גאווה יהודית באירוויזיון: עשרה אמנים יהודים שייצגו מדינות זרות ולא התנצלו על זהותם, ביניהם נציגים מצרפת, הולנד, טורקיה, בריטניה, לוקסמבורג וגרמניה. הכירו את האמנים!
האם אי פעם שאלתם את עצמכם: "מעניין אילו אמנים יהודים יצגו מדינות שהן לא ישראל באירוויזיון?". אחרי שהתלהבנו לגלות שנציגת לוקסמבורג בשנה שעברה היא יהודיה-ישראלית, גילינו על הזמר היהודי שייצג את אזרבייג'אן באירוויזיון הקרוב, נחשפנו לקשר היהודי של נציגת פולין, וליוצר הישראלי והקשר לנציג ארמניה. רבים מאיתנו תהו "האם היו עוד בעבר שפספסנו?" אז ריכזנו לכם כאן 10 אמנים שאולי לא ידעתם עד כה שהם יהודים, ויצגו מדינות אחרות בכלל.
ברברה פראבי
ברברה פראבי (Barbara Pravi) שבתה את ליבנו באירוויזיון 2021 כאשר יצגה את צרפת עם שירה "Voilà", שיר שמדבר על קבלה עצמית וחשיפה של עצמך לעולם בתור מי שאתה. אמנם השיר הגיע למקום השני ולא ניצח, אך עבורנו יש ניצחון קטן כאשר אמנית כל כך מרגשת ומוכשרת שרה על כך שהיא גאה במי שהיא, כאשר היותה יהודיה מהווה חלק מזהותה. סבתה של פראבי מצד אמה היא יהודייה מפולין וסבתה של פראבי מצד אביה היא יהודייה מאלג'יר. כזכור, פראבי בירכה את עדן גולן על השתתפותה באירוויזיון 2024 שהתרחש במאלמו, ועל האומץ שלה לייצג את המדינה לאור המחאות והיחס שהיא קיבלה כנגד השתתפותה של ישראל בתחרות.
עמיר חדד
צרפתי יהודי (וישראלי!) נוסף שייצג את צרפת בעשור האחרון. כן כן, חלקנו זוכרים את עמיר חדד (Amir Haddad), או בשם הבמה שלו "עמיר" מאירוויזיון 2016 שבו סיים במקום ה-6 בתחרות עם השיר "J'ai Cherché". הזמר מוכר בארץ מהעונה הרביעית של "כוכב נולד" אי שם ב-2006, בה זכורה התעלפותו על הבמה ברגע שהזמר יעדיף לשכוח. עמיר נולד בישראל להורים יהודים ממוצא ספרדי, הוציא שירים רבים בעברית וביצע שיתופי פעולה עם אמנים רבים בישראל, ביניהם עופר ניסים, ואייל גולן. בצרפת הוא אמן מפורסם מאוד בעל שיתופי פעולה מצליחים כמו עם האמנית הצרפתית האהובה אינדילה (Idila), ונציגת צרפת באירוויזיון 2017, אלמה (Alma).
לני קור
קוראינו הצעירים אולי לא יזהו אותה, אך לני קור (Lenny Kuhr) הייתה אחת מהזוכות באירוויזיון 1969 כאשר ייצגה את הולנד. באותה שנה ארבע מדינות זכו בתחרות האירוויזיון אך לבסוף אירוח התחרות בשנה שאחרי עבר להולנד מספרד. לני לא נולדה יהודיה למעשה, אך היא התאהבה בבעלה הראשון שהיה ישראלי יהודי והתגיירה בשנת 1970, מאז הספיקה לעבור לגור בישראל ולהקים שורשים ומשפחה בארץ. גם לאחר גירושיה התחתנה שוב בנישואים יהודים והמשיכה לדבוק באמונתה. במהלך השנים קור שרה שירים רבים כתמיכה בישראל ביניהם הקליטה את השיר "שלום מהולנד" ב-1991 עם מוזיקאים נוספים במהלך מלחמת המפרץ הראשונה, כאות סולידריות עם אזרחי ישראל שעליהם נורו טילים מעיראק. גם בעת המלחמה הנוכחית קור המשיכה לתמוך ולקחת חלק בהסברה העולמית כאשר שרה בעברית לכבוד החטופים בהופעה בהולנד לאחר שגילתה שנכדה נפצע בעזה.
