השיר הישראלי לאירוויזיון 2024, "October Rain", עשוי להיפסל על ידי איגוד השידור האירופי בטענה שהוא מכיל בתוכו מסרים פוליטיים. בתאגיד מבהירים: "לא נחליף את השיר". האם ישראל בדרך להדחה מהתחרות?

צילום: אבי זייקנר

ועדה מטעם תאגיד השידור הישראלי וקשת 12 התכנסה במוצאי שבת (17 בפברואר) ובחרה בשיר הישראלי לאירוויזיון 2024. השיר שנבחר הוגש לאיגוד השידור האירופי (EBU) על מנת לקבל אישור שהוא עומד בתקנון התחרות. כעת מתברר, לאחר שהשיר נבדק ע"י ה-EBU, כי נשקלת האפשרות לפסול את השיר הישראלי בטענה שהוא מכיל התבטאויות פוליטיות.

על פי דיווחים לא רשמיים, השיר הישראלי לאירוויזיון 2024 נקרא "October Rain" (בעברית: "גשם באוקטובר"), נכתב על ידי סתיו בגר (שכתב והפיק את "Toy", זוכה אירוויזיון 2018), אבי אוחיון ("רסיסים" – רביב כנר, "שרק תחייך" – יובל דיין, "קרן שמש" – בניה ברבי, ועוד…) ושופטת "הכוכב הבא" – קרן פלס.

לטענת העיתונאי רן בוקר, כתב התרבות של YNET, בתאגיד השידור הישראלי הבהירו: "לא נחליף את השיר ולא נשנה את מילותיו".




בשנים האחרונות השתתפו באירוויזיון לא מעט שירים שעוסקים בנושאים פוליטיים מובהקים, וזאת לאחר שה-EBU אישר את השתתפותם בתחרות. הדוגמא הבולטת ביותר היא "1944", השיר האוקראיני לאירוויזיון 2016 בביצועה של ג'מאלה (Jamala) אשר זכה במקום הראשון. השיר עוסק בגירוש העם הטטרי מחצי האי קרים שבאוקראינה אשר בוצע ע"י המשטר הסובייטי בזמן מלחמת העולם השנייה. ג'מאלה סיפרה כי כתבה את השיר בהשראתה סיפורה של סבתא רבתא, אשר גורשה יחד עם חמשת ילדיה.

שנה קודם לכן, ציינה ארמניה 100 שנה לקורבנות רצח העם הארמני אשר בוצע ע"י האימפריה העותומאנית. רשת הטלוויזיה הארמנית בחרה לשלוח לתחרות את ההרכב ג'יניאולוגי (Genealogy) עם השיר "Don't Deny" (בעברית: "אל תכחישו"). שם השיר ומילותיו נתפסו כקריאה להכרה ברצח העם הארמני, שלא מוכר כיום ע"י מדינות רבות בעולם (כולל ישראל עקב קשריה עם טורקיה), ובקליפ לשיר ניתן היה לראות תמונות אשר מרמזות על הטרגדיה בזמן שחברי ההרכב לבושים בתלבושות מסורתיות מתקופת מלחמת העולם הראשונה ולאחר מכן נעלמים מהעין. אזרבייג'אן וטורקיה מתחו ביקורת על הבחירה ובעקבות התערבות של איגוד השידור האירופי הוחלט להחליף את שם השיר ל"Face the Shadow" (בעברית: "להתמודד עם הצל").




יחד עם זאת, בשנת 2021 נבחרה להקת גאלאסי זמייסטה (Galasy ZMesta) עם השיר "Ya Nauchu Tebya" (בעברית: "אני לא רוצה אותך") בבחירה פנימית על ידי רשת הטלוויזיה של בלרוס. שעות ספורות לאחר שחרור השיר, החלו לאסוף חתימות לפסילתה של בלרוס מאירוויזיון 2021 בשל מילות השיר שהתפרשו כחוגגות "דיכוי פוליטי ועבדות". יום לאחר הכרזת השיר, ה-EBU פרסם הודעה שבה נאמר כי בשל האופי הפוליטי של השיר, רשת הטלוויזיה הבלארוסית נדרשת לשנות את מילות השיר.

במהלך המועד האחרון שנקבע, הציגה הלהקה שיר אחר בשם "Pesnya pro zaytsev" (בעברית: "שיר על שפנים"). למרות שהוא כלל התייחסויות בצורת אגדה על ארנב פתי הנאכל על ידי שועל, ובאופן כללי הוא על חיות משק שונות, שלכל אחת מהן "יש רק חלום אחד – לסיים על שולחן ארוחת ערב לפני אחרים", מילות השיר נחשבו כהתייחסויות פוליטיות סמויות לאופוזיציה הבלארוסית. התנגדויות גם על השימוש לכאורה בשפה הומופובית ובקונוטציות פוליטיות במילות השיר שלה. השפן הוא השמצה הומופובית המשמשת לעתים נגד גברים הומוסקסואלים בבלארוס. במרץ 2021, ה-EBU פרסם הצהרה לפיה בלרוס תודח ולא תשתתף בתחרות. בתגובה, ראש רשת הטלוויזיה הבלארוסית (BTRC) האחראית על בחירת שני השירים, טען שפסילתם נובעת מ"מניעים פוליטיים".

בהמשך, לאחר האירוויזיון, הצביע איגוד השידור האירופי על השהיית החברות של בלרוס באיגוד השידור האירופי למשך שלוש שנים. במכתב רשמי נכתב שהסיבות להשעייתה: "מאז הבחירות השנויות במחלוקת בקיץ שעבר (2020), אנו פועלים למען הגנת העיתונות העצמאית וחופש הביטוי במדינה. תמכנו בפומבי בעיתונאים ב-BTRC שהפגינו נגד התערבות ממשלתית. כמו כן, עקבנו אחר הסיקור של BTRC ומסרנו את דאגותינו להנהלה שלהם".

