לוח הניקוד של האירוויזיון עבר שינויים לאורך השנים, רובם לא מרחיקי לכת במיוחד. השנה, אירוויזיון הילדים במדריד מציג קונספט ניקוד שונה לחלוטין מזה שראינו בעבר. האם העיצוב החדשני יופיע גם באירוויזיון 2025 בבאזל?

אחד האלמנטים המרכזיים בכל תחרות אירוויזיון הוא לוח הניקוד שמופיע בסוף ומכניס את כולנו למתח. במהלך השנים והתחרויות הוא עבר מספר שינויים וכמובן עבר להיות גרפיקת מסך שתואמת את המיתוג האירוויזיוני השנתי. גם השנה במאלמו נעשה שינוי קל והמעצב סידני לים (Sidney Lim) חילק את המסך באופן שונה מהשנים הקודמות וגם הוסיף את לוח הניקוד מאחורי המנחות. אולם ברוב הפעמים השינויים היו קלים משנה לשנה וייצגו בין השאר התקדמות טכנולוגית כללית של התעשייה וטרנדים בעיצוב. באירוויזיון הילדים השנה החליטו לשנות את קונספט הניקוד לגמרי.



לוח הניקוד עבר מתיחת פנים, ובמקום להציג את הניקוד ברשימה אופקית כמו שאנחנו רגילים היא עברה להיות אנכית ובתחתית המסך. הדגלים עדיין מופיעים אבל בתוך עיגול ומהם יוצאת עמודה אנכית עם שם המדינה על הצד. ככל שהמדינה מקבלת יותר ניקוד העמודה מתמלאת וכך אפשר לעקוב אחרי הניקוד בלי שסדר המדינות ישתנה בהתאם לכמות הנקודות שיש לכל מדינה. מתחת לכל דגל בעיגול מופיע עיגול נוסף עם כמות הנקודות המצטברת.

בזמן מתן הניקוד עצמו יש את השוני המובהק ביותר. כל שנה אנו רגילים שמופיע נציג מכל מדינה ומציג את ההצבעות של המדינה שלו – פעם הסיכום של השופטים והקהל, כיום רק הצבעות השופטים. לאחר מכן כמובן הצבעות הקהל שמציגים המנחים לפי דירוג המדינה בסיכום הניקוד לאחר הצבעות השופטים. רגע מותח עצבים לכל הדעות.

בגרסה המחודשת ללוח הנקודות של אירוויזיון הילדים במדריד תחילה יש את ניקוד השופטים בלבד והוא ניתן לפי מספר הנקודות וללא התייחסות נפרדת לכל מדינה מלבד 12 הנקודות. לדוגמא, המנחים מקריאים 5 נקודות, ומופיע סיכום של חלוקת 5 הנקודות של כל מדינה לפי דגלים מעל העמודה של המדינה שלה בחרו לתת את 5 הנקודות. למשל אם ספרד וסן מרינו בחרו לתת 5 נקודות כל אחת לאלבניה אז הדגלים שלהן יופיעו מעל העמודה של אלבניה עם סכום הנקודות – 10. הנקודות יתווספו לסכום של אלבניה שרשום מתחת לדגל שלה והעמודה תעלה בהתאם וביחס לשאר המדינות. הנציגים לבסוף יופיעו כדי לתת את הדוז פואה המפורסם מטעם השופטים.




בהצבעות הקהל חזרנו למסך הקלאסי של רשימת המדינות עם העמודות האופקיות. המילוי היחסי נשאר אבל כבר לא אומר יותר מדי מאחר והמיקום של המדינות בטבלה משתנה בהתאם לסכום הנקודות, כפי שאנחנו רגילים מהשנים האחרונות באירוויזיון.

מדובר בקונספט חדשני ודרך מעניינת לעצב את לוח הניקוד בשונה למה שאנו מכירים עד כה. ללא ספק הייתה חשיבה מאחוריו. הבעיה המרכזית בעיצוב החדש היא שיש כמות גדולה בהרבה של אלמנטים על המסך ממה שאנחנו רגילים לראות, זה יוצר תחושה של בלאגן בעין. נקודת החסד היחידה היא שהמדינות לא משנות מיקום על המסך כל הזמן – מה שבדרך כלל כולל אנימציה מכוערת למדי שקשה לפצח ויזואלית, שממילא מופיעה מחדש בהצבעות הקהל. הקונספט גם מקצר את זמן הניקוד במשדר, מה שמקטין את הזמן שבו רמות המתח עולות ומתרחשת דרמה. כל השינוי הזה מתאפשר גם כי אין הרבה מדינות שמתחרות באירוויזיון הילדים, 17 מדינות בניגוד לכ-40 בתחרות האירוויזיון בשנים האחרונות, קשה לדמיין עיצוב עמוס אלמנטים שכזה עם 37 מדינות למשל.

מה שנשאר מהעיצוב של מאלמו 2024 הוא שהלוח מופיע מאחורי המנחים ומאפשר זוויות צילום רחבות על הבמה ולא להשאיר את הצופים בבית רק עם האלמנטים הגרפיים על המסך. אז האם זהו עיצוב מיוחד וספציפי שהוחלט עליו בספרד לאירוויזיון הילדים השנה? או אולי זה אבטיפוס ובחינה מוקדמת של הקונספט לקראת האירוויזיון בבאזל? האם העובדה שרק נקודות השופטים היו בקונספט החדש מצביע על ניסיון פיילוט? אם אכן זה מיועד לאירוויזיון 2025, האם הניסיון צלח או שנחזור להצגת לוח הניקוד הקלאסי? כל זאת נדע בהמשך עונת האירוויזיון.




רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!