הקדימו את זמנם – מסע בעקבות שירי האירוויזיון הגדולים שכבשו מיליונים מחוץ לתחרות.
בעולם האירוויזיון, לא כל שיר מצליח לזכות בתחרות או אפילו להגיע למקומות הראשונים. ישנם שירים שבתחילה נראו ככישלון אך זכו לפריחה מחודשת והפכו ללהיטים עולמיים לאחר מכן. לעיתים, קהל האירוויזיון לא מזהה בזמן אמת את הפוטנציאל האמיתי של שירים מסוימים, אך השנים עושות את שלהן והם הופכים לנכסי צאן ברזל במוזיקה העולמית. מדובר בשירים שהקדימו את זמנם – אלו שנכשלו בנקודת הזמן שבה התחרו, אך שנים לאחר מכן זכו בהצלחה מסחררת, וזאת בשל חדשנותם או הקהל שלא היה בשל לקלוט את המסר או הסגנון שלהם בזמן אמת.
השנים המוקדמות
אחד המקרים הבולטים ביותר של שיר שלא זכה באירוויזיון אך הפך לקלאסיקה עולמית הוא "Nel blu dipinto di blu" (בעברית: "כחול צבוע בכחול"), של הזמר האיטלקי דומניקו מודוניו (Domenico Modugno). השיר, הידוע יותר בשמו "Volare" (בעברית: "לטוס"), ייצג את איטליה בתחרות האירוויזיון של שנת 1958, והגיע רק למקום השלישי. עם זאת, זמן קצר לאחר התחרות, השיר הפך ללהיט עולמי ונתפס כאחד מהשירים המפורסמים ביותר שנכתבו באותה תקופה. הוא זכה בפרסים רבים, כולל שני פרסי גראמי, והפך לשיר האיטלקי המוכר ביותר מחוץ לגבולות המדינה, עד כדי כך שהוא הפך לסמל של המוזיקה האיטלקית.
השיר "Eres Tú" (בעברית: "זה אתה") של להקת מוסדאדס (Mocedades) ייצג את ספרד בתחרות האירוויזיון בשנת 1973 והגיע למקום השני. אף על פי שהשיר לא זכה בתחרות, הוא הפך לאחד השירים הספרדיים המפורסמים ביותר בהיסטוריה, עם הצלחה במצעדים רבים מחוץ לאירופה, ובמיוחד בארצות הברית, שם נכנס לרשימת עשרת הגדולים של מצעד 100 השירים הגדולים של הבילבורד – הישג נדיר במיוחד לשירים בשפה הספרדית בתקופה זו. למרות שהשיר כשל בהגעה למקום הראשון, הוא הפך לקלאסיקה והוכיח שהשפעתו חורגת מגבולות האירוויזיון.
הסיפור של "Waterloo" (בעברית: "ווטרלו") הוא יוצא דופן במיוחד, שכן למרות שהשיר זכה באירוויזיון 1974, ההצלחה האדירה שלו הגיעה דווקא לאחר התחרות. להקת אבבא (ABBA) השוודית, שהייתה כמעט אנונימית לפני האירוויזיון, שינתה את פני הפופ העולמי עם השיר הזה. בתחילה הוא נחשב לשיר אירוויזיוני טיפוסי, אך לאחר זכייתו הוא הצליח להתרומם מעל גבולות התחרות והפך לאחד מהשירים המצליחים ביותר בהיסטוריה של הפופ. המהפכה האמיתית שאבבא הובילה נחשבת עד היום לאחת מהחשובות במוזיקה הפופולרית.
בשנת 1979, גרמניה שלחה לבימת בנייני האומה בירושלים, את להקת ג'ינגס חאן (Dschinghis Khan) עם השיר "Dschinghis Khan" על שמו של כובש האימפריה המונגולית. השיר הגיע למקום הרביעי, אך הפך לאחד מהשירים המזוהים ביותר עם התחרות בזכות האנרגיה המיוחדת שלו והשילוב הייחודי בין פופ ודיסקו. אחרי האירוויזיון, הלהקה ג'ינגס חאן המשיכה להוציא להיטים ושיריהם, ובפרט השיר הזה, נותרו קלאסיקות בגרמניה וברוסיה. השיר הפך לסמל של התקופה ואף זכה לביצועים מחודשים.
ומה בימינו?
להקת סיקרט גארדן (Secret Garden) עם השיר "Nocturne" (בעברית: "נוקטורן") זכתה בתחרות בשנת 1995, אך השיר נחשב לאחת הזכיות המפתיעות ביותר בתולדות התחרות. השיר כמעט ולא כלל מילים (25 מילים ליתר דיוק) והתמקד בנגינת כלי מיתר. למרות שהשיר לא היה מקובל בזמנו כ"פופולרי", הוא זכה להצלחה גדולה לאחר התחרות בשל הרוגע והיופי האומנותי שבו. השיר הפך להשראה למוזיקאים רבים, והיווה צעד ראשון לכניסת מוזיקת הניו-אייג' לאירוויזיון.
שירה של דנה אינטרנשיונל, "Diva" (בעברית: "דיווה"), זכה באירוויזיון 1998, אך הצלחתו הגדולה הגיעה מאוחר יותר. תחילה, שיר האירוויזיון הזה התקבל בכמה מדינות עם הרבה ספקות בשל הסגנון הייחודי והעובדה שדנה הינה אמנית טרנסג'נדרית, מה שלא היה נפוץ בזמנו. עם השנים, "דיווה" הפך לאייקון לא רק בקהילה הגאה אלא גם בפופ הבינלאומי, ועד היום נחשב לאחד משירי האירוויזיון המצליחים ביותר שנכתבו אי פעם.
