אירוויזיון 2024 ייזכר כאחד הדרמטיים – לא רק בזכות השירים או עדן גולן, אלא גם בגלל הנציג ההולנדי. מה באמת קרה מאחורי הקלעים עם יוסט קליין?

ב-11 במאי 2024, בשעה 17:45, הגיע אריק ואן סטאדה (Eric van Stade), לשעבר מנכ"ל AVROTROS, במונית נוצצת אל מלון קלריון שבמאלמו, שוודיה. זו הייתה שעת בין ערביים נינוחה – תזמורת רחוב ניגנה חרישית את “The Winner Takes It All” של להקת אבבא (ABBA) כדי להכניס את העוברים והשבים לאווירת האירוויזיון, אך ברקע כבר החלו להתאסף מפגינים עטופים בדגלי פלסטין, אשר מחו בלהט נגד השתתפותה של ישראל בתחרות.

מה שאיש לא ידע באותו רגע, הוא שלמרות שמבחינת לוח הזמנים מדובר היה ביום הגמר של אירוויזיון 2024 – בפועל, זה יהיה הלילה שבו יוסט קליין (Joost Klein) יודח מהתחרות ויעורר סערה שלא הייתה כמותה בתולדות האירוויזיון.




יוסט קליין מאחורי הקלעים של אירוויזיון 2024

כדי להבין כיצד הסתיימה השתתפותו של יוסט קליין בטרם עת, יש לחזור לימי ההכנה הראשונים במאלמו. עם הגעתו לשוודיה בסוף אפריל, זכה קליין להמון אהדה מהקהל המקומי והבינלאומי. השיר “Europapa” (בעברית: "אירופאפא") כבר הפך לוויראלי, והציפיות ממנו הרקיעו שחקים – הן מבחינת קהל המעריצים והן מבחינת טבלאות ההימורים, שם דורג במקום השלישי.

אך מאחורי הקלעים, העניינים נראו אחרת. כבר ב-30 באפריל, לאחר חזרה מוקדמת של ההולנדים, התרחשה תקרית בין קליין לבין צלמת שוודית, ששכרה ההפקה עבור הפקת סרט תיעודי מאחורי הקלעים של התחרות. הצלמת ביקשה לצלם את קליין כשהוא מסיר את האוזניות שלו – תיעוד סטנדרטי לכאורה. אך קליין קרא לעברה “Stop filming!” (בעברית: "הפסיקי לצלם!") פעמיים, באופן שנשמע היטב לצוות שסבב אותו. הצלמת הסבירה שיש לה אישור, וקליין השיב בקצרה: “Still no!” (בעברית: "עדיין לא!"), ופשוט הסתובב והלך.

התגובה הזו עוררה דאגה בקרב אנשי ההפקה. היו שתהו אם מדובר באמן עם צרכים מיוחדים, או רגישויות מסויימות שלא הובהרו מראש. חלק מהם נזכרו במקרה של נציגת נורווגיה מ-2016, אגנטה (Angete), שהתמודדה עם דיכאון, וההפקה התנהלה עמה בזהירות יוצאת דופן. האירוע הזה הביא לקיום שיחה רשמית בין נציגי ההפקה לבין המשלחת ההולנדית. נאמר במפורש שקליין נדרש לנהוג בהתאם לכללי ההתנהגות הקפדניים של האירוויזיון. התחרות היא הפקה ענקית, המורכבת מאלפי פרטים מתואמים – ואין מקום לחריגות.




יוסט קליין והלחץ מאחורי הקלעים

במקביל, הלך והתברר שקליין מתקשה להתמודד עם הלחצים המופעלים על משתתפי התחרות. אמנם באותה השנה בוטלו מסיבות עיתונאים רשמיות, אך במקומן הוכנסו משימות שיווק ברשתות החברתיות, ובמיוחד טיקטוק – פלטפורמה בה יוסט צמח והתפרסם. דווקא כאן הוא הביע התנגדות, אולי דווקא כי חש שהשליטה בתוכן נלקחת ממנו.

