חלה עלייה קיצונית באירועים אנטישמיים בשוויץ מאז ה-7 באוקטובר, ביניהם אלימות פיזית ואף ניסיון רצח. כך מראה מסמך חדש של הפדרציה השוויצרית של הקהילות היהודיות. עד כמה העיר באזל תהיה בטוחה לתיירים הישראלים בתקופת אירוויזיון 2025?

שוויץ, המדינה המארחת של אירוויזיון 2025, סבלה בשנה האחרונה משיא שלילי במספר התקריות האנטישמיות במדינה. כך חושף דו"ח של הפדרציה השוויצרית של הקהילות היהודיות, כחודשיים בלבד לפני התחרות שתיערך במדינה. האם שוויץ ערוכה ביטחונית לארח את אירוויזיון 2025?




יונתן קרויטנר, מנכ"ל איגוד הגג של הקהילות היהודיות בשוויץ, מספר כי שיא היסטורי שלילי נרשם בשנה האחרונה בשוויץ מבחינת התקריות האנטישמיות: "כולל פגיעות פיזיות, ואפילו ניסיון לרצח על רקע אנטישמי". קרויטנר מוסיף כי תקריות אלימות אלו היו נדירות לפני השבעה באוקטובר, והתרחשו אחת למספר שנים, אך מאז השבעה באוקטובר נרשמו מעל 20 מקרים שכללו תקיפה פיזית. אולם, "הבשורה הטובה היא שהרשויות תומכות בנו באופן מלא ויש מאמצים כנים להתמודד עם האנטישמיות הגוברת".

דו"ח שפרסמו הפדרציה השוויצרית של הקהילות היהודיות (SIG) וקרן GRA למאבק בגזענות חושף תמונה מדאיגה על היקף האנטישמיות בשווייץ בשנת 2024. הדו"ח מציין כי על אף שגל האנטישמיות שהתגבר בעקבות מתקפת הטרור של חמאס והמלחמה בעזה דעך מעט, הרמה הכללית של התקריות האנטישמיות נותרה גבוהה משמעותית מזו של שנים קודמות.

לפי הנתונים, בשנת 2024 נרשמה עלייה חדה בגילויי האנטישמיות, כאשר יהודים רבים חוו תקיפות מילוליות ופיזיות, כולל דקירת יהודי בציריך בחודש מרץ (2024), שכמעט גרמה למותו. כמו כן, תועד ניסיון הצתה של בית כנסת, ו-11 מקרי תקיפה פיזית נגד יהודים, לעומת 10 בשנת 2023 ומקרה אחד בשנת 2022.




הדו"ח מבהיר כי הביטחון האישי של יהודים בשווייץ ומצבם של מוסדות יהודיים התדרדרו משמעותית, ועל המדינה לנקוט בצעדים מיידיים כדי להגן עליהם. ההשוואה בין השנים האחרונות חושפת תמונה מטרידה. בשנת 2024 תועדו 221 מקרים של אנטישמיות, עלייה דרמטית לעומת 155 מקרים ב-2023 ו-57 ב-2022.

לפי סקר שנערך בקרב יהודי שווייץ על ידי אוניברסיטת ציריך למדעים, רבים מהם נמנעים מללבוש כיפה או לענוד מגן דוד בפומבי, מחשש לתקיפה. רבים מהמשיבים העידו כי כיום להיות מזוהה כיהודי במדינה נחשב "סיכון גבוה מדי". מחברי הדו"ח דורשים מהממשלה השווייצרית להגביר את האבטחה על מוסדות יהודיים ולהפעיל אכיפה נוקשה יותר נגד הסתה ברשתות החברתיות. הם קוראים למערכת החינוך לפעול למיגור האנטישמיות בבתי הספר ולהגביר את המודעות הציבורית.

איך כל זה קשור לאירוויזיון?

שוויץ צפויה לארח את אירוויזיון 2025 בעיר באזל בין ה-13 ל-17 במאי. בשנה שעברה, במהלך התחרות במאלמו, שבדיה, התרחשו הפגנות נגד המשלחת הישראלית, ונרשם חשש לפגיעה בזמרת הישראלית, עדן גולן, בשאר חברי המשלחת ואף בחובבי התחרות הישראליים. בשוויץ מקווים כי השנה האירוע יתקיים ללא תקריות אנטי-ישראליות או אנטישמיות, אך הדו"ח מעורר דאגה בנוגע לאפשרות של מחאות אלימות גם הפעם.

איך ניתן להתמודד עם האיומים?

