לאורך השנים ישראל וצרפת שיתפו פעולה במגוון רחב של תחומים, וכך גם בתחרות האירוויזיון. איך הקשר המיוחד התחיל? ומיהם הזמרים המוכרים שייצגו את שתי המדינות בתחרות? כתבתו של גיא מסינגר.

לאורך השנים ישראל וצרפת שיתפו פעולה במגוון רחב של תחומים, בהם: מסחר, עסקים, תרבות וגם בתחום הביטחון. את ההצלחה משני הצדדים ניתן לראות במגוון אירועים שונים. לאורך השנים אומנים צרפתים זכו להצלחה בישראל והופיעו כאן לעיתים קרובות. מחלקת התרבות של שתי המדינות עובדות בשיתוף פעולה מלא, וגם בתחרות האירוויזיון ניתן לראות את שיתוף הפעולה שנעשה בדרך כלל תחת מעטה של החלפת ניקוד בין שתי המדינות.

 
לעדכונים חמים וזכייה בפרסים מטורפים –
לחצו כאן ועקבו אחרי דף האינסטגרם שלנו




לאורך השנים, מאז שישראל הצטרפה לתחרות ב-1973, צרפת היא בין המדינות הבודדות שמנקדות את ישראל באופן קבוע – כולל המקום הראשון בהצבעה באירוויזיון 1998 ובאירוויזיון 2018, השנים בהם ישראל ניצחה. גם בשנים שבהם ישראל הצליחה פחות בתחרות, צרפת נידבה ניקוד גבוה לישראל, למשל: 6 נקודות באירוויזיון 2000, 10 נקודות באירוויזיון 2001, 10 נקודות באירוויזיון 2002 – וכדומה.

ניתן לראות את קשרי הידידות בין ישראל לצרפת גם בתחום הנציגויות. לאורך השנים ייצגו את ישראל נציגים ממוצא צרפתי ואת צרפת ייצגו לא מעט פעמים זמרים ממוצא יהודי באירוויזיון. ההצלחה הזו ניכרת. למעשה הייתה עסקת חליפין מאוד בולטת בעשור הקודם.




2015

את ישראל מייצג הזמר, ממוצא צרפתי, נדב גדג' עם השיר "Golden Boy" (בעברית: "ילד זהב"). לאחר ארבע שנים שבהן ישראל כשלה להעפיל לגמר, הצליחה ישראל לעלות לגמר לאחר שסיימה במקום השלישי בחצי הגמר השני עם 151 נקודות. בגמר הגיעה ישראל למקום התשיעי עם 97 נקודות – טופ עשר ראשון מאז אירוויזיון 2008.

2016

את "החוב" לצרפת ישראל פרעה שנה לאחר מכן. הזמר הישראלי עמיר חדד נבחר לייצג את צרפת באירוויזיון שנערך בשוודיה. בגמר התחרות ביצע חדד את השיר "J'ai cherché" (בעברית: "חיפשתי"), והגיע למקום השישי עם 257 נקודות. זאת הייתה הפעם הראשונה מאז 2009 שצרפת סיימה בטופ עשר, וההישג הכי טוב של המדינה (עד אותה שנה) מאז אירוויזיון 2002.

2005

הרבה לפני עמיר חדד ייצגה את צרפת ישראלית אחרת – אורטל מלכה, עם השיר "Chacun Pense à Soi" (בעברית: "כל אחד חושב על עצמו"). למרות האהדה לשיר בקרב חובבי התחרות, צרפת סיימה רק במקום ה-23 עם 11 נקודות.




1982

זמר ישראלי נוסף בעל אזרחות צרפתית שייצג את ישראל באירוויזיון הוא אבי טולדנו. טולדנו ייצג את ישראל באירוויזיון 1982 עם השיר "הורה" והגיע למקום השני עם 100 נקודות. שנה לאחר מכן הלחין טולדנו את השיר "חי", אותו שרה עופרה חזה באירוויזיון 1983, וגם הוא הגיע למקום השני עם 136 נקודות. אלו שני הפעמים היחידות שבהן ישראל הגיעה לתחרות למקום השני.

1988

זמרת ישראלית נוספת ומצליחה מאוד בעלת אזרחות צרפתית היא ירדנה ארזי, שאימה נולדה בצרפת. ירדנה ייצגה את ישראל לראשונה באירוויזיון ב-1976 עם השיר "אמור שלום", כחלק מההרכב "שוקולד, מנטה, מסטיק". ההרכב הגיע למקום השישי עם 77 נקודות. ב-1988 ייצגה ארזי את ישראל בפעם השנייה, הפעם כאומנית סולו, עם השיר "בן אדם". השיר הגיע בתחרות למקום השביעי עם 85 נקודות, מרחק של שבע נקודות בלבד מהמקום השלישי.