גם הלחץ שנגרם עקב השתתפות של משלחות אחרות לא סייע. כל משלחת הביאה צוותי מדיה עצמאיים, שצילמו בכל פינה מאחורי הקלעים – לעיתים תוך המתנה מחוץ לחדרי ההלבשה עד ליציאת האמנים. ההולנדים תיארו את המצב כ"מצור", בתקופה שבה המשתתפים זקוקים לשקט ונחת.

המתיחות רק גברה לנוכח היחס כלפי המשלחת הישראלית. על רקע קריאות לחרם מצד משלחות אחרות, ובעיקר אירלנד ונורווגיה, ההתנהלות כלפי המשלחת הישראלית נראתה בולטת – יואב צפיר, במאי השיר הישראלי, סיפר כי מאחורי הקלעים הם סבלו מהתנכלויות יומיומיות מצד משלחות אחרות, שכללו פרצופים עוינים ואף דרישות למחוק תמונות משותפות שצולמו עם חברי המשלחת הישראלית.

אבל בסופו של דבר, כל הצדדים חשו שהעניינים נרגעו. הייתה הבנה הדדית, ולצלמת הובהר שוב כי מותר לה לצלם את קליין, כל עוד היא פועלת לפי הנהלים.




יוסט קליין בחצי גמר האירוויזיון – פסגת המתח

ביום רביעי, 8 במאי, נחשפה לראשונה בפני העיתונות הבינלאומית ההופעה המלאה של יוסט קליין. במשך ימים הודלפו לרשתות רק קטעים מצולמים קצרים ותמונות מתוך החזרות – דבר שעורר את מורת רוחו של קליין. הוא לא ידע שבעבר, כל החזרות היו חשופות לקהל, ודרש שהביצוע שלו יישאר חסוי עד חצי הגמר. הדרישה נדחתה.

הדלפות אלה גרמו לירידה בדירוג ההימורים של הולנד. כשהביקורות בכלי התקשורת ההולנדיים לא היו מחמיאות, המורל במשלחת נפגע. קליין, בתגובה, פרסם סרטון בעמוד האינסטגרם שלו שבו לעג לסוכניות ההימורים: “Die bookmakers, dat is gewoon een lijstje van gokverslaafden.” (בעברית: "סוכני ההימורים האלה, הם רק רשימה של מכורים להימורים").

למחרת בבוקר, ב-9 במאי, התראיין קליין לעיתונאים הולנדים ביציאתו מהמלון. לכתב ששאל על "הנחיתה על הירח" שהובטחה בביצועו, ענה קליין בעוקצנות: “Heb jij al veel weeskinderen gezien die zoiets doen als ik?” (בעברית: "האם ראית הרבה יתומים עושים דברים כמוני?").

כאשר כתב "דה טלחרף" הזכיר את הביקורות הפושרות, סירב קליין לענות והגיב תגובה נזעמת: “Dat werkt niet, jongens. Stay tuned to the truth.” (בעברית: "זה לא עובד, חבר'ה. הישארו צמודים לאמת"). באינטראקציה עם מצלמה אחרת, פנה לקהל ואמר בקול רם, בהצהרה שנחשבת חצופה: “We doen het met zijn allen!” (בעברית: "אנחנו עושים את זה ביחד!"). צפו בהופעת חצי הגמר של יוסט קליין באירוויזיון 2024:




Europapa – רגע בודד של התעלות

באותו ערב, על בימת חצי הגמר, התעלה קליין על עצמו. אם בחזרה הכללית נראה מעט לחוץ, הרי שכעת – מול קהל משולהב – הפך לאמן פורח. הקהל הגיב באקסטזה. מחופשים רקדו ושרו את “Europapa” בהתלהבות, והבמה התמלאה באנרגיה מחשמלת.

כשהשיר הסתיים, קליין קפץ מהבמה, חילק "כיפים" בשמחה ורץ לאזור שמאחורי הקלעים. בדיוק שם התרחשה ההתנגשות השנייה – והקובעת – עם אותה צלמת.

