הצעת חוק של השר קרעי וח"כ גוטליב להפרטת התאגיד תעלה לאישור ועדת השרים ביום ראשון הקרוב. במידה והחוק יעבור – יחוסל השידור הציבורי וסיכוייה של ישראל להשתתף בתחרות האירוויזיון קלושים.
שר התקשורת שלמה קרעי ממשיך לאיים על עצמאות תאגיד השידור הציבורי 'כאן', והפעם הוא חובר לח"כ טלי גוטליב בהגשת הצעת חוק להפרטת התאגיד, שתעלה ביום ראשון הקרוב לוועדת השרים וצפויה לקבל את אישורם. קרעי טוען שהתאגיד הינו גוף שידור בעל תכנים שאינם ראויים לתקצוב המדינה וכן מבזבז כספי ציבור ללא פיקוח. בחשבונו ברשת X כתב כי "הצעה זו מתווספת לשתי הצעות שכבר אישרנו ועברו בקריאה טרומית, בנוגע לקיצוץ תקציב התאגיד והפיקוח עליו בדגש על החדשות והאקטואליה". השר מוסיף כי "בחסות היועמ"שית ובג"ץ, התאגיד פועל ללא מועצה שתפקח על בזבוז כספי הציבור ותכניו המזעזעים. חדשות ואקטואליה מיותרים ומוטים ובזבוז כספי ציבור – לא בבית ספרנו".
הפרטת התאגיד: ההשלכות
במידה והחוק יעבור, התאגיד צפוי להימכר לגורמים פרטיים, ובכך השידור הציבורי בישראל יגיע לקיצו עד סוף שנת 2025. משמעות סגירת תאגיד השידור הציבורי צפויה להוביל לפרישתה של ישראל מאיגוד השידור האירופי, אותו איגוד שאמון על הפקת תחרות האירוויזיון, ובכך לגרום לפרישתה של ישראל מתחרות האירוויזיון. על פי תקנון איגוד השידור האירופי, מדינה ללא תחנת טלוויזיה ציבורית עם מחלקת חדשות עצמאית וחופשית תתקשה להיות חברה באיגוד ולהשתתף באירועי האיגוד כמו תחרות האירוויזיון.
נדגיש שהצורך בתחנת טלוויזיה ציבורית שמשדרת תוכן שאינו נתון לשליטתה של הממשלה, מבטיח חופש ופלורליזם דמוקרטי כנגד אינטרסים של תחנת טלוויזיה פרטיות כדוגמת ערוץ 12, 13 ו- 14 הנשלטות על ידי בעלי ההון, המקדמים את האידאולוגיה הקפיטליסטית, הפוליטית, ואת החברות המסחריות אשר בשליטתן.
תנאי החברות באיגוד השידור האירופי
נדגיש שערוץ פרטי יכול להיות חבר באיגוד השידור האירופי (EBU), אך תנאים וקריטריונים שעליו לעמוד בהם נוקשים הרבה יותר:
- לערוץ הפרטי צריך להיות אופי לאומי ולשדר לקהל יעד ארצי, על הערוץ לספק תוכניות מגוונות ומאוזנות המיועדות לקהל הרחב, כולל חדשות, ספורט, דרמה, בידור, מוזיקה, תרבות ותוכניות לילדים ונוער.
- על הערוץ להבדיל את עצמו מערוצים מסחריים באמצעות סטנדרטים אתיים גבוהים ונוקשים יותר תחת פיקוח של רגולטור מקומי.
- חובה לשדר מהדורת חדשות יומית של לפחות 15 דקות בשליטה מלאה של הערוץ.
- על הערוץ להיות זמין ל-98% ממשקי הבית במדינה.
לא ברור האם ערוץ אחר המשדר בישראל עונה על כל הקריטריונים הללו ויכול להצטרף לאיגוד השידור האירופי במקום תאגיד השידור הציבורי.
באיגוד השידור האירופי חברות רשתות טלוויזיה פרטיות בודדות, אשר עומדות בקריטריונים המחמירים של שירות ציבורי, תוכן מגוון, כיסוי לאומי וסטנדרטים אתיים גבוהים. מדובר ברשת הטלוויזיה הבריטית ITV, רשת הטלוויזיה של לוקסמבורג RTL, רשת הטלוויזיה השוודית TV4 ורשת הטלוויזיה הנורווגית TV2.
מה סיכוייה של ישראל להשתתף באירוויזיון במידה ותאגיד השידור הציבורי ייסגר?
כפי שצויין, כחלק מהקריטריונים הנוקשים שעל ערוצי טלוויזיה פרטיים לעמוד בהם, יש לשמור על פיקוח רגולטורי מקומי, כשבישראל המפקח הרגולטורי על ערוצי הטלוויזיה המסחריים הוא הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. בראש הרשות עומדת מועצה ציבורית, שתפקידה לפקח שערוצי הטלוויזיה המסחריים מקדמים יצירה עברית ישראלית, מחזקת את ערכי הדמוקרטיה, נותנת ביטוי למורת היהודית ולערכי הציונות, מבטיחה קיום של שידורים בשפה הערבית ומפקחת שהמידע המפורסם מהימן ומאוזן.
היכן הבעיה? ביולי 2023 הציג שר התקשורת רפורמה נוספת שבין סעיפיה השאיפה לבטל את הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ובכך להפחית את הרגולציה על ערוצי הטלוויזיה המסחריים, כשהמטרה היא לאפשר מגוון וריבוי דעות בתקשורת ופחות בדיקת מהימנות ואיזון ערוצי הטלוויזיה המסחריים. במידה וגם הרפורמה הנ"ל תצא לפועל, אף רשת טלוויזיה ישראלית לא תעמוד בתנאי החברות באיגוד השידור האירופי, ולכן ישראל לא תוכל להשתתף באירוויזיון ולשדר את התחרות.
אירוויזיון 2025: זו תיהיה ההשתתפות ה-47 של ישראל באירוויזיון. ישראל הצטרפה לתחרות ב-1973 וזכתה בה ארבע פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של ישראל הייתה באירוויזיון 2018 עם השיר "Toy" בביצועה של הזמרת נטע ברזילי.
עורך ראשי ויוצר תוכן בנושא תחרות האירוויזיון.
טלפון: 050-9441919
אימייל: [email protected]