מיוחד ליורומיקס: ניתוח מעמיק של נתוני אירוויזיון 2025 מגלה דפוסים חוזרים, חוסר איזון מגדרי ומיקומים שמעוררים תהיות. האם ההפקה מכתיבה את הסיפור עוד לפני שהתחרות התחילה?
ככל שמועד אירוויזיון 2025 מתקרב, המדינות המשתתפות חשפו את השירים שלהן – ואיתם, גם את המגמות המוזיקליות הבולטות של השנה. בין בלדות שקטות לשירי קהל סוחפים, בין זמרי סולו ללהקות מגובשות – ניתוח הנתונים של חצאי הגמר והמעפילים האוטומטים לגמר חושף תמונה עשירה, רבת שכבות ולעיתים גם מפתיעה על הכיוון שאליו הולכת התחרות.
כדי להבין את המגמות המרכזיות של השנה, עברנו שיר אחר שיר, מדינה אחר מדינה, ובדקנו את סוג השיר, זהות המבצע, שפת השירה, אופי ההרכב ועוד פרמטרים מרתקים שמספקים מבט מעמיק על הלך הרוח של אירוויזיון 2025. הנתונים המרתקים בהמשך הכתבה!
שירי קהל לעומת בלדות: על מי תיפול הבחירה?
מבין כלל 37 השירים שיתמודדו באירוויזיון 2025:
- 14 שירים הם שירי קהל – מהווים 37.84% מהתחרות (איסלנד, פולין, אסטוניה, שוודיה, נורווגיה, סן מרינו, קרואטיה, קפריסין, אוסטרליה, אירלנד, מלטה, דנמרק, פינלנד, ספרד).
- 14 שירים הם בלדות – מהווים 37.84% (סלובניה, אוקראינה, פורטוגל, הולנד, יוון, מונטנגרו, אוסטריה, ליטא, גאורגיה, ישראל, סרביה, צרפת, שוויץ, איטליה).
- 9 שירים לא נופלים לשתי ההגדרות, לא בלדה ולא שיר קהל – מהווים 24.32% (בלגיה, אזרבייג'ן, אלבניה, לטביה, ארמניה, צ'כיה, לוקסמבורג, גרמניה, בריטניה).
המגמה לא דומה לשום דבר שראינו עד כה: אף שהבלדות עדיין שומרות על נוכחות מרשימה, שירי הקהל מכתיבים את האנרגיה הכללית של התחרות, אך השוויון הוא מוחלט – 37.84% לכל אחת מהקטגוריות. מדובר בנתון מעניין, במיוחד לאור העובדה שרבים משירי הקהל שובצו לקראת סוף חצאי הגמר – מיקומים אסטרטגיים מבחינה טלוויזיונית ופסיכולוגית, המיועדים להשאיר חותם.
שירים שאינם בלדות או שירי קהל מהווים 24.32% מהשירים – מה שמעיד על רצון של חלק מהמדינות לפרוץ את הדיכוטומיה הקלאסית ולנסות סגנונות מוזיקליים ייחודיים. מדובר פעמים רבות בשירים שמנסים ליצור זהות אמנותית נבדלת.
ייתכן שהנתונים הללו מייצגים את האיזון בין הרצון להרים את הקהל לבין השאיפה לרגש אותו. יש לציין, כי הבלדות הן בדרך כלל שירים המכוונים לזכייה בטלווטינג ובקרב חבר השופטים, בעוד שירי הקהל תופסים מקום בולט יותר בקרב צופי המסך ברגע אמת.
יותר סולנים, פחות הרכבים: מגמה הולכת ומתחזקת
- 14 שירים מבוצעים על ידי זמרים גברים סולנים – 37.84% (סלובניה, אסטוניה, נורבגיה, בלגיה, סן מרינו, הולנד, קרואטיה, קפריסין, אוסטרליה, ארמניה, אוסטריה, צ׳כיה, סרביה ואיטליה).
