סדרת כתבות מיוחדת לכבוד המצעד השנתי של יורומיקס! והפעם, השירים והרגעים הבלתי נשכחים, ההופעות שגרמו לנו לצחוק, לרקוד או לבכות. החל מאילנית שייצגה בפעם הראשונה את ישראל ב-1973 ועד כמובן עדן גולן, נציגת ישראל באירוויזיון 2024.
ישראל משתתפת כבר 51 שנים באירוויזיון, וסיפקה לנו מספר שירים ורגעים בלתי נשכחים. החל מהזמרת הראשונה שייצגה אותנו, ההופעה ששר החינוך התנגד אליה, הזמר שהפסיד את הניצחון בגלל זיוף, הזמרת שהופיעה עם סממנים מהשואה וכמובן הזוכים הגדולים שלנו.
מדובר בכתבה ראשונה מתוך סדרת כתבות לקראת מצעד האירוויזיון וקדם האירוויזיון הישראלי השנתי של יורומיקס, שישודר גם השנה בערב סוכות בשעות הבוקר! עוד לא הצבעתם למתמודדים? מוזמנים להיכנס לקישור הבא ולהצביע!!!
אילנית – אי שם – אירוויזיון 1973
למרבה ההפתעה, אילנית כמעט ייצגה מדינה אחרת. לקראת אירוויזיון 1972, קיבלה אילנית הזדמנות להשתתף בתחרות, אבל את ההצעה היא קיבלה מלא אחרת מאשר גרמניה. אילנית סירבה להצעה, ולאחר שניסתה להבין מה זה "אירוויזיון", היא גילתה שגם ישראל זכאית להשתתף בתחרות היות ורשות השידור הייתה חברה באיגוד השידור האירופי. מכיוון שההרשמה לתחרות של 72' נסגרה, חיכו אילנית ורשות השידור לתחרות של 73', שהתקיימה בלוקסמבורג. שם, לראשונה אי פעם, שיר עם מילים בעברית הושמע על במת התחרות האירופאית. אילנית הרשימה את הקהל והגיעה למקום הרביעי והמרשים עם 97 נקודות. מאז, אילנית הפכה לאחת הזמרות המזוהות עם האירוויזיון בישראל, ומשתתפת לעיתים קרובות באירועים הקשורים לתחרות. שירה, "אי שם", נכנס ללבבות הישראליים ועד היום נחשב לשיר פופולרי ואהוד.
יזהר כהן – אבניבי – אירוויזיון 1978
בשנים הראשונות, ישראל בחרה את שיריה לאירוויזיון בוועדה פנימית של רשות השידור. לקראת אירוויזיון 1978 שהתרחש בפריז, הוחלט ששיטת הבחירה תשתנה. אז, השיר נבחר בעזרת הפסטיבל המסורתי "פסטיבל הזמר והפזמון הישראלי", תחרות שירים של רדיו קול ישראל. בפסטיבל זכה יזהר כהן, עם השיר "אבניבי" המשלב את שפת הב', שיר שנכתב במקור לפסטיבל שירי ילדים. יזהר נסע לייצג את המדינה בצרפת. לאחר ההצבעה יזהר וישראל הוכתרו כמנצחים בתחרות. יזהר זכה לקריירה גדולה לאחר הניצחון, הן בארץ והן בעולם. המילים שהפכו למזוהות עם השיר, א-ב-ני-בי או-בו-ה-בב או-בו-ת-בך, נכנסו ללקסיקון הישראלי. מאז, ישראל זכתה להישגים מרשימים בתחרות ואף ניצחה עוד שלוש פעמים, אבל יזהר כהן ייזכר לעד כזוכה הישראלי הראשון.
חלב ודבש – הללויה – אירוויזיון 1979
לראשונה מאז נוסדה התחרות, יצא האירוויזיון מהגבולות הגיאוגרפיים של אירופה ונחת בישראל הקטנה ובבירתה, ירושלים. לאחר ההצלחה הגדולה, הוחלט על בחירת שיר לתחרות בפעם השנייה ברציפות דרך "פסטיבל הזמר והפזמון הישראלי". בפסטיבל זכו להקת חלב ודבש, עם הסולנית גלי עטרי. ישראל הייתה פייבוריטית לניצחון, אך בשלב ההצבעה התקיים מתח רב סביב שאלת הזוכה, כאשר ההובלה נעה בין ישראל ספרד. בטרם העניק צוות השיפוט האחרון את נקודותיו, הובילה ספרד על ישראל ביתרון של נקודה אחת בלבד. המדינה האחרונה שהביאה נקודות הייתה לא פחות מספרד, שהעניקה לישראל 10 נקודות ואת הניצחון. בכך, ישראל הפכה למדינה השלישית, לאחר ספרד ולוקסמבורג, שזוכה שנתיים ברציפות.
