בשנת 2024, גמר האירוויזיון דורג כמשדר הכי נצפה בישראל, עם אחוזי צפייה שהגיעו ל-36.8%. האירוע המוזיקלי הבינלאומי, שמעניק במה למיטב הכשרונות מרחבי היבשת, המשיך לכבוש את לבבות הצופים הישראלים, וניצח בפער ניכר את כל התוכניות האחרות ששודרו במהלך השנה. הפרטים המלאים בכתבה!

תאגיד השידור הציבורי, "כאן", ששידר את הגמר הגדול במאלמו, הוביל את רשימת עשרת המשדרים הנצפים ביותר, כאשר גם חצי הגמר השני של אירוויזיון 2024, בו השתתפה עדן גולן עם השיר "Hurricane", דורג גבוה במיוחד עם 25.9%. אמנם "קשת" 12 זכתה להצלחה בצפייה במשדרים על המתקפה האיראנית, אך לא הגיעה לשיעורי הצפייה המרשימים של גמר האירוויזיון.

לא רק שהאירוויזיון ניצח במירוץ לאהדת קהל הצופים, אלא גם ניצח את כל התוכניות הריאליטי והתחרויות האחרות ששודרו בשנה האחרונה בטלוויזיה הישראלית. הגמר ניצח את גמר היורו, גמר 'הכוכב הבא' וגמר 'רוקדים עם כוכבים', שכולם דורגו נמוך יותר ברשימה. עובדה זו מדגישה את חשיבות האירוויזיון לא רק כספק בידור אלא גם את שיקוף הגיוון התרבותי ומהווה זירה להצגת כישרונות חדשים המאפשר למדינות להציג את תרבותם בפומבי. גמר האירוויזיון 2024 ייזכר כאחד האירועים הבולטים והמשפיעים על הקהל הישראלי בשנה זו, מה שמדגים את המשיכה הרבה של הצופים הישראלים לתחרות זו, שהפכה למותג תרבותי בעל השפעה גלובלית.

הרשימה המלאה של עשרת המשדרים הנצפים ביותר בשנת 2024:
1. תאגיד השידור הישראלי, "כאן": גמר האירוויזיון (36.8%)
2. "קשת" 12: המתקפה האיראנית, המהדורה המרכזית (30.4%)
3. "קשת" 12: המתקפה האיראנית, משדר מיוחד (28.1%)
4. תאגיד השידור הישראלי, "כאן": חצי גמר האירוויזיון (25.9%)
5. "קשת" 12: המתקפה האיראנית, שידור מאוחר (25.5%)
6. תאגיד השידור הישראלי, "כאן": גמר היורו (25.1%)
7. "קשת" 12: גמר הכוכב הבא (24.3%)
8. "קשת" 12: ארץ נהדרת, פרק רגיל (23.9%)
9. "קשת" 12: השקת העונה החדשה של ארץ נהדרת (23.8%)
10. "קשת" 12: גמר רוקדים עם כוכבים (23.7%)




ברקע של ההצלחה הגדולה של גמר האירוויזיון 2024, שהוא הדוגמא החיה לחשיבות ולהשפעת שידור ציבורי עצמאי ומגוון בישראל, בכנסת ישראל מתחוללת סערה פוליטית חסרת תקדים. לאחר שהצעת החוק להפסקת מימון תאגיד השידור הציבורי "כאן" מתקציב המדינה עברה בקריאה טרומית. ההצעה, שתעביר בסופו של דבר את השידורים לידי ניהול פרטי, עלולה להביא להדחת ישראל מאיגוד השידור האירופי ולהוציא את ישראל מתחרות האירוויזיון. שר התקשורת שלמה קרעי וחברת הכנסת טלי גוטליב הציגו את ההצעה כחלק ממדיניות לפתיחת שוק התקשורת לקהל רחב יותר, אך מתנגדיהם מזהירים כי זהו ניסיון לשלוט בכלי התקשורת בישראל ולמנוע פלורליזם בתוכן המדיני והתרבותי.

בעקבות ההצעה, גורמים רבים בשוק התקשורת הביעו חשש עמוק מפגיעה בעצמאות העיתונות וביכולת להציג תוכן רב גוני ללא התערבות פוליטית או כלכלית. הקולות הביקורתיים טוענים כי המעבר לשוק פרטי יכול להביא לשינוי דרמטי באופי התכנים המוצעים לציבור, כאשר תחנות טלוויזיה פרטיות נוטות לשרת קודם כל את האינטרסים של בעלי ההון שלהן. גם מפלגות האופוזיציה וארגוני עיתונאים הביעו דאגה כבדה מהצעדים אלה, וקראו לציבור הרחב להתאחד נגד ההצעה, על מנת לשמר את השידור הציבורי העצמאי והמפוקח, שמהווה ערוץ חיוני לדמוקרטיה ולחופש הביטוי. במקביל, נציגים מהתעשייה הקולנועית והמוזיקלית בישראל הביעו חשש כי השינויים האפשריים יפגעו באיכות ובמגוון היצירה הישראלית, שהובילה בעבר להצלחות בינלאומיות כמו זכייתה של נטע ברזילי באירוויזיון.

אם החוק ייכנס באופן רשמי לספר החוקים של מדינת ישראל, יתחולל שינוי משמעותי במעמד השידור הציבורי בישראל שתוצאותיו עשויות להשפיע ברמה הבינלאומית גם בהיבט התרבותי וגם בזירה הפוליטית. ישראל תיאלץ לפנות את מקומה במוסדות כמו איגוד השידור האירופי, והשפעה זו תהיה ניכרת במיוחד אם ייפסק המימון לתאגיד "כאן", והשידור הציבורי יעבור לידיים פרטיות, דבר שיכול לשנות מהותית את פני התרבות והתקשורת במדינה.