"היי! למה את מצלמת?" – ההתפרצות הגורלית

הצלמת השוודית, שנכחה באזור הקרוי "afkoelruimte" (בעברית: "חדר התקררות"), הבחינה במשתתפים מאושרים ורצתה לנסות ולתעד את הרגע המשמח. היא כיוונה את מצלמתה, מדגם Sony A7 III, לעבר הקבוצה. קליין הבחין בה מייד. הוא קרא לעברה: “Hee! Why are you filming?” (בעברית: "היי! למה את מצלמת?")

בתחילה חשבה שהוא מתלוצץ – בשל אווירת ההתלהבות. כשהבינה שהוא כועס באמת, כיבתה את המצלמה בתקווה להרגיע את המצב, אך קליין המשיך להתקרב.

היא חיבקה את המצלמה בניסיון להגן עליה, אך קליין הניף את ידו בתנועה חדה לעבר המצלמה. היא הרגישה כיצד המצלמה נחבטת בגופה. כשהביטה למעלה – ראתה את קליין בורח לעבר הגרין רום (green room). היא נותרה רועדת, כשהמצלמה ניזוקה לעיניה.




הגרסאות הסותרות

קליין סיפר מאוחר יותר בחקירתו כי לא זיהה את הצלמת מהאירוע הראשון, אך הניח שכבר הובהר בעבר שאסור לצלם אותו ביציאה מהבמה. לטענתו, הוא רק רצה לדחוף את המצלמה הצידה לאחר שבקשתו להפסיק לא נענתה.

אין תיעוד של רגע הפגיעה, שכן המצלמה הייתה כבויה באותה שנייה – פרט שסיבך עוד יותר את הבירור העובדתי.

מסיבת העיתונאים עויינת

בהמשך אותו ערב השתתף קליין במסיבת העיתונאים של עשרת העולים לגמר. זו הייתה מסיבת עיתונאים ארוכה, שהופצה ברשתות באופן נרחב. קליין נראה משועמם וחסר עניין. כאשר הגיעה זמנה של עדן גולן, כתב פולני עז מצח בשם סימון סטלמשיק שאל את עדן שאלה חסרת תקדים בחוצפתה: האם היא חושבת שהנוכחות שלה ושל ישראל בתחרות מסכנת את שאר המתמודדים. המנחה השוודי התערב ואמר: "על זה את לא צריכה לענות". קליין צעק מיד: “Why not?” (בעברית: "למה לא?") – קריאה שנשמעה היטב באולם ובלטה מאוד בקטעי הווידאו שפורסמו לאחר מכן.

עדן השיבה בכל זאת תשובה דיפלומטית. תוך כדי תשובתה, קליין סירב להביט להעברה ואף כיסה את עצמו בדגל הולנד. האירוע כולו המחיש את המתח ששרר מאחורי הקלעים באותו שבוע. צפו ביוסט קליין מכסה את עצמו בדגל הולנד במהלך מסיבת העיתונאים:




ההדחה של יוסט קליין – בוקר שישי דרמטי

ביום שישי, 10 במאי, בשעות הבוקר המוקדמות, קיבלה קלאודיה ואן דר פס (Claudia van der Pas), שהתמנתה לאחרונה כמנהלת המשלחת ההולנדית, שיחת טלפון משטרתית. יוסט קליין, נמסר לה, לא יורשה להופיע בגמר האירוויזיון.

המכה הייתה קשה ומפתיעה. קליין המשיך להופיע באותו היום בחזרה הגנרלית של הערב – מופע שאינו משודר בשידור חי אך נחשב מהותי, מאחר שעליו מתבססים ניקוד צוותי השיפוט הלאומיים. כדי להימנע מביטול השתתפותו המלאה, שודר באותה חזרה קטע וידאו מתוך החזרה של קליין מהבוקר הקודם.

בפועל, הייתה זו הופעתו האחרונה של יוסט קליין במסגרת אירוויזיון 2024.

האירוויזיון נמשך – בלי הולנד

למחרת, במהלך החזרה הגנרלית של ערב הגמר, יוסט היה אמור לצעוד במצעד הדגלים המסורתי – אך כשעל הבמה היה אמור להישמע שוב “Europapa”, נכנסה עדן גולן במקומו.