את קור זכינו לראות מבצעת שוב את שירה "De troubadour" כקטע אמנותי במהלך גמר אירוויזיון 2021 שהתרחש בהולנד.
טלי גולרגנט
את טלי גולרגנט (Tali Golergant) זכינו להכיר באירוויזיון האחרון אשר התרחש במאלמו כאשר יצגה את לוקסמבורג עם שירה "Fighter". גולרגנט, בת ה-24, נולדה בירושלים לאם ישראלית ולאב יהודי יליד פרו. היא אמנם טיילה וחיה במספר מדינות שונות במהלך חייה, אך את זהותה לא שכחה וגם לא את השפה העברית. במהלך עונת האירוויזיון האחרונה, למרות האנטישמיות הגוברת והמלחמה הנוכחית, טלי בחרה להתגאות בהיותה ישראלית על אף הסיכון הכרוך בכך. שירה של גולרגנט זכה לאהדה ופרסום רב בארץ, ובגמר האירוויזיון זכתה ל-12 נקודות הן מהשופטים הישראלים והן מהקהל הישראלי, וסיימה בסופו של דבר במקום ה-13 והמכובד. כעת נותר לנו לצפות להופעה של גולרגנט בישראל, ובתקווה שבקרוב!
דני אסטרין
שם שזכור היטב מאירוויזיון 2023 הוא דני אסטרין (Danny Estrin) סולן להקת וויאג'ר (Voyager) אשר יצגה את אוסטרליה. אסטרין אמנם חי באוסטרליה ונולד בגרמניה אך הוא בעל משפחה בישראל ושורשים יהודים. מעבר לכך שמשפחתו חיה בישראל, אסטרין בחר לבוא במיוחד לארץ בשנת 2019 כדי לצפות בתחרות האירוויזיון שהתרחשה בתל אביב לאחר זכייתה של נטע ברזילי בשנה הקודמת. השיר "Promise" הגיע למקום התשיעי בגמר אירוויזיון 2023.
אוליביה ניוטון-ג'ון
אולי תהיו מופתעים שהשחקנית האהובה והמוכרת מהסרט "גריז" השתתפה באירוויזיון 1974, אך אותה שחקנית גם בעלת שורשים יהודים! אוליביה ניוטון-ג'ון (Olivia Newton-John) נולדה לאם יהודיה ואב יהודי שהתנצר בעת בריחתם מגרמניה הנאצית. ניוטון-ג'ון זכתה במהלך הקריירה שלה ב-4 פרסי גראמי ואף הייתה מועמדת לפרס גלובוס הזהב הנחשק. במהלך חייה הייתה גאה במורשת היהודית שלה גם כאשר לא הזדהתה כיהודיה באמונתה הדתית. ניוטון-ג'ון יצגה את בריטניה בתחרות האירוויזיון עם השיר "Long Live Love", שם סיימה בגמר במקום ה-4, באותה שנה בה ניצחו הלהקה אבבא (ABBA) עם השיר המוכר "Waterloo".
ליאל קולט
ליאל קולט (Liel Kolet) היא יהודיה וישראלית אשר פחות פעילה במדיה כיום, אך במהלך שנות ה-2000 ניהלה קריירה מוצלחת ומשגשגת. קולט התפרסמה בעולם כאשר שרה ביום הולדתו ה-80 של שמעון פרס עם נשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, את השיר "Imagine" של ג'ון לנון – ביצוע אשר שודר בערוצים רבים ברחבי העולם. שנתיים לאחר הופעה זו נבחרה להיות חלק מלהקת סיקס4וואן (Six4one) שמנתה שישה אמנים ממדינות שונות, והוקמה במיוחד עבור אירוויזיון 2006 על מנת לייצג את שוויץ עם השיר "If We All Give a Little" שסיים במקום ה-16 בגמר הגדול.
