כתבה שנייה בסדרת כתבות מיוחדת: איך השפיע האירוויזיון על אירועים פוליטיים דרמטיים? והפעם: איזה תפקיד מפתיע שיחק האירוויזיון במהפכת הציפורנים בפורטוגל?
נעים מאוד, אני טל. בתור סטודנטית לתקשורת ומדע המדינה, הקשר בין פוליטיקה ותחרות האירוויזיון תמיד עניין אותי. ואני יודעת מה אתם חושבים – פוליטיקה? לא מאסנו בה אחרי אירוויזיון 2024? אבל חכו, זה הולך להיות הרבה יותר מגניב ממה שזה נשמע!
אחרי שהבנו איך האירוויזיון התערב בפירוק סרביה ומונטנגרו, הפעם בואו נקפוץ לפורטוגל! שנות ה-70 שם היו כמו פרק טלוויזיה היסטורי, והאירוויזיון – טוב, בואו נגיד שהוא קיבל פה תפקיד אורח שאפילו הוא לא חלם עליו. ב-1974 הייתה פורטוגל אחת מהדיקטטורות האחרונות שנותרו באירופה. באותם ימים, תחת שלטונו של אנטוניו סלזאר (António Salazar) (שכבר הלך לעולמו, אך השפעתו על השלטון עוד נמשכה), סבלה פורטוגל ממשטר דיכוי צבאי, עם כלכלה דועכת ואזרחים שנלחמו במלחמות קולוניאליות מתישות באפריקה. הפורטוגלים היו כמהים לשינוי, לאוויר חדש – והתקווה, כמו שקורה לא פעם בהיסטוריה, הגיעה דווקא מכיוון בלתי צפוי: תחרות האירוויזיון.
פורטוגל הצטרפה לאירוויזיון לראשונה ב-1964, אבל מהר מאוד הבינה שמדובר ביותר משואו מוזיקלי נוצץ. האירוויזיון הפך לחלון שמאפשר הצצה לאיך נראית חירות, וב-1974, הצצה קטנה לאירוויזיון התגלתה כמהפכנית.
1974: השנה שבה הכול השתנה
באירוויזיון 1974, בחרה פורטוגל לשלוח את השיר "E Depois do Adeus" (בעברית: "ואחרי הפרידה") בביצועו של פאולו דה קרבאליו (Paulo de Carvalho). לכאורה, שיר פשוט על פרידה כואבת, אבל מאחורי המילים התמימות של השיר הסתתרה כוונה עמוקה יותר – עבור חלק מאנשי הצבא שתכננו מרד, השיר היה אמור להיות אות פתיחה, מה שסימל עבורם את תחילתה של המהפכה. השיר שודר בליל ה-24 באפריל ומיד לאחר מכן, כל תחנות הרדיו התחילו לשדר אותו שוב ושוב כסימן לכוחות המהפכה להתחיל לנוע.
הכוחות המורדים, שנקראו גם "תנועת הכוחות המזוינים" (MFA), השתמשו בשיר כדי לתאם את פעילותם. התנועה הובלה על ידי קצינים זוטרים ועשתה שימוש בצבע אדום ובפרחי ציפורן כסמלים. שירת המהפכה, לצד ריחות הפרחים, הפכה את היום הזה לא רק לנקודת מפנה אלא גם לאירוע חגיגי. עם הצלחת המהפכה, ולראשונה לאחר יותר מארבעה עשורים, הצליחה פורטוגל להשתחרר מהדיקטטורה. מהפכת הציפורנים הפכה לסמל של שלום ושל תקווה, ובזמן שהכוחות המורדים צעדו ברחובות, הם זכו לאהדת האזרחים, שהצטרפו אליהם והניחו פרחי ציפורן בקני הרובים כסמל למאבק לא אלים.
אחרי המהפכה המוצלחת הזו, פורטוגל לא בדיוק שכחה את האירוויזיון. להפך, הוא הפך לסמל לחיים החדשים שלהם. ב-1975 הם עלו שוב על הבמה עם שיר שנקרא "Madrugada" (בעברית: "שחר") – כי ברור שהיה צריך לשקף את מצב הרוח החדש שלהם ואת התקופה החדשה שנכנסו אליה. לאור ההיסטוריה, הפכה התחרות עבור פורטוגל לא רק לבמה מוזיקלית אלא גם לאירוע תרבותי ומרכזי באירופה, שם היא הדגישה את השינוי ואת שחרור הדיקטטורה.
חמישים שנה חלפו מאז מהפכת הציפורנים, אך השפעת האירוויזיון על התרבות הפורטוגלית ניכרת עד היום. המהפכה שינתה לא רק את המבנה הפוליטי של המדינה אלא גם את האופן שבו אזרחי פורטוגל רואים את מקומם באירופה. הם הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהיבשת, לא רק מבחינת גיאוגרפיה אלא גם מבחינת השאיפה לשוויון, חירות ודמוקרטיה.
האירוויזיון אולי היה הבמה, אבל פרחי הציפורן והשיר היו המנוע. המהפכה בפורטוגל היא ההוכחה ששלוש דקות של שיר אירוויזיוני ופרח אחד בקנה יכולים לעשות שינוי אמיתי. אז בפעם הבאה שאתם צופים בתחרות, זכרו – מאחורי כל שיר פשוט יכול להיות סיפור לא פחות ממהפכני.
אירוויזיון 2025: זו תהיה ההשתתפות ה-56 של פורטוגל באירוויזיון. פורטוגל הצטרפה לתחרות ב-1964 והגיעה להישגה הטוב ביותר באירוויזיון 2017 לאחר שהזמר סלבדור סובראל זכה במקום הראשון עם השיר “Amar pelos dois”.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
שדרנית רדיו, חברת להקת ה"יורופאלש"
כתבת ויוצרת תוכן בנושא האירוויזיון
[email protected]