מאחורי הקלעים, כבר היה ברור – הולנד הודחה מהאירוויזיון. המשטרה פתחה בבירור, וקליין כמו גם הצלמת מסרו עדות. אולם ההכרעה הציבורית כבר נפלה: יוסט קליין נפסל.




התגובה הפנימית – אובדן קולקטיבי

בתוך המשלחת ההולנדית שררה תחושת הלם. לאחר כמעט עשרה חודשי עבודה – מהליכי הבחירה, דרך בניית ההפקה, ועד לקמפיין התקשורתי – כל התהליך התרסק ברגע אחד.

תחושת התסכול חלחלה מהר החוצה. קורנלד מאאס (Cornald Maas), שהיה חבר בוועדת הבחירה ואף הפרשן הרשמי, יצא בזעם מהמלון. לדבריו: "בשלב מסוים זה יתברר מה קרה ואז כולם יגיעו למסקנה שלא קרה כלום". ואז הוסיף בבוטות: "כמעט אמרתי: 'F*ck the EBU', אבל זה מה שאני אומר עכשיו". לצידו, דובר המשלחת זימרמן שב והצהיר: "ה-EBU החליט לפסול את יוסט. אנו מוצאים שההחלטה הזו אינה מידתית".

העמדה ההולנדית הרשמית הייתה ברורה: מדובר באכיפה מוגזמת וחסרת פרופורציה. אלא שהמילים נאמרו מבלי שאף אחד מאנשי המשלחת היה עד ישיר לתקרית.

מי באמת היה שם?

חמשת האנשים היחידים שהיו במקום התקרית הם יוסט קליין עצמו וארבעת שותפיו להופעה: אפי מוסא (Appie Mussa) – הרקדן המחופש לציפור, מרטין ואן אייזרן (Martijn van Eijzeren) – הרקדן בתפקיד הדיג'יי, סופיה מייסון (Sophia Mason) – רקדנית הרקע ו-אינדי ואן קואוונברג (Indy van Cauwenberg) – רקדן הרקע.

שאר חברי המשלחת – מנהל התקשורת ג'וזין אולחרס (Josine Olgers), המפיק תון דה קרויף (Teun de Kruif), המנהל האישי ריק בקר (Rick Bakker), סגנית ראש המשלחת קלאודיה ואן דר פס וקורנלד מאאס – כולם שהו באותו רגע בחלקים אחרים של מתחם הארנה.

היחיד שנמצא באזור בו שהה קליין מיד לאחר ההופעה היה הבמאי האמנותי גוור מייט (Gover Meit). גם הוא העיד מאוחר יותר כי לא ראה דבר – "עמדתי בפינה, מעבר לפינה", אמר בראיון אצל מגישת הטלוויזיה ההולנדית המפורסמת אווה ג'ינק (Eva Jinek).

המשלחת ההולנדית ניסתה לבנות את תגובתה בהתאם לעדויות החמישה שעלו לבמה – אך לא התקיים כל שיח עם הצלמת עצמה, גם לא דרך בא כוחה. הצלמת, לפי פרסומים, העבירה מסר ברור דרך עורכי דינה: היא אינה מעוניינת להמשיך לדון בפרשה, גם לאחר סיומה. צפו בראיון של יוסט קליין וגוור מייט אצל אווה ג'ינק:




החלטת איגוד השידור האירופי – משפטית וערכית

ביום שני לאחר הגמר – בו זכתה שוויץ – פרסם איגוד השידור האירופי (EBU) הצהרה רשמית: ההחלטה לפסול את קליין התקבלה פה אחד על ידי מועצת ההנהלה של האיגוד.

גם קבוצת המיקוד של האירוויזיון, הכוללת נציגים של כל המדינות המשתתפות, אישרה את ההחלטה. ייתכן שלא הייתה תמימות דעים – אך ההצבעה הייתה מספיקה. כך קרה שנציגי מדינות אחרות, כולל כאלה שהתחרו מול קליין, תרמו להוצאתו מהתחרות. למעשה, עמיתיו לתחרות היו אלה שהצביעו בעד סיום השתתפותו.