- 13 שירים מבוצעים על ידי זמרות סולניות – 35.13% (פולין, מונטנגרו, אירלנד, יוון, מלטה, גאורגיה, דנמרק, לוקסמבורג, ישראל, פינלנד, ספרד, צרפת ושוויץ).
- 7 שירים מבוצעים על ידי להקות – 18.92% (אוקראינה, שבדיה, פורטוגל, אזרבייג׳ן, לטביה, ליטא ובריטניה).
- 3 שירים מבוצעים על ידי צמדים – 8.11% (איסלנד, אלבניה וגרמניה)
ביחד, סולנים (גברים ונשים) מהווים כ-72.97% מכלל המשתתפים. הנתון הזה משמעותי, והוא תואם מגמה שנמשכת כבר מספר שנים – העדפה לבמה ממוקדת-אדם, שם ההפקה יכולה לבנות דמות מרכזית, סיפור, ומסע רגשי אישי שהקהל יכול להתחבר אליו. ככל הנראה, הפקה עם סולן בודד פשוטה יותר לוגיסטית וגם מובהקת יותר בשידור החי.
שפת השיר: האנגלית עדיין פופולרית, אך שפת האם חוזרת לבמה
- 14 שירים באנגלית בלבד או בעיקר באנגלית – 37.84% (סלובניה, נורבגיה, בלגיה, קרואטיה, קפריסין, אוסטרליה, ארמניה, אוסטריה, צ׳כיה, אירלנד, מלטה, דנמרק, אזרבייג׳ן ובריטניה – יחסית יותר סולנים גברים).
- 17 שירים בשפת אם בלבד – 45.94% (סן מרינו, סרביה, איטליה, מונטנגרו, יוון, לוקסמבורג, פינלנד, ספרד, צרפת, שוויץ, איסלנד, אלבניה, גרמניה, שבדיה, פורטוגל, לטביה וליטא – יחסית יותר סולניות נשים וכל שלושת הצמדים).
- 4 שירים משלבים שפת אם עם אנגלית או צרפתית – 10.81% (פולין – אנגלית ופולנית, גאורגיה – אנגלית וגאורגית, ישראל –אנגלית, צרפתית ועברית, אוקראינה –אנגלית ואוקראינית).
- 2 שירים בעלי שילוב שאינו כולל שפת אם – 5.41% (אסטוניה – אנגלית ואיטלקית, הולנד – אנגלית וצרפתית).
למעשה, 54.06% מהשירים כוללים אנגלית כלשהי, מה שמעיד על רצון עיקש להישאר ברלוונטיות בינלאומית ולתקשר עם קהל רחב. יחד עם זאת, מעל חצי מהשירים כוללים גם שפת אם בלבד או שילוב שלה – מה שמראה על ניסיון חזק לשמר זהות לאומית. בחלק מהמדינות, כמו צרפת, סן מרינו וליטא, השפה המקומית היא חלק מהסגנון, התרבות והמסר.
שירים באנגלית מהווים 37.84% מהשירים, שירים בשפת אם מהווים 45.94%, והשאר – 16.22% – משלבים בין שפות (עם שפת האם או בלעדיה). כלומר, יותר מחצי מהשירים כוללים אנגלית במידה מסוימת – מה שמעיד על הרצון להגיע לקהל הרחב, אך גם על מאבק בין מסר גלובלי לבין שורשיות תרבותית.
סדר ההופעה: הפקה עם תכנון אסטרטגי
סדר ההופעה אינו אקראי. השיבוץ מראה על ניסיון להחזיק את הצופים מרותקים לאורך כל השידור, תוך שמירה על גיוון. התבוננות מעמיקה בסדר ההופעה מצביעה על נתונים מרתקים:
- 100% מהשירים שחותמים את שני חצאי הגמר הם שירי קהל – כלומר, ישנה כוונה ברורה להשאיר רושם סופי חזק.
- יותר מ-60% מהבלדות שובצו במרכז ההופעות, מה שמעיד על תכנון ליצירת "שקט באמצע הרעש" ובכך לבנות קשת דרמטית בזמן אמת.
