"שום דבר אחר אפילו לא מתקרב": נציג רוסיה באירוויזיון 1995 ואחד מכותבי האירוויזיון הגדולים – יוצא נגד האירוויזיון ומבטיח תחרות שתתעלה על התחרות הוותיקה. כתבתו של יהל כרמלי.

פיליפ קירקורוב (Philipp Kirkorov), אחד השמות הגדולים בתעשיית המוזיקה הרוסית והפנים המוכרות של רוסיה באירוויזיון, שוב מוצא את עצמו בכותרות האירוויזיון. הפעם, הוא לא רק מביע ביקורת על התחרות- אלא גם מקדם את תחרות ה”אינטרוויזיון” החדשה-ישנה, שלטענתו תהיה גדולה, מרשימה ורלוונטית הרבה יותר מהאירוע האירופי האהוב.

רוסיה מתכוננת לאירוח תחרות השירים "אינטרוויזיון" (Intervision Song Contest) בשנת 2025 בעיר סנט פטרסבורג, העיר השנייה בגודלה ברוסיה. מדובר באירוע תרבותי משמעותי לרוסיה בתקופה בה רוסיה מוחרמת על ידי מדינות רבות במערב. המדינות המשתתפות בתחרות הן בעיקר מדינות ברית המועצות לשעבר, מדינות ערב ו-3 מדינות נוספות מהכלכלות הגדולות בעולם: ברזיל, סין והודו.




"שום דבר אחר אפילו לא מתקרב" – קירקורוב נגד האירוויזיון?

קירקורוב, שהתחיל את דרכו המוזיקלית בשנות ה-80, הפך לאחד האמנים המובילים ברוסיה ולדמות בלתי נפרדת מהאירוויזיון. ב-1995 הוא ייצג את רוסיה עם השיר "Kolybelnaya dlya vulkana" (בעברית: "שיר ערש להר הגעש") וסיים במקום ה-17, אך זה לא היה סוף דרכו בתחרות.

להיפך – קירקורוב הפך לאחד המפיקים הבולטים בתולדות האירוויזיון הרוסי, והיה אחראי על שירים אייקוניים עבור מדינות כמו רוסיה, מולדובה, אוקראינה ובלארוס. בין השירים שהלחין: "Sugar" (מולדובה 2021 – מקום 13), "Scream" (רוסיה 2019 – מקום שלישי), "My Lucky Day" (מולדובה 2018 – מקום עשירי), "You Are the Only One" (רוסיה 2016 – מקום שלישי), "Shine" (רוסיה 2014 – מקום שביעי), "Work Your Magic" (בלארוס 2007 – מקום שישי) ו-"Shady Lady" (אוקראינה 2008 – מקום שני). בנוסף, שימש כפרשן עבור רוסיה בשנים 1997 ו-2009.

קירקורוב מעולם לא הסתיר את אהבתו לאירוויזיון ואת גאוותו בייצוג הרוסי בו. לכן, דבריו בראיון שפורסם תקשורת הרוסית, בו מתח ביקורת על האירוויזיון הנוכחי, הפתיעו רבים:

“מתוכננת עכשיו תחרות אחרת – אינטרוויזיון, אני יודע עד כמה המופעים שהמדינה שלנו יכולה להפיק הם מרהיבים – בין אם זה היה האירוויזיון ב-2009 או האולימפיאדה בסוצ’י ב-2014, אלה היו באמת אירועים גדולים! שום דבר אחר אפילו לא מתקרב”.

ואנחנו תוהים; מה עומד מאחורי ההצהרה הזו? האם קירקורוב החליט לוותר על האירוויזיון, או אולי בכלל מדובר במהלך אסטרטגי שמנסה להכתיב מציאות חדשה בעולם התחרויות המוזיקליות?




האינטרוויזיון: המזרח מחפש אלטרנטיבה

כמו שהזכרנו בעבר באתר יורומיקס, תחרות האינטרוויזיון (Intervision Song Contest) היא לא המצאה חדשה. היא נולדה אי שם בשנות ה-70 כגרסה המזרח-אירופית לאירוויזיון, בהשתתפות מדינות הגוש הסובייטי כמו פולין, הונגריה, מזרח גרמניה וכמובן ברית המועצות. האירוע התקיים בסופוט שבפולין בשנים 1977-1980, אבל מעולם לא הצליח להשתוות ברמת ההשפעה לאירוויזיון.

ניסיונות להחזיר את התחרות עלו מדי פעם על הפרק לאחר נפילתה – כולל ניסיון כושל ב-2008 בסוצ’י. ועכשיו, בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה והשעייתה של רוסיה מהאירוויזיון מאז 2022, הקרמלין החליט כי הגיע הזמן ליצור מחדש פלטפורמה מוזיקלית שתוכל להתמודד עם האירוויזיון ואף להאפיל עליו.