הקרע בדעת הקהל

האירוע עורר תגובות בינלאומיות חריפות. היו שתמכו בקליין בטענה שמדובר באמן אנושי, טעון ומורכב, שנקלע למצב של עומס נפשי. אחרים, במיוחד בתקשורת השוודית, הדגישו כי התנהגותו חרגה מהמקובל.

התקשורת ההולנדית עצמה פיצלה את גישתה: חלק מהעיתונים נעמדו מאחורי קליין והמשלחת, בעוד אחרים הביעו ביקורת על התנהלותו הפרובוקטיבית לאורך כל הדרך, עוד משלב האודישן.




חשיפה דרמטית: החלטה מוקדמת על הדחה

בהמשך לחשיפת הפרטים אודות האירועים במאלמו, נחשף מסמך שמספק הצצה לתהליך קבלת ההחלטות של איגוד השידור האירופי (EBU) בנוגע להדחתו של קליין מהתחרות. המסמך הוא גרסה מעודכנת של תסריט החזרות שנשלח למספר פרשנים לאומיים בתחרות.

המסמך המעודכן נשלח ב-12:56 לפי שעון מקומי ביום שישי, 10 במאי, כלומר, יותר מחצי שעה לפני תחילת החזרה הגנרלית שנקבעה ל-13:30. לפי התסריט, הוצג בו כי סדר ההופעות של המשלחת ההולנדית בוטל לחלוטין, כשכבר בשלב זה הוחלט לא לאפשר לקליין לעלות לבמה לחזרה.

העדכון הזה מעורר שאלות רבות בנוגע להתנהלות של איגוד השידור האירופי (EBU). מצד אחד, הם קיבלו החלטה להדיח את יוסט כבר זמן רב לפני תחילת החזרה, אך מצד שני, לא הועבר עדכון רשמי וברור לכל המשלחות על כך. המסמך רק ציין את המונח "מבוטלת" ביחס להופעת הולנד, אך לא נמסר שום מידע נוסף שמסביר את הסיבה להדחה או מה קרה מאחורי הקלעים.

בריאיון לתוכנית אירוח הולנדית, קליין סיפר כי הוא בילה 8 שעות מאחורי הקלעים באותו יום שישי מבלי לקבל עדכון נוסף לגבי מצבו בתחרות. זה מחזק את הטענה שהמשלחות לא קיבלו מידע בזמן אמת על החלטות הקריטיות שהתקבלו, גם אם הן כבר נרשמו בתסריט הרשמי. המסמך המעודכן שנחשף מראה כי ההחלטה להדיח את קליין מהתחרות התקבלה הרבה לפני תחילתה, אך התקשורת מול ה-EBU בהקשר של ההחלטה הייתה לקויה.




התחלה עם כוונות טובות – סוף סוער

חשוב לזכור: דווקא טוואן ואן דן ניוואנהאוזן (Twan Van Den Nieuwenhuizen), ראש המשלחת שנכנס לתפקיד לאחר כישלון הופעתם של מיה ניקולאי ודיון קופר באירוויזיון 2023, רצה לפתוח דף חדש. הוא ארגן אודישן נוסף, בו התמודד קליין מול מועמדים מוכרים – ובכל זאת, הקסם של קליין, האנרגיה, והקונספט של “Europapa” שכנעו את הוועדה.

אך כבר אז ידעו שהוא אינו קל לעבודה. בשל עברו בפסטיבלים, שבו התבלט בהתנהגות לא צפויה ולעיתים בוטה, הוא זומן לשיחה מיוחדת כדי להבהיר את גודל המעמד.

עדויות חדשות נחשפות

במאי ויוצר הקליפ של השיר "Europapa", וראס פאוואז (Véras Fawaz), סיפר על חוויותיו מהעבודה לצד יוסט, ואמר שהוא לא הופתע שדברים לא הלכו חלק איתו. לפודקאסט "Bigger Picture" הוא סיפר שיוסט בעייתי ושנוי במחלוקת אף עוד לפני הדחתו מגמר התחרות במאלמו, ואף במהלך צילומי הקליפ לשיר ההולנדי הוא תקף אדם על הסט.