בנוסף, ארזי הנחתה ב-1979 את האירוויזיון הראשון שנערך בישראל, לצידו של דניאל פאר ז"ל. ירדנה ניסתה להגיע לאירוויזיון בשנים 1982, 1983 ו-1985 וסיימה בכל פעם באחד משלושת המקומות הראשונים.




לאורך השנים השתתפו באירוויזיון לא מעט זמרים ממוצא יהודי בעלי אזרחות כפולה שייצגו מדינות אחרות. הנה כמה מהם:

1963

הזמרת הישראלית אסתר עופרים ייצגה את שוויץ באירוויזיון 1963 עם השיר "T'en va pas" (בעברית: "אל תלכו"), והגיעה למקום השני עם 40 נקודות. התחרות זכורה בעיקר לאור העובדה שבמהלך ההצבעה היה נדמה ששוויץ ניצחה בתחרות עם 42 נקודות, ואחריה דנמרק עם 40 נקודות. עם זאת, במהלך ההצבעה שונתה ההצבעה הנורווגית עקב תקלה טכנית ובסופו של דבר דנמרק ניצחה בתחרות עם 42 נקודות ושוויץ סיימה שנייה עם 40 נקודות. מהלך זה נשאר שנוי במחלוקת עד היום.

1965

הזמר מרדכי אלקובי, המוכר יותר בשמו גיא מארדל (Guy Mardel), ייצג את צרפת באירוויזיון 1965 עם השיר "N'avoue jamais" (בעברית: "לעולם אל תתוודה"), והגיע למקום השלישי עם 22 נקודות.




ומה לגבי כותבי שירים ממוצא יהודי? גם כאן הרשימה ארוכה. הנה כמה מהמוכרים שבהם:

סרג' גינזבורג

אחד מהזמרים ומהמלחינים היהודים המוכרים בצרפת הוא סרג' גינזבורג ז"ל (Serge Gainsbourg), שמוכר בכינויו "הילד הרע של המוזיקה הצרפתית". גינזבורג כתב לאורך השנים לתחרות שלוש שירים שהצליחו מאוד:

  • 1965: "Poupée de cire, poupée de son" (בעברית: "בובת שעווה, בובת קול") בביצועה של הזמרת פרנס גל (France Gall). השיר ייצג את לוקסמבורג באירוויזיון 1965 והגיע למקום הראשון עם 32 נקודות.

  • 1967: "Boum-Badaboum" (בעברית: "בום-בדאבום") בביצועה של הזמרת מינוש ברלי (Minouche Barelli). השיר ייצג את מונקו באירוויזיון 1967 והגיע למקום החמישי עם 10 נקודות.

  • 1990: "White and Black Blues" (בעברית: "בלוז לבן ושחור") בביצועה של הזמרת ג'ואל אורסול (Joëlle Ursull). השיר ייצג את צרפת באירוויזיון 1990 והגיע למקום השני עם 132 נקודות, במשותף עם אירלנד.




רוברט גולדמן

הזמר והמלחין היהודי רוברט גולדמן ׁ(Robert Goldmann), המוכר בשם "J Kepler", כתב את השיר "Je n'ai que mon âme" (בעברית: "יש לי רק את הנשמה שלי"), שייצג את צרפת באירוויזיון 2001 והגיע למקום הרביעי עם 142 נקודות. השיר היה להישג הכי טוב של צרפת מאז שנות האלפיים, עד למקום השני השני באירוויזיון 2021. רוברט גולדמן הוא אחיו של הזמר הצרפתי המפורסם זוכה פרס הגראמי, ז'אק גולדמן.

פטריק ברואל

הזמר והמלחין היהודי פטריק ברואל (Patrick Bruel), שזוכה עד היום להצלחה בצרפת, כתב את השיר "Il faut du temps" (בעברית: "זה לוקח זמן") שייצג את צרפת באירוויזיון 2022 והגיע למקום החמישי עם 104 נקודות.




ונסיים בזמרת הישראלית אילנה אביטל, שנולדה בשם בריז'יט אביטל ועלתה לארץ מצרפת בגיל 11. אביטל ניסתה לייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון ללא הצלחה ארבע פעמים. ב-1983 ניסתה את מזלה בקדם אירוויזיון הצרפתי אך סיימה במקום ה-11 בלבד. הישגה הטוב ביותר של אביטל בקדם הגיע ב-1987 עם השיר "די לי די" שהגיע למקום השני.

סייע בעריכת הכתבה: הראל ישראל.




הרשמו לקבלת מייל על כתבות חמות מהאתר

    [fblike]

    רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!

    הרשם
    שלח התראה
    guest
    0 Comments
    החדש ביותר
    הישן ביותר האהוב ביותר
    Inline Feedbacks
    View all comments