זה אולי נשמע כמו התחלה של בדיחה, אבל התשובה מפתיעה. כתבה ראשונה בסדרת כתבות מיוחדת: איך השפיע האירוויזיון על אירועים פוליטיים דרמטיים?
נעים מאוד, אני טל. בתור סטודנטית לתקשורת ומדע המדינה, הקשר בין פוליטיקה ותחרות האירוויזיון תמיד עניין אותי. ואני יודעת מה אתם חושבים – פוליטיקה? לא מאסנו בה אחרי אירוויזיון 2024? אבל חכו, זה הולך להיות הרבה יותר משעשע ממה שזה נשמע!
אז ככה: יוגוסלביה, שאף השתתפה באירוויזיון בעצמה כמדינה מאוחדת בחבל הבלקן, התפרקה בתחילת שנות ה-90 בגלל מלחמות וסכסוכים פוליטיים. בסופו של דבר נשארו ברפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה רק שתי מדינות – סרביה ומונטנגרו. הן החזיקו מעמד ביחד קצת יותר זמן מכולם, אבל אז הגיע האירוויזיון ו… בום!
סרביה ומונטנגרו לקחו חלק באירוויזיון כמדינה מאוחדת פעמיים בלבד. הפעם הראשונה הייתה ב-2004 בה הגיעו למקום השני והמכובד עם השיר "Lane moje" (בעברית: "אהובתי") בביצוע ז'ליקו יוקסימוביץ' (Željko Joksimović), ושנה לאחר מכן ייצגה את המדינה להקת נו-ניים (No Name) עם השיר "Zauvijek moja" (בעברית: "לנצח שלי"), איתו הגיעו למקום השביעי. יוקסימוביץ' נשלח מטעם רשת הטלוויזיה הסרבית ונו-ניים נבחרה מטעם רשת הטלוויזיה של מונטנגרו (מיד תבינו איך זה קשור לפירוק).
הגיעה השנה 2006, וזה הרגע שבו הכול התפוצץ. סרביה ומונטנגרו החליטו להשתתף שוב באירוויזיון, אבל כאן נכנס הסיפור האמיתי. המדינה המאוחדת קיימה קדם אירוויזיון שחצי משיריו סרביים וחצי מונטנגריים (וכך גם חבר השופטים). רשת הטלוויזיה המונטנגרית (RTCG) בפטריוטיות שיא אך גם בחוסר הוגנות, הצביעה רק לשירים שנשלחו מטעם מונטנגרו! מה שגרם בסופו של דבר ללהקת נו-ניים להיבחר לאירוויזיון שוב, הפעם עם השיר "Moja ljubavi" (בעברית: "האהבה שלי").
הקהל הסרבי שנכח באולם קדם האירוויזיון זעם וקרא קריאות גנאי לעבר הלהקה הזוכה, ורשתות הטלוויזיה של סרביה ומונטנגרו לא הצליחו להגיע להסכמות. בסופו של דבר, סרביה ומונטנגרו פרשה מהאירוויזיון בחודש מרץ באותה שנה, אך סרביה לקחה חלק בהצבעה בגמר האירוויזיון וחצי הגמר שודר אך ורק בסרביה.
אז איך כל זה קשור לפירוק המדינה? האירוויזיון חשף עד כמה השסע בין סרביה למונטנגרו היה עמוק, ובדיוק באותה שנה, מונטנגרו ערכה משאל עם על עצמאות, בה רוב המצביעים תמכו בעצמאות מונטנגרו מסרביה. בעקבות תוצאות המשאל, הכריזה מונטנגרו על עצמאותה ב-4 ביוני, ויממה לאחר מכן גם סרביה הכריזה על עצמאותה. האירוויזיון הפך לאחד מהביטויים התרבותיים שסימלו את השסעים שהובילו בסופו של דבר לפירוק האיחוד בין המדינות.
ואם זה לא מספיק, ב-2007 סרביה זכתה באירוויזיון כמדינה עצמאית עם השיר "Molitva" (בעברית: "תפילה") של מריה שריפוביץ' (Marija Šerifović). מונטנגרו לעומתה, קצת פחות מצליחה באירוויזיון כמדינה עצמאית. מיקום השיא שלה בתחרות עד כה היה המקום ה-13, עם שתי העפלות בגמר בלבד (מתוך 12 השתתפויות).