ראש המשלחת הנורווגית, סטיג קרלסן, מספר לנו בראיון בלעדי על ההצעה להפחית את השפעת השופטים על תוצאות האירוויזיון, על הפער הענק בין הצבעת השופטים והקהל ביחס לנורווגיה ועוד… הראיון נערך בשפה האנגלית ולכן אנחנו כאן כדי לסכם לכם את כל המידע הרלוונטי! 

סטיג קרלסן (Stig Karlsen) הוא ראש המשלחת הנורווגית לאירוויזיון. כחלק מתפקידו, הוא מנהל את כל המשלחת הנורווגית והצוות שעומד מאחורי השיר והאמן ומשמש בתור איש הקשר של המשלחת מול איגוד השידור האירופי. לאחרונה סטיג יצא בכמה הצהרות להקטנת כוח השופטים, וזאת לאחר שנציגת המדינה השנה, אלסנדרה מלה (Alessandra Mele), הגיעה למקום השלישי בהצבעת הקהל ולמקום ה- 17 בלבד בהצבעת השופטים. זו אינה הפעם הראשונה בה נורווגיה נמצאת בפער כזה גדול בין הצבעת השופטים לקהל.

עקבו אחרינו באינסטגרם | עקבו אחרינו ביוטיוב | עקבו אחרינו בטיקטוק | עקבו אחרינו בטוויטר

 
לעדכונים חמים וזכייה בפרסים מטורפים –
לחצו כאן ועקבו אחרי דף האינסטגרם שלנו




בפודקאסט "Eurodrama" בהגשת כתבותינו שחר אסידו ואני (טל דהן), שוחחנו עם ראש המשלחת הנורווגית סטיג קרלסן. שאלנו על ההפרש הכה-משמעותי בין הצבעות הקהל לשופטים במקרה של נורווגיה, והוא ענה: 

"זו שאלה מעניינת, כי אם היינו יודעים מדוע ההפרש כזה גדול, נורווגיה הייתה זוכה בכל שנה. עבורנו זה חשוב להביא שירים שישארו עם הקהל גם אחרי האירוויזיון – ואני חושב שהצלחנו במובן הזה, אבל יש עוד כמה דברים שנשאר לנו להבין בקשר לשופטים. זה מוזר שיש הפרש כזה גדול. כמובן שיש שופטים כדי שהמוזיקה תילקח ברצינות, ויש מקצועיות שעוטפת את הכל. הקהל בדרך כלל מצביע למשהו יותר יוצא דופן, זה לפחות מה שקורה כבר כמה שנים. אז צריך את האיזון בין השופטים לקהל. בחבר השופטים יש לנו בערך 180 אנשים בסך הכל, מול מיליוני אנשים מהקהל שמצביעים – והם משוקללים באופן שווה זה מול זה. אז אני חושב שצריך להיות תיקון בשיטת ההצבעה של השופטים, כי הפער כל כך עצום. נהיה בברלין בספטמבר ונגיד את דעתנו כמשלחת הנורווגית בנושא, יהיה לנו דיון בריא ונראה מה יקרה".

"הייתי בתל אביב באירוויזיון 2019 עם קיינו, ואם לא היו שופטים – נורווגיה הייתה זוכה באותה שנה. אבל זה אתגר למצוא אמן מקצועי שיקלע לטעם השופטים, ולטעם הקהל בו זמנית".

קרלסן הצהיר בראיונות קודמים כי בכוונתו להפחית את כוחם של השופטים בקדם האירוויזיון הנורווגי, מלודי גרנד פרי, לכ-30-40 אחוזים במקום 50. שאלנו את ראש המשלחת האם לא כדאי דווקא להגדיל את כוחם של השופטים בקדם הנורווגי על מנת לבחור שיר שיתאים לטעמם של השופטים באירוויזיון, וכך השיב:

"אין לנו את הכוח לשנות את שיטת ההצבעה באירוויזיון, זה בידיים של איגוד השידור האירופי יחד עם התאגיד המארח, אבל אני חושב שזו תהיה הצעה טובה לעשות מעין תיקון לכוחם של השופטים. בנוגע למלודי גרנד פרי, אני חושב שיהיה נכון להשאיר את זה כמו שיטת הבחירה באירוויזיון, אז נחכה ונראה איך שיטת הבחירה באירוויזיון תתקיים, ונתנהל בהתאם לפיה".




למרות ביקורתו על כוח השיפוט באירוויזיון, ראש המשלחת הנורווגית חושב שהשופטים נחוצים בהחלט:

"זה טוב שיהיו שופטים. ישנם שופטים מכמה סיבות טובות – בין היתר להתרגשות הצופים בתחרות. כי קודם השופטים מצביעים ולאחר מכן נחשפת תוצאת הקהל ומשנה הכל. כמובן שזו מוזיקה וזו צריכה להיות תחרות הוגנת, אבל זו גם תוכנית בידור וזה צריך להיות מותח. אני חושב שכדאי להשאיר את שיטת חשיפת הניקוד כפי שהיא, אבל רק לתת קצת יותר כוח לקהל".