בפועל, המיקום של כל שיר משקף חשיבה שיווקית-טלוויזיונית:
- חצי הגמר הראשון נפתח עם איסלנד (שיר קהל) ומסתיים עם קפריסין (גם שיר קהל).
- חצי הגמר השני נפתח עם אוסטרליה (שיר קהל) ונסגר עם פינלנד (שיר קהל).
הופעה מספר 15 או 16 בחצי הגמר, לדוגמה, נחשבת אסטרטגית במיוחד. כשבמיקום זה נמצאות קפריסין ופינלנד – שתיהן עם שירי קהל – ברור שמדובר במהלך שמכוון למקסם זכירה וצפייה.
המרכזים של כל חצי גמר כוללים בלדות – לדוגמה, פורטוגל באמצע חצי גמר ראשון, ויוון באמצע חצי גמר שני – כנראה כדי להכניס אווירה דרמטית ולאזן את האנרגיה הכללית.
פילוחים חדשים: מה שלא ראינו קודם
חלוקה לפי אזורים גאוגרפיים:
מבין 14 מדינות מערב אירופה
- 8 מדינות – 57.14% שרות בשפת אם בלבד (סן מרינו, איטליה, לוקסמבורג, ספרד, צרפת, שוויץ, גרמניה ופורטוגל).
- 5 מדינות – 35.71% שרות באנגלית בלבד (בלגיה, אוסטריה, אירלנד, מלטה ובריטניה).
- רק הולנד – 7.14%, משלבת אנגלית וצרפתית.
מבין 15 מדינות מזרח אירופה
- 6 מדינות – 40% שרות באנגלית בלבד (סלובניה, קרואטיה, קפריסין, ארמניה, צ'כיה ואזרבייג'אן).
- 6 מדינות – 40% שרות בשפת אם בלבד (סרביה, מונטנגרו, יוון, אלבניה, לטביה וליטא).
- 3 מדינות – 20% משלבות שפת אם ואנגלית (פולין, גאורגיה ואוקראינה).
מבין 6 מדינות צפון אירופה (נורדי-בלטי)
- 3 מדינות – 50% שרות בשפת אם בלבד (איסלנד, שוודיה ופינלנד).
- 2 מדינות – 33.33% שרות באנגלית בלבד (נורווגיה ודנמרק).
- רק אסטוניה – 16.67% משלבת שפה זרה ואנגלית (אנגלית ואיטלקית).
מחוץ לאירופה – 5.41%
- אוסטרליה – שרה באנגלית בלבד.
- ישראל – שרה בשפת אם, אנגלית וצרפתית.
ייצוג שפות נדירות:
- איטלקית – מופיעה שלוש פעמים (כ-8.11% מהשירים), יוצאת הדופן היא אסטוניה שבחרה לשיר גם באיטלקית, למרות שזו אינה שפת האם באסטוניה.
- צרפתית – נוכחת בחמישה שירים, בין אם כתוספת או כשפה העיקרית (13.51% – לוקסמבורג, צרפת, שוויץ, הולנד וישראל).
ניתוח מיקום הופעה לפי סוג השיר:
- השיר הראשון והשיר האחרון בכל חצי גמר הם שירי קהל – 100% עקביות. זהו דפוס שנשמר משנים קודמות.
- 50% מהבלדות בחצי הגמר הראשון ו-57.14% מהבלדות בחצי הגמר השני, משובצות בין מקומות 5–12 – מרכז ההופעה – כנראה כדי לייצר רגע דרמטי באמצע.
גיוון מגדרי בהרכבים:
- 2 מתוך 7 הלהקות הן להקות נשים – 28.57%. מבין הלהקות, רק לטביה ובריטניה שולחות להקה נשית. השאר להקות גבריות.
- 71.43% משירי הלהקות מבוצעים על ידי גברים – נתון דומיננטי המעיד על חוסר איזון מגדרי במופעים.
ייחוד הרכב וסוג השיר:
- 100% מהצמדים מבצעים שירים בשפת האם.
- 13 מתוך 14 שירי קהל – 92.86% – בוצעו על ידי סולנים.
