נשיא טורקיה, ארדואן, יוצא שוב נגד תחרות האירוויזיון. טורקיה צפויה להישאר שוב מחוץ לתחרות בשל "נייטרליזציה מגדרית ו"איום על המשפחה המסורתית" בטורקיה.

לאחר שפרשה מהתחרות לפני יותר מעשור, השאלה האם טורקיה תשוב להשתתף בתחרות האירוויזיון שוב עולה לכותרות. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הביע השבוע ביקורת חריפה על התחרות, וטען שהיא מעודדת "נייטרליזציה מגדרית" ומאיימת על המשפחה המסורתית.




במהלך נאום שנשא אמש, תיאר ארדואן את המשתתפים בתחרות כ"סוסים טרויאניים של השחתה חברתית" והדגיש כי ממשלתו צדקה כשהחליטה להפסיק את השתתפות טורקיה בתחרות מאז 2012.

הדברים נאמרו בהקשר לזכייתו של הזמר.ת השוויצרי.ת, נמו (Nemo), בתחרות האירוויזיון ה-68 עם השיר "The Code". נמו, בני ה-24, הם הזוכים הראשונים בתחרות המגדירים את עצמם כא-בינאריים, תופעה שארדואן תיאר כבלתי מקובלת בעיניו. "באירועים כאלה, כבר בלתי אפשרי לפגוש אדם נורמלי," טען ארדואן, כשהוא מתייחס לתחרות כאל מקום שבו התמיכה בקהילת ה-LGBTQ נמצאת במרכז.




ארדואן והאירוויזיון: דת, פוליטיקה ותרבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מוכר בעמדותיו האסלמיסתיות והדתיות, והביטויים שלו מתייחסים לעתים תכופות לערכים דתיים ומסורתיים. כבר יותר מעשור ששלטונו של טורקיה מתמקד בחזון דתי-מסורתי, כאשר ההתנגדות להשתתפות בתחרות האירוויזיון עשויה להיות גם פוליטית וגם תרבותית.

למרות הביקורת החריפה של ארדואן, השאלה האם טורקיה תחזור לאירוויזיון נותרת פתוחה. ההחלטה לחזור או לא לחזור לתחרות עשויה להיות מושפעת מגורמים פוליטיים וחברתיים רבים. אך לעת עתה, דבריו של ארדואן מרמזים כי טורקיה תמשיך להימנע מהשתתפות באירוויזיון, כל עוד התחרות נתפסת בעיניו כהשפעה שלילית על החברה הטורקית.




האופוזיציה בטורקיה: הפרישה מהאירוויזיון היא החלטה מבישה

נזכיר כי ארדואן זכה שוב בבחירות לנשיאות במאי 2023, כשלפני הבחירות הכריזו שש המפלגות המהוות את האופוזיציה הפוליטית כי המנהיג שלהן הוא כמאל קיליצ'דראולו (Kemal Kılıçdaroğlu), שאמונותיו הפוליטיות ידידותיות יותר כלפי העולם המערבי, בניגוד לארדואן. קיליצ'דראולו עמד בראש מפלגת מרכז-שמאל בעלת ערכים חילוניים.

קיליצ'דראולו עצמו הזכיר מספר פעמים שנה שעברה שאם הוא אכן ינצח בבחירות של טורקיה הוא יהיה חבר אמין בדיונים משותפים של טורקיה והמערב לעתיד שיתופי טוב הרבה יותר וכי המטרה העיקרית שלו תהיה שיקום היחסים בין טורקיה ומדינות העולם המערבי. קיליצ'דראולו התייחס גם להחלטתה של טורקיה לפרוש מהאירוויזיון, תחת שלטונו של ארדואן ב-2013, ותיאר זאת כהחלטה מבישה, "חבל לטורקיה לפרוש מהאירוויזיון. האמנים שלנו ילכו לשם, ישירו את שיריהם, מדינות יצביעו, מישהו ינצח. זו תחרות. אמנים הופכים פופולריים עוד יותר על ידי השתתפות בתחרויות בינלאומיות ועל ידי זכייה בפרסים. זו הצורה הנכונה של מדיניות חוץ".




טורקיה באירוויזיון

טורקיה פרשה מתחרות האירוויזיון ב- 2013 לאחר חוסר הסכמה עם מספר חוקים כמו שיריון מדינות ה- BIG5 (איטליה, גרמניה, צרפת, בריטניה וספרד) בגמר. לפי גורמים מסויימים תמיכת התחרות בקהילת הלהט"ב גם השפיעה על פרישתה של טורקיה שהפכה לשמרנית. איגוד השידור האירופי קידם בברכה מספר פעמים את חזרתה של טורקיה לתחרות. בינואר 2019 אך שוחררה הצהרה מפתיעה מצד יושב ראש קבוצת המיקוד של תחרות האירוויזיון שטען כי יתכן שטורקיה תתווסף למדינות ה- BIG5.

השתתפותה האחרונה של טורקיה נערכה באירוויזיון 2012 עם השיר "Love Me Back" שבוצע על ידי ג'אן בונומו (Can Bonomo) היהודי אשר הגיע למקום השביעי. לפני פרישתה של המדינה המזרח תיכונית הייתה טורקיה אחת מהמדינות הגדולות שזכו לצפייה אדוקה בתחרות. ב- 2009 זכתה תחרות האירוויזיון לרייטינג של 58.54% צופים כשעשרות מיליונים צפו בתחרות.

טורקיה זכתה בתחרות פעם אחד בלבד, בשנת 2003, עם הזמרת סרטאב ארנר (Sertab Erener) שביצעה את השיר "Everyway That I Can". ארנר חזרה והופיעה השנה באירוויזיון בחלק ממופע הביניים יחד עם הלנה פפאריזו היווניה ושרלוט פרלי השוודית.




רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!