סוזנה מארי קורק
סוזנה מארי קורק (Susanna Marie Cork), או בשם הבמה שלה סורי (SuRie), אשר יצגה את בריטניה באירוויזיון 2018, גם אולי תפתיע אתכם בשורשיה היהודים, במיוחד לאחר שהתמודדה מול נטע ברזילי שניצחה עם השיר "Toy". אך אולי חלקכם בכלל זוכרים אותה לאחר שמפגין התפרץ לבמה בזמן הופעתה וצעק "Modern nazis of the UK media, we demand freedom, war is not peace" (בעברית: "נאצים מודרניים של התקשורת הבריטית, אנחנו דורשים חופש, מלחמה היא לא שלום"). סורי הספיקה לסיים את הופעתה בגמר התחרות ואף הוצע לה להופיע מחדש לאור ההפרעה שהיא חוותה, אך סירבה לאור כך שהייתה גאה בהופעתה. בסוף חלוקת הנקודות התברר שהשיר הגיע למקום 24, שני מהסוף.
ג'אן בונומו
מי היה מאמין שהנציג האחרון לייצג את טורקיה באירוויזיון יהיה נציג יהודי? אמנם ג'אן בונומו (Can Bonomo) בחר לטעון שהוא מתמודד באירוויזיון 2012 "בתור טורקי, לא בתור יהודי", הוא עדיין יהודי ממוצא ספרדי שייצג מדינה שבאותם זמנים (קצת כמו היום) לא הייתה ביחסים כל כך טובים עם מדינת ישראל. עקב יהדותו, לא פעם דרשו ממנו להגיב על המצב הפוליטי בישראל. באחת הפעמים בחר להגיב נגד הגזענות של אותם אנטישמים, אך יחד עם זאת הביע תמיכה בפלסטינים באותה אמרה. כשטענו שהוא מתכחש ליהדות שלו בתגובה, בונומו צייץ ואמר שהוא לא הסתיר את יהדותו כלל. הזמר הגיע לגמר עם השיר "Love Me Back" וסיים במקום השביעי בתחרות.
וולטר אנדראס שוורץ
מי, אתם שואלים? ובכן, וולטר אנדראס שוורץ (Walter Andreas Schwarz) היה המתמודד הראשון אי פעם לייצג את גרמניה בתחרות האירוויזיון. למעשה, היה מבין המתמודדים הראשונים אי פעם להתחרות באירוויזיון, שהתקיים במהדורתו הראשונה בשנת 1956 בשוויץ.
אז מה הקשר ליהדות אתם שואלים? ובכן, את הכתבה הזו נסיים ביהודי הראשון שאי פעם התחרה באירוויזיון. וולטר נולד לאב יהודי אשר נרצח במחנה השמדה בשנת 1940, ולמעשה הוא עצמו חווה והצליח לשרוד את השואה בגרמניה. כאשר בעצמו נשלח אל מחנה ההשמדה "הולצן", התגלה שאחד המפקדים היה חבר ילדות ובזכותו הצליח להשאר בחיים עד סוף המלחמה. לפני המלחמה למד ועבד כשחקן, ואחרי המלחמה עבד כמתרגם עבור רשת הטלוויזיה הבריטית, ה-BBC בלונדון, שם חי במשך שנים. כאשר עבר לגור בחזרה בגרמניה בחר להתמודד בקדם האירוויזיון הלאומי. שוורץ כתב והלחין את השיר "Im Wartesaal zum großen Glück" (בעברית: "בחדר ההמתנה לאושר גדול"), אשר העביר ביקורת על הכחשת הגרמנים את מעורבותם בשואה. עם שיר זה זכה להשתתף בתחרות האירווזיון הראשונה בהיסטוריה, שהתקיים במדינה המארחת של התחרות גם השנה – שוויץ.
אז מה דעתכם? האם פספסנו כאן עוד יהודים שאתם חושבים שכדאי לציין בהיסטורית מתמודדי האירוויזיון שלא יצגו את ישראל? ספרו לנו בתגובות בתחתית העמוד!
מקור: Universal-music, Tvmag, Mako, Australianjewishnews, Forward, Instagram, Jta, Salom, X,
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
כתבת ויוצרת תוכן בנושא תחרות האירוויזיון. פרשנית ומומחית בענייני התחרות.
חובבת פופ, ראפ, אמנות וטיולים באירופה.
אימייל: [email protected]
טלפון: 050-9441919
עודכן לאחרונה בתאריך 7 במרץ 2025 11:03 על ידי אבי זייקנר