וראס ויוסט קליין הם קולגות ותיקות, השניים מכירים ועובדים זמן רב ביחד. יחד עם זאת, לווראס היה קשה עם התנהגותו של הזמר ההולנדי על סט הצילומים, כשתקף את עוזר הבמאי שלו: "הקליפ הזה עלה בערך חודש וחצי מהחיים שלי. הרווחתי מזה אפס יורו. אני ממילא לא מרוויח כסף מקליפים. אז אני חושב שאתה גם צריך לראות את הערך של האנשים שעושים את זה בשבילך. זה חל גם על עוזר במאי שנמצא על הסט תמורת אפס יורו. אתה פשוט לא יכול לצעוק עליו. וגם אמרתי לו את זה". צפו בקליפ הרשמי של יוסט קליין לשיר "Europapa":




יוסט קליין באירוויזיון 2025?

לקראת אירוויזיון 2025, צצו שמועות רבות שיוסט קליין, ייצג גם השנה את הולנד כמעין פיצוי על הדחתו. רשת הטלוויזיה ההולנדית אישרה שאכן נעשתה פנייה לקליין והציעו לו לייצג שוב את הולנד באירוויזיון, אך הראפר וויתר על ההזדמנות.

בהצהרה שפרסם בחשבון האינסטגרם שלו, הוא אישר את הדברים, והוסיף: "הצוות שלי ואני כבר היינו מוכנים, אבל זה פשוט לא מרגיש נכון. אני מודה לכל האהבה מכל רחבי העולם, אבל אני עדיין מאוד מושפע מהשנה הזו. אני צריך לתת לעצמי עוד זמן להחלים." הוא גם הוסיף בספק פואטיות וספק עקיצה ש"אולי הייתי עיוור, אבל עכשיו אני רואה בבירור. אני חייב לעקוב אחרי האור. לא להילחם בו. התקשורת תהיה התקשורת, אבל אין לי מקום שם. הדרך שלי היא שונה ואני מקבל את כל מי שירצה להצטרף להרפתקה הזו. תבטחו בתהליך".

בהופעה בחודש יולי האחרון בבלגיה, קליין הפתיע את הקהל כשקרא לרשת הטלוויזיה הבלגית להציע לו לייצג את בלגיה באירוויזיון 2025. "מי אמר שאני רוצה לייצג את הולנד? בלגיה, תקראו לי!" אמר קליין בתגובה לשלט שהחזיקו מעריצים עם הכיתוב "יוסט לאירוויזיון 2025" לצד דגל הולנד.




הרכבת הרגשית של קליין

מאז הדחתו מהאירוויזיון, קליין עבר מסע רגשי מורכב. בתחילה, הוא הביע תסכול עמוק מהחוויה במאלמו, שוודיה, ואף צעק במהלך אחד מהופעותיו "F*ck Eurovision". אך כחודש לאחר מכן, בהופעה בפסטיבל פינקפופ (Pinkpop), נראה היה כי שינה את דעתו כשאמר לקהל "למה לא 2025?", רומז על אפשרות לחזור לתחרות. בנוסף, שינה את הביוגרפיה בעמוד האינסטגרם לכיתוב: "Eurovision 2025".

בהופעתו בבלגיה, קליין חשף צד פגיע יותר. "אני מפחד להופיע ומפחד ללכת לסופרמרקט," אמר לקהל, מרמז על ההשלכות הרגשיות של האירועים האחרונים. תגובות הקהל להצהרותיו של קליין היו מעורבות.

בעוד שרבים ממעריציו תמכו בו ללא סייג, אחרים הביעו בלבול לגבי כוונותיו האמיתיות. נראה שיוסט קליין הוא אמן מורכב שקשה לפענח. הוא משלב פגיעות עם פרובוקציה באופן שמושך קהל צעיר, אבל גם מבלבל את תעשיית המוזיקה המסורתית.