ניקח את אירוויזיון 2024 במאלמו כדוגמה. עיר מארחת עוינת, עם אחוזי מהגרים ואנטישמיות מהגבוהים באירופה. כ-2 מיליון יורו הושקעו באבטחת אירוויזיון 2024, יותר מכל אירוויזיון אחר אי פעם. יותר מ-1,500 שוטרים ואנשי כוחות הביטחון התייצבו לאבטח ולשמור לכבוד התחרות בשלל המוקדים בהם התקיימה. מדובר באחד ממבצעי המשטרה והאבטחה הגדולים ביותר אי פעם בתולדותיה של שוודיה, האבטחה באירוע הייתה פרוצדורה חסרת תקדים, בטח שבמדינה אירופאית כמו שוודיה, בטח שבסיטואציה המקושרת לחגיגה ולהנאה ולא למתיחות ולסכנה כמו תחרות האירוויזיון.

צוות ההפקה של SVT (רשת הטלוויזיה השוודית) הגביר את אמצעי הביטחון ושמר על קשר הדוק עם משטרת מאלמו, בהתחשב באווירה מתוחה של מחאה בעקבות השתתפותה של ישראל. שוודיה ביקשה חיזוק משטרתי מדנמרק ונורווגיה, ששלחו עשרות שוטרים מכוחותיהם לאבטח את האירוויזיון.




ננקטו צעדים נוספים להגנה על המשלחת הישראלית, כאשר הנציגה עדן גולן לוותה על ידי סוכני שב"כ בנוסף לשוטרים מקומיים, אך כל אלו היו חלק מהוצאותיה של המשלחת הישראלית ותאגיד השידור הישראלי "כאן". שב"כ גם ייעץ לאזרחים ישראלים לא לנסוע למאלמו ואף ראש השב"כ דאז רונן בר טס למאלמו לבדוק את אבטחת המשלחת ע"י גורמי הביטחון הישראליים. אלפי מפגינים פרו-פלסטיניים התקבצו במאלמו כדי להפגין נגד השתתפותה של ישראל בתחרות בליווי איומים חוזרים ונשנים על ביטחונה של הצוות הישראלי במאלמו.

אין ספק שרמת האנטישמיות בעיר באזל לא גבוהה כמו במאלמו, עיר המהגרים המוסלמית הגדולה ביותר בשוודיה המהווה בית ליותר מ-70,000 מהגרים מוסלמים שרובם פרו-פלסטיניים, אשר לא היוותה קרקע בטוחה לנחיתתה של המשלחת הישראלית. בבאזל, מספר ה"לא-שוויצרים" אמנם עומד על 81,000 איש, אך קבוצות המהגרים הגדולות ביותר בשוויץ מגיעות מגרמניה, איטליה, צרפת, יוגוסלביה לשעבר, אלבניה ופורטוגל, בנוסף לקבוצות מהגרים טורקים וכורדים.

נמשיך לעדכן על היערכויותיה של באזל לאבטחת האירוויזיון, ונקווה שכמו בשנה שעברה, מספרם הגדול של אנשי הביטחון יוכל להתמודד בהצלחה עם כלל האיומים.




/10

יש לך דוקטורט באירוויזיון?
בוא/י נבדוק!
אנחנו בטוחים שכן! קטן עלייך! 😉

1 / 10

באיזו שנה התמודדה אוסטרליה לראשונה באירוויזיון?

2 / 10

מי היה/הייתה הזוכה/ת הראשון/ה באירוויזיון?

3 / 10

איזה שיר ייצג את ישראל באירוויזיון 2024?

4 / 10

מי היה השיר הישראלי הראשון שזכה באירוויזיון?

5 / 10

מי היה/הייתה הזוכה/ת באירוויזיון 2014?

6 / 10

באילו שנים התמודדה כמות המדינות הגדולה ביותר אי פעם?

7 / 10

כמה מדינות התמודדו באירוויזיון 2019 שהתקיים בישראל?

8 / 10

מי מהבאים לא התמודד בתחרות האירוויזיון?

9 / 10

באיזו שנה השתתפה ישראל לראשונה באירוויזיון?

10 / 10

אילו מדינות זכו במספר הפעמים הרב ביותר לאורך ההיסטוריה של התחרות?

0%

האזינו לשירי אירוויזיון 2025:
לחצו על הסימן שבסרטון היוטיוב כדי לפתוח את רשימת השירים המתמודדים

אירוויזיון 2025: זו תהיה ההשתתפות ה-65 של שוויץ באירוויזיון. שוויץ הצטרפה לתחרות ב-1956, הייתה אחת משבע המדינות המייסדות וזכתה בה שלוש פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של שוויץ הייתה באירוויזיון האחרון, 2025, עם זכייתם של נמו (Nemo) והשיר "The Code". הזכייה מגיעה לאחר שקודם לכן זכתה שוויץ בשנת 1988 עם השיר "Ne partez pas sans moi" בביצועה של הזמרת הבינלאומית סלין דיון.

מקור: ישראל היום.




רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תהיו הראשונים לדעת!