כתבה שלישית בסדרת כתבות מיוחדת: איך השפיע האירוויזיון על אירועים פוליטיים דרמטיים? והפעם: איזה תפקיד מפתיע שיחק האירוויזיון ביחסי ארמניה-אזרבייג'אן?
נעים מאוד, אני טל. בתור סטודנטית לתקשורת ומדע המדינה, הקשר בין פוליטיקה ותחרות האירוויזיון תמיד עניין אותי. ואני יודעת מה אתם חושבים – פוליטיקה? לא מאסנו בה אחרי אירוויזיון 2024? אבל חכו, זה הולך להיות הרבה יותר מפתיע ממה שזה נשמע!
בעוד לרוב האירוויזיון מסמל אחווה ושלום, עבור אזרבייג'ן וארמניה, הסכסוך הפוליטי ביניהן היה כל כך עמוק, שגם זירה של תחרות מוזיקלית לא יכלה להישאר מחוץ לו. הדבר הוביל לחקירה משטרתית של אזרחים אזרים שהעזו להצביע לשיר הארמני באירוויזיון 2009 בחשד לבגידה במולדת. איך הגיעה תחרות המוזיקה לנקודה בה הצבעה הפכה לסכנה?
הסכסוך בין אזרבייג'ן לארמניה הוא סכסוך אתני ופוליטי ארוך שנים שהחל עם סיום התקופה הסובייטית והתמקד בשאלת השליטה על חבל נגורנו קרבאך – חבל ארץ בהרי הקווקז שמאוכלס בעיקר בארמנים, אך הוכר כחלק מגבולות אזרבייג'ן. למרות הניסיונות ליישב את המחלוקות, חוסר האמון והמתח המתמשך נשמרו, ולבסוף התבטאו גם בתחרויות האירוויזיון בהן השתתפו המדינות. בכתבה אתמקד באירוויזיון 2009.
אירוויזיון 2009 – מהצבעה תמימה למוקד חקירה
בשנת 2009 ייצג את ארמניה בתחרות האירוויזיון הצמד אינגה ואנוש (Inga&Anush) עם השיר "Jan Jan". ההופעה הזו כנראה נגעה גם בכמה אזרחים אזרים (בסך הכל 43 במספר), שלא היססו להצביע עבור השיר הארמני. מה שבעולם היה מתפרש כהצבעה תמימה, באזרבייג'ן לא נחשב לדבר שבשגרה.
לאחר שפורסמו תוצאות ההצבעה, בהן נרשמו הצבעות לארמניה מהקהל האזרי, פנתה הממשלה האזרית לספקי הטלפוניה הניידת ולחברות התקשורת בדרישה לאתר את המצביעים האזריים שהצביעו לארמניה. תוך זמן קצר, כמה מהם זומנו לחקירה בחשד של "בגידה במולדת" ו"סכנה לביטחון המדינה".
החקירות כללו שאלות על עמדותיהם הפוליטיות והנאמנות הלאומית של המצביעים. הממשל האזרי הצדיק את הצעדים הדרמטיים בטענה שההצבעה למדינה יריבה מהווה "מעשה אנטי-פטריוטי", והחקירה הייתה ככל הנראה מסר לכל האזרחים – עליהם להיצמד לעמדות הלאומיות הרשמיות של המדינה, גם במרחב הפרטי של אירוע בידורי. בעקבות החקירות, נרשם חשש ציבורי רחב בהצבעה לשירים "בעייתיים" בתחרויות עתידיות.
ההשלכות על האזרים והביקורת הבינלאומית
מעשי הרשויות באזרבייג'ן גררו ביקורת בינלאומית חריפה, מצד גורמי תקשורת, ארגונים לזכויות אדם וגופים אירופיים שטענו שהשלטון האזרי חצה גבול בהשתקת חופש הביטוי. הפיקוח על ההצבעות התגלה כמסוכן בהרבה ממה שמישהו יכול היה לדמיין, וחשף את שליטתו ההדוקה של השלטון על התנהלות אזרחיו.
איגוד השידור האירופי הגיב באמירות דיפלומטיות והביע את מחויבותו לשמור על "רוח האירוויזיון כחגיגה של תרבות וחופש ביטוי". עם זאת, החקירה עוררה חשש בקרב אזרחים רבים מאזורים במזרח אירופה והקשתה על רבים מהם להרגיש חופשיים להצביע לשיר האהוב עליהם.
אירוויזיון 2009 והשלכותיו על אזרחים אזרים הצביעו על האופן שבו תחרות מוזיקה "תמימה" יכולה להפעיל לחצים פוליטיים עוצמתיים ולהפוך למוקד מתח לאומי. מה שנראה כתחרות שירה בידורית מתגלה מדי פעם כבמה למאבקים עולמיים, והסיפור בין אזרבייג'ן לארמניה מראה איך אפילו הצבעה פשוטה יכולה להפוך למשבר פוליטי עמוק.
מקור: Rferl.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תהיו הראשונים לדעת!
שדרנית רדיו, חברת להקת ה"יורופאלש"
כתבת ויוצרת תוכן בנושא האירוויזיון
[email protected]