאה, בלי קשר למשימה הספציפית שקשורה לתחרות. גם אם לא היה אירוויזיון, היינו ממשיכים לעשות מוזיקה – כי זה מה שנחיה איתו גם אחרי מאי".
טבלאות ההימורים? "אין קשר לשינויים"
למרות שתחזיות ההימורים השתפרו – מהעמדה 15–19 בפברואר לעשירייה הפותחת במרץ – חברי ההרכב אינם מייחסים לכך חשיבות מיוחדת. ולנטין לשצ'ינסקי (Valentyn Leshchynskyi), גיטריסט ומקים הלהקה מבהיר: "דירוגי ההימורים לא קשורים לשינויים בהעמדה. אם עוקבים אחרי הדינמיקה של ההודעות שלנו ושל ההימורים, אין ביניהם כל קשר. איך זה עובד שם – אני לא יודע".
הדגש, לדבריהם, הוא על ההופעה עצמה בבאזל – בה כל פרט ופרט ייחשף לעיני הקהל והשופטים. "יש עבודה אדירה שמתבצעת, והתוצאה תדבר בעד עצמה", הבהיר הסולן.
האתגר הבירוקרטי: האם יצליחו לעבור את הגבול?
עם רקע של מגבלות נסיעה בשל המלחמה באוקראינה, עולה שאלה חשובה – האם הלהקה תוכל לצאת למדינה זרה? הסולן ענה על כך בנחישות: "הצוות שלנו עושה הכל כדי שזה יתאפשר. גם משרד התרבות. לא הכל פשוט, אבל בסוף זה יקרה. בשנים קודמות גם גברים ייצגו את אוקראינה, והשנה לא תהיה שונה".
להילחם בביקורת – ולנצח
כמו אמנים רבים אחרים, גם ציפרבלאט נתקלים בביקורת – לא רק עליהם, אלא גם על עצם ההשתתפות של אוקראינה באירוויזיון בזמן מלחמה.
הסולן מגיב לכך בפילוסופיה רגועה: "לציבור האוקראיני יש זכות לדעה. יש טריגרים, זה מובן. אבל תחרויות כמו האירוויזיון הן הזדמנות להשמיע את הקול שלנו, כשלא תמיד רוצים לשמוע. זה מיקרופון רועש – ואנחנו משתמשים בו".
באשר לביקורת אישית כלפיהם, הוא מוסיף: "צריך להוכיח את עצמך, ולא לצפות למחמאות על סתם. אז כן, יש ביקורת – אבל היא רק מדרבנת אותנו לעבוד".
השליחות מעל הקריירה
כשנשאלו על ציפיותיהם מהתחרות, ההרכב מבהיר: השליחות הלאומית קודמת לכל.
הסולן הרחיב: "לא נשארו הרבה פלטפורמות כמו האירוויזיון, שדרכן אפשר להישמע. זו לא במה פוליטית, אבל זו במה שמאפשרת להישמע – וזה נדיר. המסר שאנחנו מביאים השנה שונה מזה של שנה שעברה, והוא חשוב. אנחנו לא נוסעים לבאזל בידיים ריקות". עוד הוסיף הסולן: "יש כמובן גם מניע אישי – לפתח את הקריירה. אבל בשנים האחרונות, זו מטרה שנייה. כדי שאמן יתקיים – המדינה שלנו צריכה להתקיים".
לא מתפתים לקיצורי דרך
בין כל הדרכים האפשריות לזכות בתשומת לב באירוויזיון, חברי ההרכב בוחרים בעקרונות.
הסולן שיתף: "יש דרכים רבות לזכות בפופולריות, אבל חלקן לא רלוונטיות לנו. אנחנו לא נשתמש בהן. אנחנו רוצים להתחבר דרך היצירה עצמה. עושים צעדים של ידידות מול נציגים שאנחנו אוהבים – למשל, אחי יוצר קאברים לשירים מהשנה שהכי מצאו חן בעיניו".
הם מציינים גם את הקשר העמוק שלהם עם התחרות: "אנחנו מעריצי אירוויזיון. במיוחד בעשור הקודם. אנחנו יודעים את החוקים, את השינויים, את כל המנגנון. אנחנו נוסעים לתחרות במודעות מלאה".
ניסיון נוסף זה כוח
למי ששכח – ציפרבלאט כבר ניסו את מזלם בקדם האירוויזיון האוקראיני בשנת 2024 אך לא הצליחו לעבור. ובכל זאת, חזרו השנה וניצחו.
