רשת הטלוויזיה של איסלנד הודיעה הערב שהיא עשויה להודיע בקרוב על פרישה מתחרות האירוויזיון בשל השתתפותה של ישראל. פינלנד ונורווגיה עשויות ללכת בעקבותיה.
רשת הטלוויזיה האיסלנדית, RÚV, החליטה לקיים את קדם האירוויזיון המסורתי, "Söngvakeppnin", כמתוכנן. יחד עם זאת, הוחלט כי הכרעה סופית לגבי השתתפותה של איסלנד באירוויזיון תתקיים ברשת הטלוויזיה המקומית בהתייעצות עם הזוכה בתחרות באמצע חודש מרץ. החלטה זו התקבלה ברקע הקריאות להחרים את תחרות האירוויזיון שמאפשרת לישראל להתמודד בתחרות.
סטפן איריקסון (Stefán Eiríksson), מנהל מחלקת הרדיו, חשף היום שהמתמודדים בתחרות פונים לרשת הטלוויזיה "בדאגה מובנת" מהמצב בעזה. חששות אלו נמסרו על ידי רשת הטלוויזיה האיסלנדית לאיגוד השידור האירופי, ה-EBU, וזאת לאחר שבדצמבר הצהיר איריקסון שרשת הטלוויזיה לא תבקש להדיח את ישראל מהאירוויזיון. "עד כה אף מדינה לא פנתה באופן רשמי לאיגוד השידור האירופי בדרישה להדיח את ישראל מתחרות האירוויזיון", טען אז.
כעת הוא כבר נשמע אחרת: "המתחרים מעוניינים לייצג את איסלנד באירוויזיון אך הם מודאגים ממצב העניינים בעזה בדיוק כמונו. אנחנו מתכוננים לקראת האירוויזיון והכרזנו בעבר שאנחנו מתכוונים להשתתף באירוויזיון ללא כל שינויים, אבל אנחנו לא יודעים מה צופן העתיד", אמר סטפן. לפיכך, הוחלט שלא לקבל החלטה סופית על השתתפות בתחרות האירוויזיון בשלב זה, אלא לקיים התייעצות עם הזוכה בקדם האירוויזיון המקומי. הגמר המקומי צפוי להתקיים ב-2 במרץ וההחלטה הסופית תתקיים לאחר מכן.
רונאר פרייר גיזסלסון (Rúnar Freyr Gíslason), במאי קדם האירוויזיון, טוען שהזמרים שנבחרו להתמודד בתחרות המקומית יוכלו לקבל החלטה האם להשתתף באירוויזיון או לא: "הביקורת על ההשתתפות באירוויזיון בוודאי לא נעלמת מעיניהם", טען הבמאי שמתייחס למתמודדים שייחשפו בשבת הקרובה.
בראגי ואלדימר סקולסון (Bragi Valdimar Skúlason), יו"ר איגוד המלחינים והתמלילנים באיסלנד, תומך בהחלטה לקיים את קדם האירוויזיון האיסלנדי: "זו פלטפורמה חשובה לתעשיית המוזיקה באיסלנד", אמר. סקולסון התייחס לאפשרות שאיסלנד תפרוש מהתחרות, ואמר: "חוששים לא מעט מהלחץ והמצב. זו החלטה ענקית שצריך לקבל, ואנו מקווים ש-RÚV יתייחס היטב למנצח, מי שזה יהיה, ויתמוך בזוכה בקבלת ההחלטה. זה נושא מורכב מאוד".
פינלנד ונורווגיה מאיימות לפרוש?
ברשת הטלוויזיה האיסלנדית טוענים שקיימו שיחות עם רשתות טלוויזיה נוספות באירופה. לטענתם, בנורווגיה ובפינלנד מתכננים לנקוט בגישה דומה, לפיה החלטה סופית על התמודדות באירוויזיון תתקיים לאחר קדם האירוויזיון.
נזכיר שרשתות הטלוויזיה שביקשו להשתתף באירוויזיון התבקשו להירשם לתחרות עד ה-15 בספטמבר 2023, ולמדינות הנרשמות ניתנה האפשרות לפרוש מהתחרות עד ה-13 באוקטובר. על פי תקנון התחרות, מדינה שתפרוש בשלב מאוחר יותר תישא בקנס כבד בשל פרישתה. ב-5 בדצמבר, לאחר איחור לא קטן, איגוד השידור האירופי הכריז על רשימה של 37 המדינות שתשתתפנה באירוויזיון 2024.
איגוד השידור האירופי טרם התייחס להחלטה של איסלנד, ובשלב זה לא ברור האם המדינות הפורשות ייאלצו לשלם קנס כספי לאיגוד השידור האירופי בהתאם לתקנון.