הפרטת התאגיד: ההשלכות

במידה והחוק יעבור, התאגיד צפוי להימכר לגורמים פרטיים, ובכך השידור הציבורי בישראל יגיע לקיצו עד סוף שנת 2025. משמעות סגירת תאגיד השידור הציבורי צפויה להוביל לפרישתה של ישראל מאיגוד השידור האירופי, אותו איגוד שאמון על הפקת תחרות האירוויזיון, ובכך לגרום לפרישתה של ישראל מתחרות האירוויזיון לאחר אירוויזיון 2025. על פי תקנון איגוד השידור האירופי, מדינה ללא תחנת טלוויזיה ציבורית או מפוקחת בקפידה על ידי רגולטור, עם מחלקת חדשות עצמאית וחופשית, תתקשה להיות חברה באיגוד ולהשתתף באירועי האיגוד כמו תחרות האירוויזיון. מעל 90% מרשתות הטלוויזיה החברות באיגוד השידור האירופי הן רשתות טלוויזיה ציבוריות!

תנאי החברות באיגוד השידור האירופי

נדגיש שערוץ פרטי יכול להיות חבר באיגוד השידור האירופי (EBU), אך תנאים וקריטריונים שעליו לעמוד בהם נוקשים הרבה יותר:

  • לערוץ הפרטי צריך להיות אופי לאומי ולשדר לקהל יעד ארצי, על הערוץ לספק תוכניות מגוונות ומאוזנות המיועדות לקהל הרחב, כולל חדשות, ספורט, דרמה, בידור, מוזיקה, תרבות ותוכניות לילדים ונוער.
  • על הערוץ להבדיל את עצמו מערוצים מסחריים באמצעות סטנדרטים אתיים גבוהים ונוקשים יותר תחת פיקוח של רגולטור מקומי.
  • חובה לשדר מהדורת חדשות יומית של לפחות 15 דקות בשליטה מלאה של הערוץ.
  • על הערוץ להיות זמין ל-98% ממשקי הבית במדינה.

לא ברור האם ערוץ אחר המשדר בישראל עונה על כל הקריטריונים הללו או רוצה לקבל על עצמו כללים נוקשים כאלה. לפיכך, לא ברור האם ישנו ערוץ טלוויזיה אחר בישראל אשר יכול להצטרף לאיגוד השידור האירופי במקום תאגיד השידור הציבורי.

באיגוד השידור האירופי חברות רשתות טלוויזיה פרטיות בודדות, אשר עומדות בקריטריונים המחמירים של שירות ציבורי, תוכן מגוון, כיסוי לאומי וסטנדרטים אתיים גבוהים. מדובר ברשת הטלוויזיה הבריטית ITV, רשת הטלוויזיה של לוקסמבורג RTL, ורשת הטלוויזיה הנורווגית TV2.




מה סיכוייה של ישראל להשתתף באירוויזיון במידה ותאגיד השידור הציבורי ייסגר?

כפי שצוין, כחלק מהקריטריונים הנוקשים שעל ערוצי טלוויזיה פרטיים לעמוד בהם, יש לשמור על פיקוח רגולטורי מקומי, כשבישראל המפקח הרגולטורי על ערוצי הטלוויזיה המסחריים הוא הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. בראש הרשות עומדת מועצה ציבורית, שתפקידה לפקח שערוצי הטלוויזיה המסחריים מקדמים יצירה עברית ישראלית, מחזקת את ערכי הדמוקרטיה, נותנת ביטוי למורת היהודית ולערכי הציונות, מבטיחה קיום של שידורים בשפה הערבית ומפקחת שהמידע המפורסם מהימן ומאוזן.

היכן הבעיה? ביולי 2023 הציג שר התקשורת רפורמה נוספת שבין סעיפיה השאיפה לבטל את הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ובכך להפחית את הרגולציה על ערוצי הטלוויזיה המסחריים, כשהמטרה היא לאפשר מגוון וריבוי דעות בתקשורת ופחות בדיקת מהימנות ואיזון ערוצי הטלוויזיה המסחריים. במידה וגם הרפורמה הנ"ל תצא לפועל, אף רשת טלוויזיה ישראלית לא תעמוד בתנאי החברות באיגוד השידור האירופי, ולכן ישראל לא תוכל להשתתף באירוויזיון ולשדר את התחרות.




ישראל באירוויזיון 2024

"Hurricane" (בעברית: "הוריקן") הוא שם השיר שבוצע ע"י הזמרת עדן גולן, אשר נבחרה לייצג את ישראל לאחר זכייתה בעונה העשירית של "הכוכב הבא". ישראל עלתה לגמר לאחר שניצחה בחצי הגמר השני עם 194 נקודות, ובגמר הגדול הגיעה למקום החמישי עם 375 נקודות. בהצבעת הקהל ישראל הגיעה למקום השני במרחק של 14 נקודות בלבד מהמקום הראשון.

זאת הפעם השנייה ברציפות שבה ישראל מגיעה לטופ חמש, הישג אליו לא הגיעה מאז רצף ההצלחות בשנים 1998-1999.

מקור: N12, Ynet, erevtov.

אירוויזיון 2025: זו תיהיה ההשתתפות ה-47 של ישראל באירוויזיון. ישראל הצטרפה לתחרות ב-1973 וזכתה בה ארבע פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של ישראל הייתה באירוויזיון 2018 עם השיר "Toy" בביצועה של הזמרת נטע ברזילי.




הרשם
שלח התראה
guest
0 Comments
החדש ביותר
הישן ביותר האהוב ביותר
Inline Feedbacks
View all comments