הצעת החוק שאושרה בוועדת השרים תעצור את מימון תאגיד השידור מתקציב המדינה, ושידורי הטלוויזיה והרדיו יועברו לניהול פרטי. איגוד השידור האירופי עשוי להוביל להדחת ישראל, מה שעשוי גם לגרום לאובדן השתתפותה באירוויזיון. היועמ"שית הזהירה: "המסר חמור – ביקורת על השלטון גוררת צעדים נגד גופי תקשורת".

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) הצעת חוק שמטרתה להעביר את תאגיד השידור הישראלי לידיים פרטיות. במסגרת ההצעה, ייפסק מימון התאגיד מתקציב המדינה, ושידורי הטלוויזיה והרדיו יועברו לניהול פרטי. יוזמי החוק הם שר התקשורת שלמה קרעי וח"כ טלי גוטליב. קרעי טוען שהתאגיד הינו גוף שידור בעל תכנים שאינם ראויים לתקצוב המדינה וכן מבזבז כספי ציבור ללא פיקוח. בחשבונו ברשת X כתב בשבוע שעבר כי "הצעה זו מתווספת לשתי הצעות שכבר אישרנו ועברו בקריאה טרומית, בנוגע לקיצוץ תקציב התאגיד והפיקוח עליו בדגש על החדשות והאקטואליה". השר מוסיף כי "בחסות היועמ"שית ובג"ץ, התאגיד פועל ללא מועצה שתפקח על בזבוז כספי הציבור ותכניו המזעזעים. חדשות ואקטואליה מיותרים ומוטים ובזבוז כספי ציבור – לא בבית ספרנו".

קרעי קורא לפתוח את שוק התקשורת לידיים פרטיות כדי להגביר את התחרות ולעודד שוק חופשי בתחום זה. השר שואף להקטין את הפיקוח והאיזון על ערוצי החדשות. מנגד, ברבות ממדינות המערב בעולם קיים שידור ציבורי שמטרתו לשדר תוכן שאינו נתון לשליטתה של הממשלה, המבטיח חופש ופלורליזם דמוקרטי. כידוע, לערוצי טלוויזיה מסחריים יש אינטרסים שונים מאחר והם נשלטים על ידי בעלי ההון, המקדמים אידאולוגיה קפיטליסטית, ואף פוליטית, בנוסף לקידום של חברות מסחריות אשר בשליטתן – כך פועלות תחנות טלוויזיה פרטיות כדוגמת ערוץ 12, 13 ו- 14.

החוק יעלה לקריאה טרומית ביום רביעי, 27 בנובמבר, ובמידה ויעבור  שוב הוא יעלה בחודשים הקרובים לקריאה ראשונה, שנייה ושלישית בכנסת. רק כאשר החוק יעלה בקריאה שלישית ויאושר על ידי חברי הכנסת, ייכנס החוק לתוקפו.




ח"כ קארין אלהרר, יש עתיד, כתבה ברשת החברתית X: "המדינה מופגזת במאות טילים מהבוקר, מאות אלפי מפונים מהצפון והדרום, אין תכנית שיקום מסודרת לחבלי ארץ הרוסים ו-101 חטופות וחטופים במנהרות החמאס. ממשלת ישראל עסוקה בהצעות חוק ליצירת עיר מקלט לח"כים עבריינים, בהשתקת תאגיד שידור ומניעת תפוצה של עיתון. כל זאת יום אחרי שרה"מ מוציא סרטון מסית ומפלג נגד הצבא, השב"כ, הפרקליטות וכל מי שלא מסכים להתנהלות העבריינית שלו ושל אנשי לשכתו. ממשלה עבריינית שפועלת נגד האינטרס הציבורי".

אורן הלמן, שימש כמנהל לשכת העיתונות הממשלתית למשך כשנה, ויועצו של בנימין נתניהו, בעת כהונתו כשר האוצר, כתב: "הצעת החוק של שר התקשורת ל'הפרטת' תאגיד השידור הציבורי היא הצעת חוק לסגירת תאגיד השידור הציבורי! הצעת חוק לסתימת פיות. הצעת חוק לחיסול התקשורת ככלב השמירה של הדמוקרטיה! מסוכן לדמוקרטיה".

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, התריעה מפני השלכות ההצעה והדגישה: "ההצעה משדרת מסר חמור – שידורים שאינם מיישרים קו עם השלטון עלולים להוביל לפגיעה מכוונת בגופי התקשורת, ללא בסיס מקצועי מוצדק".

מנגד, ח"כ טלי גוטליב, מיוזמי החוק להפרטת התאגיד, כתבה הערב ברשת החברתית X: "גברת יועמש"ית כמה התאמצת וכמה השתדלת לשים מקלות בגלגלים ולמנוע קידום הצעות החוק שלי שעלו היום לוועדת השרים. הוצאת הודעות דוברות לתקשורת, הגשת חוות דעת, שלחת את נציגתך לוועדת השרים. פעם הבאה תהיי יותר רצינית ויותר מקצועית. אל תזלזלי בשר המשפטים יריב לוין ולא בשר ד"ר שלמה קרעי שהגיעו ערוכים מאד והתמודדו עם כל טענותייך. גם התיקון לחוק החסינות וגם החוק להפרטת התאגיד עברו את וועדת השרים פה אחד ויעלו להצבעה בקריאה טרומית ביום רביעי בע"ה. גברת יועמש"ית אל תהיי עצובה כבר יהיה מי שירטש וילטש את תמונתך על איזה שלט חוצות ממומן. להבא זיכרי שככל שתטילי בי רפש אדע שאני עושה את מה שנכון לרוב עם ישראל."