החרם האיסלנדי על ישראל באירוויזיון
לפני כחודש, ב-24 בדצמבר, הצטרף הסניף האיסלנדי של מועדון אוהדי האירוויזיון הרשמי (OGAE) לקריאה להדיח את ישראל מתחרות האירוויזיון. במידה וישראל לא תודח, קראו לרשת הטלוויזיה המקומית לפרוש מהתחרות במחאה.
בהצהרה שפרסם הסניף האיסלנדי של ה-OGAE נכתב: "מארגני האירוויזיון הודיעו לאחרונה כי 37 מדינות, כולל ישראל, ישתתפו באירוויזיון 2024 במאלמו. רשימת המשתתפים עוררה דיונים רבים בקהילת אוהדי התחרות מבית ומחוץ, לאור הפרות זכויות האדם של ישראל נגד העם הפלסטיני, שעלו בחייהם של אזרחים רבים חפים מפשע. הסניף האיסלנדי של OGAE מגנה כל מעשי אלימות והפרות של זכויות אדם. לא ניתן לייחס לערכי האירוויזיון ערכים של הבנה ואיחוד בין אנשים בנסיבות אלה. לפיכך, הסניף האיסלנדי דורש מרשת הטלוויזיה המקומית לא לשלוח נציג מטעמה להתמודד באירוויזיון 2024 במידה וישראל תשתתף בתחרות".
הסניף האיסלנדי, שמונה כ-250 חברים, קיבל את ההחלטה ברוב גדול, כאשר לטענתו "השתתפותה של ישראל מנוגדת לרוח התחרות". 169 חברים במועדון תמכו בהחלטה ורק 55 הצביעו נגד.
הקריאה מצטרפת לארגון ה-BDS באיסלנד (ארגון שמטרתו קידום חרם על ישראל), אשר החתים כ-9500 אזרחים איסלנדיים על עצומה הקוראת לפרוש מהאירוויזיון אם ישראל לא תודח. ארגון ה-BDS אף נפגש עם מנהל מחלקת הרדיו של רשת הטלוויזיה המקומית, סטפן איריקסון (Stefán Eiríksson), אשר פינה את זמנו והסכים להיפגש עם פעיליו. אלה העבירו לו את פרטי העצומה והחתימות הרבות אשר לוו בדרישה לפרוש מהאירוויזיון אם ישראל לא תודח מהתחרות.
עם חשיפת רשימת המתמודדות המשתתפות בתחילת דצמבר, הצהיר איגוד השידור האירופי: "תחרות האירוויזיון היא תחרות של גופי שידור ציבוריים מכל רחבי אירופה והמזרח התיכון. זו תחרות לגופי שידור – לא לממשלות, והשידור הציבורי הישראל משתתף בה כבר 50 שנה. ה-EBU הוא ארגון בראשות גופי שידור חברים. הגופים המנהלים של ה-EBU, בראשון הדירקטוריון, מייצגים את גופי השידור. גופים אלה בחנו את רשימת המשתתפות והחליטו כי השידור הציבורי הישראלי עומד בכל כללי התחרות ויחד עם עוד 36 גופי שידור ישראל תוכל להשתתף בתחרות בשנה הבאה".
ה-EBU הוסיף כי ביסס את החלטתו לפי יחסם הנוכחי של ארגונים בינלאומיים אחרים כלפי ישראל: "כרגע יש גישה מכילה כלפי משתתפים ישראלים בתחרויות גדולות. תחרות האירוויזיון נותרה אירוע א-פוליטי, המאחד קהלים ברחבי העולם באמצעות מוזיקה".
זוהי אינה הפעם הראשונה בה איסלנד נוקטת פעולות נגד ישראל. כזכור, באירוויזיון 2019 שהתקיים בתל אביב, חברי להקת האטרי (Hatari) שייצגו את איסלנד באותה שנה גרמו לסערה תקשורתית גדולה כאשר בעת הקראת הנקודות מהקהל בבית הניפו צעיפים שעליהם היה מוטבע דגל פלסטין עם הכיתוב: "Free Palestine".
אירוויזיון 2024: זו תהיה ההשתתפות ה-36 של איסלנד באירוויזיון. איסלנד הצטרפה לתחרות ב-1986 והגיעה להישגה הטוב ביותר באירוויזיון 1999 ובאירוויזיון 2009 לאחר שסיימה פעמיים במקום השני.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
עורך ראשי ויוצר תוכן בנושא תחרות האירוויזיון. פרשן ומומחה בענייני התחרות.
מייסד את אתר האירוויזיון הישראלי הגדול ביותר – EuroMix.
מסקר את התחרות במתחם העיתונאים של תחרות האירוויזיון בעיר המארחת מאז 2021.
טלפון: 050-9441919
אימייל: [email protected]