"Fuck the EBU": יוסט קליין ממשיך לעורר סערה

טומי קאש (Tommy Cash), נציג אסטוניה באירוויזיון 2025 ויוסט קליין, הצליחו להפתיע עם שיר חדש משותף עם מילים פרובוקטיביות בכל קנה מידה. קאש, שתמיד היה ידוע בקו המוזיקלי הנועז והפוליטי שלו, בחר בשיתוף פעולה עם יוסט, והם שחררו שיר ששורה אחר שורה מעוררת סערה בעולמות המוזיקה והפוליטיקה.

מילים כמו "Fuck the EBU" (הכוונה לאיגוד השידור האירופי), שמופיעה כבר בפתיחת השיר, לא נשארות בשום מקום מעורפלות: השיר מציע התקוממות נגד מערכת השידור האירופי, ואף נגד כל מה שקשור לנורמות החברתיות והפוליטיות של זמננו.

השורות בשיר כוללות מילות פרובוקציה ושאלות פוליטיות חדשות כמו "אני רוצה לטוס לקייב וללכת למוסקבה", "אני רוצה להצביע לקמאלה ואני גם רוצה להצביע לדונלד טראמפ", "הייתי אוהב מקדונלדס, אבל אני אף פעם לא אחזור לשם. אני יודע שאני לבן, אבל הייתי רוצה להיות ***", "אני רוצה לעשן סיגריה, אבל גם להכות בפייד. אני אוהב לשמור על זה ישר, אבל גם אוהב את זה גיי".

מילות השיר טומנות בתוכן חוסר אחידות מחשבתית באופן מכוון, ומתארות את הדילמות הפנימיות של היוצרים, בין אם הם מדברים על הצבעות פוליטיות או על אורח חיים אישי, מה שמעורר שאלות על הכוונה מאחורי השיר. השיר משלב בין התרסה לבין הומור, והזמרים מצהירים על כך בשיר: "השיר מצחיק, הוא לא כל כך עמוק". יש המחשבים את מילות השיר כהתגרות ישירה באירוויזיון ובתנאים המשפטיים המהווים את המוסדות המנהליים של האירוויזיון. האזינו לשיר של טומי קאש ויוסט קליין:




יוסט קליין: הפספוס הגדול של האירוויזיון

יוסט קליין לא סיים את דרכו באירוויזיון 2024 על הבמה – אלא מאחוריה. ברגע אחד של מתח, תסכול והצטלבות נסיבות, קרסה השנה כולה שנבנתה סביבו. “Europapa”, שיר שעמד להפוך לאחד הרגעים האייקוניים בתולדות התחרות, נגוז עוד לפני שהגיע לשיאו. אך הסיפור הזה חורג מעבר לפרק של מוזיקה פופולרית. הוא נוגע בשאלות עמוקות על גבולות האמנות, חופש היצירה, כוחה של המדיה, ועל השבריריות של הצלחה.

ההחלטה הדרמטית של ה-EBU להדיח את נציג הולנד – תוך תמיכה של עמיתיו ממדינות אחרות – היא אקט תקדימי בתחרות שנוהגת להעדיף פיוס ושקט על פני עימות. קליין, שהגיע לתחרות ככוכב רשת שנולד מתוך חוסר מסננים – הפך למוקד התנגשות של ערכים, לחצים פוליטיים, טכנולוגיה ונפש. זה היה יותר מאירוע טכני; זו הייתה טרגדיה תרבותית של ממש. ובין כל המשפטים, הכותרות והספקולציות – נשאר רק שיר אחד מהדהד באוזן, עם שורה אחת שחוזרת שוב ושוב: Europapa. השיר שהבטיח הכול – ונמחק מהבמה הגדולה ביותר של אירופה, רגע לפני השיא.




מקור: Parool

אירוויזיון 2025: זו תהיה ההשתתפות ה-65 של הולנד באירוויזיון. הולנד הצטרפה לתחרות ב-1956, הייתה אחת משבע המדינות המייסדות וזכתה בה חמש פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של הולנד הייתה באירוויזיון 2019 עם השיר "Arcade" בביצועו של הזמר דאנקן לורנס.

רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תהיו הראשונים לדעת!




הרשם
שלח התראה
guest
0 Comments
החדש ביותר
הישן ביותר האהוב ביותר
Inline Feedbacks
View all comments