הזכייה של לורדי (Lordi), הלהקה הפינית בעלת המסכות והתחפושות המפחידות, עם השיר "Hard Rock Hallelujah" (בעברית: "רוק כבד הללויה") הייתה אירוע מטלטל בזמנו. השיר הזה היה מנוגד לכל מה שהאירוויזיון ייצג בשנים קודמות – במקום פופ נוצץ או בלדות אהבה, לורדי הביאו רוק כבד אל מרכז הבמה. למרות שהשיר זכה במקום הראשון, הצלחתו האמיתית נבנתה לאורך הזמן והוא הפך להמנון עבור חובבי רוק בכל העולם. זהו אחד מהמקרים שבהם השיר היה מקדים את זמנו מבחינת הז'אנר והגישה, אבל רק שנים לאחר מכן הוא הפך לקלאסיקה אמיתית.
"I Feed You My Love" (בעברית: "אני מזינה אותך באהבתי") שביצעה הזמרת מרגרט ברגר (Margaret Berger) נחשב לאחד מהשירים החדשניים ביותר שהשתתפו בתחרות בשנת 2013. למרות שהשיר הגיע למקום הרביעי, הוא זכה להצלחה לאחר האירוויזיון כיצירת פופ אלקטרונית קודרת עם אלמנטים של פוסט-דאבסטפ – סגנון שלא היה נפוץ כלל בתחרות באותה תקופה. הפופולריות של השיר התפשטה באירופה, והוא הוכר כאחת מהיצירות הבולטות של העשור בהקשר של התקדמות מוזיקלית בזירת האירוויזיון.
ב-2019, איטליה שלחה את מחמוד (Mahmood) עם השיר "Soldi" (בעברית: "סולדי") שנחשב לאחד המועמדים החזקים לזכייה, אך בסופו של דבר הגיע רק למקום השני. למרות זאת, השיר הפך ללהיט ענק ברחבי אירופה והעולם. סולדי משלב אלמנטים של פופ עכשווי, מוזיקה אורבנית וסגנונות מהמזרח התיכון, מה שהפך אותו לייחודי מאוד בתחרות האירוויזיון. השיר זכה להצלחה עצומה במצעדים והפך לאחד השירים האיטלקיים המושמעים ביותר בשנים האחרונות, מה שמוכיח שלפעמים המקום בתחרות לא משקף את הפוטנציאל המוזיקלי האמיתי.
אחד השירים המדוברים ביותר של שנת 2020 היה "Think About Things" (בעברית: "חושב על דברים") של דאדי פרייר פטורסון (Daði Freyr Pétursson) מאיסלנד. התחרות ב-2020 אמנם בוטלה בשל מגפת הקורונה, אך השיר הפך לוויראלי במדיות חברתיות הרבה לפני התחרות המיועדת. השיר היה שיר פופ קליט ומודרני, שהקדים את זמנו והפך להמנון ריקודים בינלאומי בזכות הרשתות החברתיות כמו טיקטוק. למרות שהוא לא זכה להשתתף בתחרות עצמה, הפופולריות שלו המשיכה לעלות והוא נחשב לאחד השירים המצליחים ביותר של השנה.
במבט לאחור, ההיסטוריה של האירוויזיון מוכיחה כי ההצלחה המיידית בתחרות אינה תמיד מדד לפוטנציאל של שיר להפוך לקלאסיקה עולמית. שירים רבים שהקדימו את זמנם זכו להכרה בינלאומית רק לאחר זמן רב, כשהקהל והזמן היו בשלים יותר לקלוט את המסר או הסגנון המוזיקלי הייחודי שלהם. היכולת של שירים להתרומם מעבר לבמת האירוויזיון ולהשפיע על תרבויות, סגנונות מוזיקליים וקהלים שונים היא עדות לכוח המתמשך של מוזיקה טובה – גם אם לעיתים היא מקדימה את הקהל ואת זמנה. האירוויזיון, עם כל התהילה המיידית שהוא מספק, הוא לרוב רק תחנה אחת במסע ארוך עבור מוזיקאים רבים, והמבחן האמיתי להצלחה לעיתים קרובות מגיע רק שנים לאחר שאורות הבמה הגדולה בעולם – כבים.
אירוויזיון 2025: תחרות האירוויזיון ה-69 תתקיים בבאזל שבשוויץ, ב-13, 15 -17 במאי 2025. האולם זנקט יאקובסהלה (St. Jakobshalle), שיארח את התחרות, צפוי להכיל בתוכו כ-12,000 צופים בכל מופע. התחרות תתקיים בשוויץ לאחר זכייתה השלישית בהיסטוריה של שוויץ עם השיר "The Code", בביצועם של הזמר.ת נמו (Nemo). זאת תהיה הפעם השלישית שבה התחרות תתארח בשוויץ, לאחר שהתחרות התארחה בשוויץ בשנים 1956 ו-1989.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
כתב, יוצר תוכן ומומחה לענייני אירוויזיון.
מנהל אדמיניסטרטיבי בכיר.
אימייל: [email protected]