הפרטת התאגיד: ההשלכות

במידה והחוק יעבור, התאגיד צפוי להימכר לגורמים פרטיים, ובכך השידור הציבורי בישראל יגיע לקיצו עד סוף שנת 2025. משמעות סגירת תאגיד השידור הציבורי צפויה להוביל לפרישתה של ישראל מאיגוד השידור האירופי, אותו איגוד שאמון על הפקת תחרות האירוויזיון, ובכך לגרום לפרישתה של ישראל מתחרות האירוויזיון לאחר אירוויזיון 2025. על פי תקנון איגוד השידור האירופי, מדינה ללא תחנת טלוויזיה ציבורית או מפוקחת בקפידה על ידי רגולטור, עם מחלקת חדשות עצמאית וחופשית, תתקשה להיות חברה באיגוד ולהשתתף באירועי האיגוד כמו תחרות האירוויזיון. מעל 90% מרשתות הטלוויזיה החברות באיגוד השידור האירופי הן רשתות טלוויזיה ציבוריות!

תנאי החברות באיגוד השידור האירופי

נדגיש שערוץ פרטי יכול להיות חבר באיגוד השידור האירופי (EBU), אך תנאים וקריטריונים שעליו לעמוד בהם נוקשים הרבה יותר:

  • לערוץ הפרטי צריך להיות אופי לאומי ולשדר לקהל יעד ארצי, על הערוץ לספק תוכניות מגוונות ומאוזנות המיועדות לקהל הרחב, כולל חדשות, ספורט, דרמה, בידור, מוזיקה, תרבות ותוכניות לילדים ונוער.
  • על הערוץ להבדיל את עצמו מערוצים מסחריים באמצעות סטנדרטים אתיים גבוהים ונוקשים יותר תחת פיקוח של רגולטור מקומי.
  • חובה לשדר מהדורת חדשות יומית של לפחות 15 דקות בשליטה מלאה של הערוץ.
  • על הערוץ להיות זמין ל-98% ממשקי הבית במדינה.

לא ברור האם ערוץ אחר המשדר בישראל עונה על כל הקריטריונים הללו או רוצה לקבל על עצמו כללים נוקשים כאלה. לפיכך, לא ברור האם ישנו ערוץ טלוויזיה אחר בישראל אשר יכול להצטרף לאיגוד השידור האירופי במקום תאגיד השידור הציבורי.

באיגוד השידור האירופי חברות רשתות טלוויזיה פרטיות בודדות, אשר עומדות בקריטריונים המחמירים של שירות ציבורי, תוכן מגוון, כיסוי לאומי וסטנדרטים אתיים גבוהים. מדובר ברשת הטלוויזיה הבריטית ITV, רשת הטלוויזיה של לוקסמבורג RTL, ורשת הטלוויזיה הנורווגית TV2.




מה סיכוייה של ישראל להשתתף באירוויזיון במידה ותאגיד השידור הציבורי ייסגר?

כפי שצוין, כחלק מהקריטריונים הנוקשים שעל ערוצי טלוויזיה פרטיים לעמוד בהם, יש לשמור על פיקוח רגולטורי מקומי, כשבישראל המפקח הרגולטורי על ערוצי הטלוויזיה המסחריים הוא הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. בראש הרשות עומדת מועצה ציבורית, שתפקידה לפקח שערוצי הטלוויזיה המסחריים מקדמים יצירה עברית ישראלית, מחזקת את ערכי הדמוקרטיה, נותנת ביטוי למורת היהודית ולערכי הציונות, מבטיחה קיום של שידורים בשפה הערבית ומפקחת שהמידע המפורסם מהימן ומאוזן.

היכן הבעיה? ביולי 2023 הציג שר התקשורת רפורמה נוספת שבין סעיפיה השאיפה לבטל את הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ובכך להפחית את הרגולציה על ערוצי הטלוויזיה המסחריים, כשהמטרה היא לאפשר מגוון וריבוי דעות בתקשורת ופחות בדיקת מהימנות ואיזון ערוצי הטלוויזיה המסחריים. במידה וגם הרפורמה הנ"ל תצא לפועל, אף רשת טלוויזיה ישראלית לא תעמוד בתנאי החברות באיגוד השידור האירופי, ולכן ישראל לא תוכל להשתתף באירוויזיון ולשדר את התחרות.




ישראל באירוויזיון 2024

"Hurricane" (בעברית: "הוריקן") הוא שם השיר שבוצע ע"י הזמרת עדן גולן, אשר נבחרה לייצג את ישראל לאחר זכייתה בעונה העשירית של "הכוכב הבא". ישראל עלתה לגמר לאחר שניצחה בחצי הגמר השני עם 194 נקודות, ובגמר הגדול הגיעה למקום החמישי עם 375 נקודות. בהצבעת הקהל ישראל הגיעה למקום השני במרחק של 14 נקודות בלבד מהמקום הראשון.

זאת הפעם השנייה ברציפות שבה ישראל מגיעה לטופ חמש, הישג אליו לא הגיעה מאז רצף ההצלחות בשנים 1998-1999.

אירוויזיון 2025: זו תיהיה ההשתתפות ה-47 של ישראל באירוויזיון. ישראל הצטרפה לתחרות ב-1973 וזכתה בה ארבע פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של ישראל הייתה באירוויזיון 2018 עם השיר "Toy" בביצועה של הזמרת נטע ברזילי.




הרשם
שלח התראה
guest
0 Comments
החדש ביותר
הישן ביותר האהוב ביותר
Inline Feedbacks
View all comments