הסולן מסביר: "רבים חזרו לניסיון נוסף – אליונה (Alyona), מלווין (Melovin), ג’מאלָה (Jamala). ניסיון נוסף זה דבר טוב. זה מעיד על כוח פנימי. לא היינו זקוקים לזה, אבל רצינו. והשנה עבדנו קשה יותר כדי לזכות". לדבריו, זה לא היה מובן מאליו: "היו גם נציגים אחרים ראויים. זה היה עניין של מזל".
מוזיקה ללא גבולות – גם בז’אנרים
כאשר נשאלו באיזה ז’אנר פועלת הלהקה, הסולן סירב לשים תווית: "למוזיקאי לא נוח להיות כלוא בז’אנר. יש לנו אהבה לרוקנרול של שנות ה־70, אבל אנחנו חיים ב־2025. זה מיקס של ישן וחדש. אני רוצה עוד לחיות ולעבוד בז’אנרים שונים".
משאלה אישית ומסר לצופים
בסיום הריאיון שיתף הסולן את איחוליו האישיים לקראת באזל: "לצופים – תנו צ’אנס גם למי שלא היה הפייבוריט שלכם. תפתחו את הלב. אל תפחדו לשנות דעה".
עוד הוסיף הסולן: "ולעצמי – אני מאחל להופיע בכבוד, בלי טעויות. לעבור את מרכז העיתונאים בגאווה, כי יהיו פרובוקציות. אני רוצה ליהנות מהתהליך, כי זו הזדמנות חד־פעמית. אני רוצה לא לאכזב את מי שמאמין בנו – כי זו תחרות. אתה צריך להוציא מעצמך הכל".
עם תשוקה מוזיקלית עזה, ערכים נעלים ונחישות בלתי מתפשרת – אוקראינה מכוונת לגמר. אולי זו רק תחרות, אבל עבור ציפרבלאט, זו השליחות הכי משמעותית שהם לקחו על עצמם.
אוקראינה באירוויזיון 2025:
"Bird of Pray" (בעברית: "ציפור התפילה") הוא שם השיר שיבוצע על ידי להקת ציפרבלאט (Ziferblat) אשר ייצגו את אוקראינה בחצי הגמר הראשון של אירוויזיון 2025, שיתקיים ב-13 במאי בבאזל, שוויץ. השיר נכתב על ידי שלושת חברי הלהקה: ולנטין לשצ'ינסקי (Valentyn Leshchynskyi), דנילו לשצ'ינסקי (Danylo Leshchynskyi) ופדיר חודקוב (Fedir Khodakov). זהו שירם הראשון של חברי הלהקה על בימת האירוויזיון. השיר בוצע באנגלית ובאוקראינית.
השיר "Bird of Pray" עוסק בתקווה ובקשה לחיים, אהבה וחופש בזמנים קשים. הלהקה מבקשת מהנמען (הציפור או האהובה) לעוף, לחיות, ולשתף את הלב עם מישהו שאכפת לו. יש תחושה של כמיהה לחופש ולקשר אנושי עמוק. השיר משלב רגשות של געגוע, תקווה, ובקשה לדאגה ואהבה, תוך שימוש בדימוי החזק של ציפור מעופפת כסמל לחופש ותקווה.
בימים אלה מדורגת אוקראינה במקום העשירי בטבלאות ההימורים לקראת אירוויזיון 2025.
ציפרבלאט – מי אתם?
הלהקה האוקראינית ציפרבלאט הוקמה בשנת 2015 ומורכבת משלושה חברים: ולנטין לשצ'ינסקי (Valentyn Leshchynskyi) הגיטריסט, דנילו לשצ'ינסקי (Danylo Leshchynskyi) הסולן ופדיר חודקוב (Fedir Khodakov) המתופף. הלהקה שחררה עד כה כתשעה סינגלים, אלבום EP אחד (בשנת 2017) ואלבום בשם "Peretvorennia". חברי הלהקה ניסו לייצג את אוקראינה באירוויזיון 2023 אך לא זכו להעפיל לגמר. בשנת 2024 התמודדו בקדם האירוויזיון המקומי עם השיר "Place I Call Home" עימו זכו במקום השני.
מקור: RFI
אירוויזיון 2025: זו תהיה ההשתתפות ה-20 של אוקראינה באירוויזיון. אוקראינה הצטרפה לתחרות ב-2003 וזכתה בה שלוש פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של אוקראינה הייתה באירוויזיון 2022 עם השיר "Stefania" בביצועה של להקת קאלוש אורקסטרה.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
כתב ויוצר תוכן בנושא תחרות האירוויזיון. פרשן ומומחה בענייני התחרות.
מנהל אדמיניסטרטיבי בכיר.
אימייל: [email protected]
טלפון: 050-9441919