פילוח להקות לפי סגנון:
- שוודיה היא הלהקה היחידה ששלחה שיר קהל – 14.28%.
- בלדות נשלחו על ידי אוקראינה, פורטוגל וליטא – 42.86%.
- אזרבייג׳ן, לטביה ובריטניה שלחו שירים ניסיוניים – 42.86% – מה שמראה חיפוש אחר עומק מוסיקלי או גישה קבוצתית.
האם נכתב כבר הסוף של אירוויזיון 2025?
אירוויזיון 2025 עוד לא התחיל, אבל הנתונים כבר מספרים את הסיפור שמאחורי הקלעים. מאחורי רשימת השירים הצבעונית והמרהיבה מסתתרת תמונה ברורה של מגמות שחוזרות על עצמן בצורה כמעט מתמטית: יותר סולנים, פחות נשים, בלדות שקטות בדיוק באמצע המופע, ושירי קהל ממוקמים כמעט תמיד בסיום. האנגלית משתלטת, שפות אם נדחקות לפינה, והצמדים והלהקות כמעט נעלמו מהמפה.
קשה להתעלם מהמחשבה שההרכב, הסגנון, השפה והמיקום אינם תוצאה של בחירות אקראיות – אלא חלק ממערך מתוכנן היטב, אולי מתוזמן מראש, אולי מכוון מלמעלה. ייתכן שמדובר בפאזל טלוויזיוני מדויק ומרתק, שמופעל בשלט רחוק – במטרה לעצב את הלך הרוח של הצופים, את הקצב של הערב, ואולי אפילו את זהות הזוכה. כשהכל נראה מתוכנן מדי – מסדר ההופעות ועד השפה שבוחרים הזמרים – קשה להתעלם מהשאלה. האם סופו של אירוויזיון 2025 נכתב מראש?
תודה ענקית לאילאי גייסט על הסיוע בהבאת הכתבה!
אירוויזיון 2025 – תאריך ושעה:
תחרות הזמר של האירוויזיון לשנת 2025 תתקיים במאי, כמיטב המסורת. להלן המועדים המדויקים:
- חצי הגמר הראשון: יום שלישי, 13 במאי 2025
- חצי הגמר השני: יום חמישי, 15 במאי 2025
- הגמר הגדול: יום שבת, 17 במאי 2025
לאלה ששואלים "באיזו שעה ישודר אירוויזיון 2025", כל אחד מהאירועים יתחיל בשעה 22:00 לפי שעון ישראל.
ישראל תתמודד בחצי הגמר השני שיתקיים ביום חמישי, 15 במאי, בתקווה להופעה מוצלחת! במידה וישראל תצליח להיכנס לרשימת עשרת השירים הגדולים של חצי הגמר, היא תעפיל לגמר הגדול שישודר ב-17 במאי בשעה 22:00.
מיקום האירוויזיון בשנת 2025
אירוויזיון 2025 יתקיים בבאזל, שוויץ. זוהי הפעם השלישית בהיסטוריה שהתחרות מתארחת בשוויץ, לאחר שאירחה את התחרות בשנים 1956 ו-1989. האירוע יתקיים באולם זנקט יאקובסהלה (St. Jakobshalle), אשר צפוי להכיל כ-12,000 צופים בכל מופע. בחירת האולם הזה מבטיחה חוויה מרשימה הן לצופים באולם והן לצופים בבית, עם אקוסטיקה מעולה ותנאים טכניים מתקדמים.
ההכנות לקראת האירוויזיון 2025
ההכנות לאירוויזיון 2025 כבר בעיצומן. ב-28 בינואר 2025 התקיימה הגרלת חלוקת המדינות לחצאי הגמר, אירוע חשוב שקובע באיזה חצי גמר תופיע כל מדינה. מיד לאחר מכן, ב-29 בינואר, החלה מכירת הכרטיסים לאירוויזיון, מה שמאפשר לחובבי התחרות להבטיח את מקומם באולם. בימים אלה כל נציג עורך במדינתו חזרות לקראת ההופעה הגדולה על בימת התחרות בחודש מאי. בתחילת חודש מאי יגיעו כל המשלחות לבאזל, שם יחלו לערוך חזרות במתכונת מסודרת על בימת התחרות.