מהתאגיד נמסר: "תאגיד השידור הישראלי נמצא בדיאלוג עם ה-EBU בעניין השיר שייצג את ישראל באירוויזיון".

ואנו שואלים – האם אנחנו רוצים לתת כלים לאירופאים, בו הם משווים אותנו למדינות כמו בלארוס ורוסיה? האם הכרחי לבחור בבלדה שעוסקת במלחמה בצורה ברורה על פי שם השיר כדי לנסות לסחוט רגש והזדהות במקום שבו גם ככה לא נצליח ליצור רגש והזדהות? אנו, במערכת יורומיקס, הבענו את דעתנו על כך בעבר ועומדים על כך גם היום!




לפני כשבועיים נערך הגמר של "הכוכב הבא לאירוויזיון", בו זכתה במקום הראשון הזמרת הישראלית עדן גולן, אשר נבחרה לייצג את ישראל באירוויזיון 2024 שייערך בחודש מאי הקרוב בשוודיה. לאחר זכייתה בתחרות, צוות מקצועי מטעם תאגיד השידור הישראלי "כאן" גיבש רשימה של לפחות 30 יוצרים אליהם נעשתה פניה על מנת שיכתבו ויציעו שירים שעשויים לייצג את ישראל באירוויזיון 2024. חלון הגשת השירים היה פתוח למספר ימים ונסגר ביום ראשון האחרון, ה-11 בפברואר.

לאחר סגירת מועד הגשת השירים, התכנסה הוועדה אשר הורכבה מאנשי מקצוע מ"כאן" ומ"קשת", להם ידע וניסיון מוזיקלי וטלוויזיוני. במהלך השבוע האחרון נפגשו חברי הוועדה מספר פעמים, כשכאמור, הערב בחרו את השיר הסופי שייצג את ישראל באירוויזיון. איגוד השידור האירופי צפוי לבחון בימים הקרובים את השיר שיישלח לתחרות, כך שלא ייווצר מצב שהוא יכלול בתוכו מילים אשר נושאות אופי פוליטי בעקבות מתקפת חמאס הרצחנית ב-7 באוקטובר.

עדן גולן – מי את?

עדן גולן היא זמרת ישראלית, בת 20 מתל אביב. היא עוסקת במוזיקה מגיל עשר. עדן נולדה בארץ אבל בגיל חמש עברה עם משפחתה למוסקבה, שם התגוררה 13 שנים. במהלך ילדותה סבלה מהתנכלויות בעקבות שמה ומוצאה הישראלי. היא מספרת שלמרות המצב הקשה בארץ בעקבות המלחמה, אין מקום יותר טוב בעולם מישראל.

בגיל תשע החלה ללמוד פיתוח קול, ובצעירותה לקחה חלק בהתעלמות אומנותית ואף לקחה חלק בתחרויות רבות, אך בהמשך העדיפה להתרכז בקריירה המוזיקלית שלה. ב-2015 גולן ניסתה לייצג את רוסיה באירוויזיון הילדים בשנת עם השיר "Schastye" (בעברית: "אושר") והגיעה למקום החמישי בגמר. ב-2018 השתתפה בעונתה החמישית של "The Voice Kids Russia" והגיעה עד לשלב הגמר. לאחר התוכנית חתמה על חוזה עם מפיק רוסי אשר התרשם מקולה, וגולן הצטרפה ללהקת פופ בנות ממוסקבה, בה לקחה חלק במשך שנתיים.

ב-2022 שבה לישראל ובאוקטובר של אותה שנה הוציאה את סינגל הבכורה שלה, "Ghost Town" (בעברית: "עיר רפאים"). הסינגל נכתב בשיתוף פעולה עם המפיק הליטאי לאקי לוק (Lucky Look), וצבר כ-700 אלף השמעות בספוטיפיי. ב-2023 השתתפה בפרק סיום העונה השנייה של התוכנית "רואים את הקול", ובהמשך השנה שחררה שלושה שירים נוספים – "Let Me Blow Ya Mind" (בעברית: "תן לי להפתיע אותך"), "Taxi" ו-"Dopamine", כאשר כולם זכו למאות אלפי צפיות ביוטיוב. גולן לקחה גם חלק כרקדנית בשיר המצליח "תיק קטן", אשר מבוצע ע"י הצמד נס וסטילה.

בחודש פברואר האחרון זכתה בעונתה עשירית של "הכוכב הבא", וזאת לאחר שסומנה כפייבוריטית גדולה כבר מהאודישן הראשון. בתקופה האחרונה עובדת גולן עם היוצר והמפיק הישראלי ינון יהל, אשר יצר מספר שירים לאירוויזיון בשנים האחרונות.

אנחנו נהיה כאן לאורך כל העונה כדי לדווח על כל החדשות, הדיווחים וההימורים! עקבו אחרינו!
עקבו אחרינו באינסטגרם | עקבו אחרינו ביוטיוב | עקבו אחרינו בטיקטוק | עקבו אחרינו בטוויטר

אירוויזיון 2024: זו תהיה ההשתתפות ה-46 של ישראל באירוויזיון. ישראל הצטרפה לתחרות ב-1973 וזכתה בה ארבע פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של ישראל הייתה באירוויזיון 2018 עם השיר "Toy" בביצועה של הזמרת נטע ברזילי.




רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!

מחפשים צלמי מגנטים? בחרו רק ב- LaVie Photography!