לפי הדיווחים, האירוע מתוכנן להתקיים במוסקבה בסתיו 2025, כאשר ההפקה הרוסית מתכננת תחרות גרנדיוזית שתכלול כ-20 מדינות – לאו דווקא מאירופה. בין המדינות שכבר הוזמנו להשתתף באינטרוויזיון אפשר למצוא את סין, ברזיל, הודו, קובה, קזחסטן ואפילו כמה מדינות אפריקאיות. 

“זו הולכת להיות תחרות בסדר גודל עולמי” אמר מקור ברוסיה. “האירוויזיון מזמן הפך למשהו פוליטי מדי, ולכן הגיע הזמן לפלטפורמה חדשה שתתמקד במוזיקה, שואו וביכולות האמיתיות של האמנים”.




חזון האינטרוויזיון מול מציאות האירוויזיון

לטענת תומכי האינטרוויזיון, התחרות תציע אלטרנטיבה “נקייה מפוליטיקה” – בניגוד לאירוויזיון, שלטענתם הפך עם השנים לפחות מוזיקלי ויותר לוחמני בזירה הגיאופוליטית. במוסקבה מאמינים כי באמצעות שילוב של הפקה נוצצת, טכנולוגיה מתקדמת ושותפויות אסטרטגיות עם מדינות במזרח הרחוק, התחרות החדשה תוכל למשוך צופים ולבסס את עצמה ככוח משמעותי מול האירוויזיון.

אבל, ויש אבל גדול- לא כולם אופטימיים לגבי הסיכויים של האינטרוויזיון. מומחים מציינים כי האירוויזיון הוא לא רק תחרות מוזיקלית, אלא מוסד תרבותי עם מסורת של כמעט 70 שנה. כדי להשתוות לו – שלא לדבר על להתחרות בו – רוסיה תצטרך לא רק להפיק מופע ראוותני אלא גם למשוך מדינות מערביות שירצו לקחת בו חלק.
בנוסף, רבים רואים באינטרוויזיון מהלך פוליטי נוסף של הקרמלין, שנועד לבודד את רוסיה מהמערב וליצור חזית תרבותית חדשה שתכלול את בעלות בריתה של מוסקבה.

פיליפ קירקורוב והעתיד: על מי הוא שם את הכסף?

בחזרה לקירקורוב עם השאלה הגדולה: האם הוא באמת מאמין שהאינטרוויז’ן יוכל להתחרות באירוויזיון, או יכול להיות שהוא מחפש במה חדשה שבה רוסיה תוכל לשחק בתנאים שלה?

“אני תמיד אהיה בעד המוזיקה,” אמר קירקורוב בעבר. “אם יש במה טובה לאמנים – אני שם”. ובכל זאת, לא ניתן להתעלם מהעובדה שקירקורוב עדיין מחובר לקשרים חזקים בעולם האירוויזיון. האם הוא ימשיך להפיק עבור מדינות אחרות בתחרות האירופית, או שהוא יסמן את הקווים מחדש ויתמקד אך ורק באינטרוויז’ן?

האם האינטרוויזיון באמת יאיים על האירוויזיון?

לסיכום, קירקורוב מציב סימן שאלה גדול על עתיד האירוויזיון – לפחות בעיניי רוסיה. האינטרוויזיון, שאמור לקום מחדש בסתיו הקרוב, מבטיח להיות פלטפורמה נוצצת עם הפקה מושקעת, אך עדיין יש ספקות רבים לגבי ההשפעה שהוא יצליח לייצר מחוץ לגבולות רוסיה.

יכול להיות שמדובר בתחילתה של תחרות גלובלית חדשה? או בכלל בעוד ניסיון כושל שייעלם עוד לפני שהתחיל? דבר אחד בטוח – אם יש אדם שיודע איך לגרום למוזיקה להדהד רחוק, זה פיליפ קירקורוב. ולנו רק נותר לחכות ולראות.




רוסיה באירוויזיון 2021

"Russian Woman" הוא שם השיר שבוצע ע"י מניז'ה (Manizha) בחצי הגמר השני של אירוויזיון 2021. רוסיה הגיעה למקום התשיעי בגמר הגדול עם 204 נקודות. רוסיה התמודדה בתחרות האירוויזיון 24 פעמים לאחר שהצטרפה לתחרות ב- 1994. עד כה זכתה רוסיה פעם אחת בלבד, בשנת 2008, עם השיר "Believe" שביצע הזמר דימה בילאן (Dima Bilan). רוסיה הגיעה ארבע פעמים למקום השני וארבע פעמים למקום השלישי. עד כה כשלה רוסיה פעם אחת בלבד לעלות לגמר התחרות. בשנת 2022, איגוד השידור האירופי (EBU) החליט להשעות את חברותה של רוסיה עד להודעה חדשה עקב פלישתה לאוקראינה.

מקור: Kyivindependent, Theguardian, YouTube, eurovoix, Facebook

אירוויזיון 2021 הייתה ההשתתפות ה-24 של רוסיה באירוויזיון כאשר המקום הגבוה ביותר אליו הגיעה הוא המקום הראשון בשנת 2008 עם השיר "Believe" בביצוע של דימה בילאן (Dima Bilan).




רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!