אירועים נלווים ומסיבות אירוויזיון
לקראת האירוויזיון 2025, מתוכננים מספר אירועים נלווים ומסיבות אירוויזיון ברחבי אירופה. במסיבות אלה משתתפים מתמודדי האירוויזיון ומציגים את השיר עימו יתמודדו בתחרות. עבור המתמודדים זו הזדמנות נהדרת לקדם את שירם, לפגוש את המעריצים ולהתראיין לרשתות תקשורת שונות באירופה. אירועים אלה כוללים:
- Eurovision in Concert 2025 באמסטרדם ב-5 באפריל
- MancHagen במנצ'סטר ב-11-13 באפריל
- PrePartyES במדריד ב-17-19 באפריל
ישראל באירוויזיון 2025
את ישראל תייצג כמובן הזמרת יובל רפאל, שנבחרה באמצעות התוכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון". יובל תבצע על בימת התחרות הבינלאומית את השיר "New Day Will Come".
האירוויזיון הוא הרבה יותר מסתם תחרות זמר. זהו אירוע תרבותי משמעותי המאחד מיליוני צופים מרחבי אירופה ומעבר לה. התחרות מספקת במה לאמנים מוכשרים להציג את כישרונם בפני קהל בינלאומי, ומאפשרת למדינות להציג את תרבותן המוזיקלית הייחודית.
עבור ישראל, האירוויזיון תמיד היה אירוע בעל חשיבות מיוחדת. מאז הצטרפותה לתחרות בשנת 1973, ישראל זכתה ארבע פעמים, והגיעה למקומות גבוהים פעמים רבות נוספות. ההצלחה באירוויזיון נתפסת בישראל כסוג של גאווה לאומית, והשירים המייצגים את המדינה הופכים לעיתים קרובות להיטים מקומיים.
ההיסטוריה של האירוויזיון
תחרות הזמר של האירוויזיון החלה בשנת 1956 כניסיון לאחד את אירופה לאחר מלחמת העולם השנייה באמצעות מוזיקה. מאז, התחרות התפתחה והפכה לאחד האירועים המוזיקליים הגדולים והנצפים ביותר בעולם. לאורך השנים, האירוויזיון היה במה לכמה מהאמנים המצליחים ביותר בעולם, כמו ABBA, סלין דיון, וחוליו איגלסיאס.
תחילה נקבעו התוצאות על ידי צוות שופטים אך עם התקדמות הטכנולוגיה, גם האירוויזיון השתנה והתפתח. כיום, הצופים יכולים להצביע באמצעות אפליקציות ומסרונים, והתחרות משודרת בשידור חי ברחבי העולם ובפלטפורמות דיגיטליות. בנוסף, הטכנולוגיה מאפשרת הופעות מרהיבות יותר, עם אפקטים ויזואליים מתקדמים שמעשירים את החוויה עבור הצופים.
האירוויזיון והפוליטיקה
למרות שהאירוויזיון נועד להיות אירוע א-פוליטי, לאורך השנים היו מקרים רבים בהם פוליטיקה השפיעה על התחרות. החל מהצבעות "שכנות" ועד לביטויים פוליטיים על הבמה, האירוויזיון לעיתים משקף את המתחים והיחסים הבינלאומיים באירופה ומחוצה לה – וזאת למרות שמפיקי התחרות מדגישים שהתחרות היא א-פוליטית ומנסים למנוע ככל האפשר את ההשפעה של אירועים פוליטיים בעולם לכל התחרות.
יחד עם זאת, קשה להתעלם מגילויי השנאה והבוז אותם ספגה נציגת ישראל באירוויזיון 2024 – עדן גולן, ברקע המלחמה בעזה.