ביקורת רבה מצד הקהל נשמעה על כך שחבר שופטים בכל מדינה כולל חמישה שופטים בלבד. נוסף על כך, נחשף בסרטון של אתר האירוויזיון "Wiwibloggs" כי חבר שופטים של מדינה מסוימת כלל 5 דיג'יים במקום גיוון תפקידים בתעשיית המוזיקה. סטיג התייחס לנושא, הסביר מדוע גם לדעתו מספר השופטים מועט מדי, אך גם מדוע קיימת בעייתיות בהבאת שופטים נוספים:

"אני חושב שבעולם מושלם היו הרבה יותר שופטים מחמישה בכל מדינה. אך בו זמנית אני מבין מה המחיר של כל רשת טלוויזיה להביא יותר שופטים, כי צריך למצוא מומחי מוזיקה שאינם עובדים עם אחד האמנים או כותבי השירים שמתחרים באירוויזיון באותה שנה, ושאינם חתומים באותה חברת תקליטים של האמן. מציאת אנשים רבים כאלו זו משימה קשה. כמובן שזה אפשרי, אך זה יגרום לעבודה מאומצת של הרבה אנשים. אולי חבר השופטים צריך להיות 10 אנשים".

"לדיג'יי יש מקצועיות מסוימת בתחומו, אבל אנשים אחרים בתעשיית המוזיקה מתמקצעים בדברים אחרים שהם שופטים לפיהם. אם חבר שופטים כולל 5 אנשים מאותו תחום, זה חבר שופטים חלש. צריך לשלב שופטים ממגדרים, גילאים ומקצועות שונים במוזיקה".




בשנה שעברה, נשמעה דווקא ביקורת על הצבעת הקהל הלא פרופורציונלית שנתנה את מירב הנקודות לאוקראינה (בין היתר בשל המלחמה עם רוסיה) בעוד השופטים דירגו את אוקראינה במקום הרביעי. על הביקורת הזו השיב סטיג:

"מוזיקה מערבת רגשות, אז באירוויזיון זה לא רק מה ששומעים, אלא גם הסיפור מאחורי השיר והביצוע הבימתי. אז אני חושב שזה הוגן שאם אנשים מרגישים משהו, או במקרה הזה רגישות לאוקראינה, זה בידיים של השופטים והקהל לתת את הניקוד. והשיר בעל מספר הנקודות הרב ביותר זוכה. למרות שאני לא בהכרח מסכים עם שיטת ההצבעה כחצי-חצי, צריך להכיר בשיטה הקיימת ויש רק זוכה אחד בכל שנה". 

השנה כמה שינויים משמעותיים נוספו לשיטת הניקוד באירוויזיון – לראשונה, גם קהל ממדינות שאינן משתתפות באירוויזיון יכול להצביע, והצבעת השופטים בחצאי הגמר בוטלה. כששאלנו את ראש המשלחת על דעתו בנוגע לשיטה החדשה, אמר:

"אני חושב שזה ממש מגניב לערב אנשים מעוד מדינות להצביע באירוויזיון. הצבעת 'שאר העולם' לא מאוד משמעותית כי היא נספרת כהצבעת מדינה אחת, זה היה מהלך חכם וממש אהבתי את זה. בנוגע לביטול השופטים בחצאים, אני חי בשלום עם השיטה החדשה של לתת לקהל לבחור את מי הוא רוצה לראות בגמר".

קרלסן עובד בתחום כבר 8 שנים, ולא חסך במחמאות על אירוח האירוויזיון בישראל ב-2019, אליה הגיע עם להקת קיינו (KEiiNO) שכאמור זכתה בהצבעת הקהל. לדבריו, מדובר באחת התחרויות הטובות בהיסטוריה ואחד האירוויזיונים המהנים ביותר שיצא לו לחוות. 




נורווגיה באירוויזיון 2023

הזמרת אלסנדרה מלה (Alessandra Mele), שזכתה בקדם האירוויזיון הנורווגי, ייצגה את נורווגיה עם שירה "Queen of Kings" (בעברית: "מלכת המלכים"). נורווגיה עלתה לגמר לאחר שסיימה במקום השישי בחצי הגמר הראשון עם 102 נקודות, ובגמר הגדול הגיעה למקום החמישי עם 268 נקודות – ההישג הכי טוב של נורווגיה מאז אירוויזיון 2013.

אירוויזיון 2023: זו הייתה ההשתתפות ה-61 של נורווגיה באירוויזיון. נורווגיה הצטרפה לתחרות ב-1960 וזכתה בה שלוש פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של נורווגיה הייתה באירוויזיון 2009 עם השיר "Fairytale" בביצועו של הזמר אלכסנדר ריבאק.

מקור: EuroDrama.




הרשמו לקבלת מייל על כתבות חמות מהאתר

    [fblike]

    רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!

    מחפשים צלם מגנטים? בחרו רק ב- LaVie Photography!