ההשפעה של האירוויזיון
האירוויזיון השפיע רבות על התרבות הפופולרית באירופה ומעבר לה. שירים רבים שהתחרו באירוויזיון הפכו להיטים בינלאומיים, והתחרות עצמה הפכה לחלק בלתי נפרד מהתרבות בארצות רבות. בנוסף, האירוויזיון תרם רבות לקידום זכויות LGBTQ+ ולקבלה של מגוון תרבותי.
אירוח האירוויזיון יכול להיות גם הזדמנות כלכלית משמעותית עבור המדינה המארחת. האירוע מושך אלפי תיירים, מייצר מקומות עבודה זמניים, ומספק חשיפה בינלאומית למדינה המארחת. עם זאת, האירוח גם כרוך בעלויות גבוהות, מה שלעיתים מעורר דיון ציבורי על כדאיות האירוח.
סיכום
בין אם אתם שואלים מתי האירוויזיון, מתי הארוויזיון או מתי האורוויזיון, התשובה ברורה: אירוויזיון 2025 יתקיים ב-13, 15 ו-17 במאי בבאזל, שוויץ. תחרות הזמר של האירוויזיון מבטיחה להיות אירוע מרגש ובלתי נשכח, המאחד מיליוני צופים מרחבי אירופה ומעבר לה.
עם ההיסטוריה העשירה שלו, ההשפעה התרבותית הרחבה, והיכולת שלו לאחד אנשים מכל רחבי היבשת, האירוויזיון הוא הרבה יותר מסתם תחרות זמר. זהו אירוע שמשקף את הרוח האירופית של אחדות בתוך מגוון, ומספק במה לכישרונות מוזיקליים מכל רחבי היבשת להציג את יכולותיהם בפני קהל בינלאומי.
ככל שאנו מתקרבים לאירוויזיון 2025, ההתרגשות רק הולכת וגוברת. עם הכנות המדינות המשתתפות, האירועים הנלווים, והציפייה לראות מי יזכה בתחרות השנה, האירוויזיון ממשיך להיות אחד האירועים המוזיקליים המרתקים והמהנים ביותר בעולם.
שאלות נפוצות
ש: מתי מתחיל האירוויזיון 2025?
ת: אירוויזיון 2025 מתחיל ב-13 במאי עם חצי הגמר הראשון. חצי הגמר השני יתקיים ב-15 במאי, והגמר הגדול יתקיים ב-17 במאי.
ש: באיזו שעה מתחיל האירוויזיון?
ת: כל אחד מאירועי האירוויזיון (חצאי הגמר והגמר) מתחיל בשעה 22:00 לפי שעון ישראל.
ש: היכן יתקיים אירוויזיון 2025?
ת: אירוויזיון 2025 יתקיים בבאזל, שוויץ, באולם זנקט יאקובסהלה (St. Jakobshalle).
ש: כמה צופים יכולים להיות נוכחים באולם במהלך האירוויזיון?
ת: האולם צפוי להכיל כ-12,000 צופים בכל מופע.
ש: מי מייצגת את ישראל באירוויזיון 2025?
ת: יובל רפאל, זמרת בת 24 מרעננה, נבחרה לייצג את ישראל באירוויזיון 2025.
5אירוויזיון 2025: תחרות האירוויזיון ה-69 תתקיים בבאזל שבשוויץ, ב-13, 15 -17 במאי 2025. האולם זנקט יאקובסהלה (St. Jakobshalle), שיארח את התחרות, צפוי להכיל בתוכו כ-12,000 צופים בכל מופע. התחרות תתקיים בשוויץ לאחר זכייתה השלישית בהיסטוריה של שוויץ עם השיר "The Code", בביצועם של הזמר.ת נמו (Nemo). זאת תהיה הפעם השלישית שבה התחרות תתארח בשוויץ, לאחר שהתחרות התארחה בשוויץ בשנים 1956 ו-1989.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
כתב ויוצר תוכן בנושא תחרות האירוויזיון. פרשן ומומחה בענייני התחרות.
מנהל אדמיניסטרטיבי בכיר.
אימייל: [email protected]
טלפון: 050-9441919
עודכן לאחרונה בתאריך 4 באפריל 2025 04:03 על ידי אילאי גייסט