עפרה חזה – חי – אירוויזיון 1983
לראשונה מאז שישראל נכנסה לתחרות, האירוויזיון הגיע לאדמת גרמניה, 40 שנה לאחר מאורעות השואה. אהוד מנור, יחד עם אבי טולדנו, כתבו את השיר "חי", שכולו מסר אחד: "לא הצלחתם להשמיד אותנו, אנחנו חזקים וחיים". את השיר הציעו היוצרים תחילה דווקא לזמרת שייצגה את ישראל ב-1976 – ירדנה ארזי. היא, מצידה, התכוונה להיכנס לקדם אירוויזיון של אותה שנה, אבל עם שיר אחר. לבסוף, השיר הגיעה אל יריבתה של ירדנה, עפרה חזה. הזמרת הצעירה ניצחה בקדם והגיעה אל האירוויזיון במינכן. בהופעה מושלמת, עם רקדנים לבושים צהוב, במחווה לטלאי הצהוב אותו היו צריכים היהודים לענוד בשואה, הגיעה חזה למקום השני בתחרות, בהפרש של 6 נקודות בלבד מהמקום הראשון. לאחר האירוויזיון, הקריירה הבינלאומית של חזה נסקה לגבהים חדשים, ובשנת 2023 נבחרה על ידי המגזין "רולינג סטון" כאחת מ-200 הזמרים הכי גדולים בכל הזמנים.
דטנר וקשניר – שיר הבטלנים – אירוויזיון 1987
לקראת אירוויזיון 1987, שהתרחש בבלגיה, אמנים מפורסמים רבים נרשמו לתחרות הקדם כדי לייצג את ישראל באותה שנה בתחרות. בין היתר, השתתפו בקדם אריק סיני, אילנה אביטל, דודו פישר, אורנה ומשה דץ, צביקה פיק וגם זוכה אירוויזיון 1978 יזהר כהן. למרבה ההפתעה, אף אחד מאלה לא ניצח בתחרות. אל המקום הראשון בקדם הגיעו נתן דטנר ואבי קושניר, צמד קומיקאים. השיר הזה, במה שהיום היה יכול להיקרא "שיר בדיחה", מספר על שגרת יומו של בטלן. השיר הסטירי שונה מאוד ממה שישראל שלחה עד אותו יום. מי שהתעצבן במיוחד מהעניין הוא שר החינוך דאז יצחק נבון, שאיים לפרוש אם השיר יוצג על הבמה בבריסל (מה שבפועל לא קרה). הצמד הגיע אל המקום השמיני, ועד היום נחשב לאבן דרך בדרכה של ישראל באריוויזיון.
גילי וגלית – דרך המלך – אירוויזיון 1989
ידעתם שההופעה של ישראל באירוויזיון 89' גרמה לשינוי בחוקי האירוויזיון? אל התחרות שהתקיימה באותה שנה בשוויץ, ישראל שלחה את הצמד גילי וגלית. גילי נתנאל, אז בן 12, נרשם לתחרות הקדם עם השיר "דרך המלך". אליו, בעקבות שיקולי מפיקי הקדם, הצטרפה הזמרת גלית בורג. גילי בן ה-12, יחד עם נציגת צרפת באותה שנה נטלי פאק (Nathalie Pâque), זמרת בת 11, היו הזמרים הצעירים ביותר שהשתתפו בתחרות אי פעם. מפיקי התחרות החליטו שאין היגיון בלשלוח לתחרות נציגים צעירים כל כך, ולקראת אירוויזיון 1990 שינו את החוקים והגיבלו את גיל המשתתפים לגיל 16. גילי וגלית הגיעו למקום ה-12 בתחרות, אבל את השיר כולם מכירים עד היום.
אורנה ומשה דץ – כאן – אירוויזיון 1991
לשיר "כאן", שנכנס חזק ללקסיקון הישראלי, בכלל כוון מסלול אחר. תחילה, השיר הוצע עבור הקדם הפרטי שנערך לירדנה ארזי לקראת אירוויזיון 88', אבל היא סירבה לשיר אותו. לאחר ניסיון כושל בקדם אירוויזיון 87', ניסו הצמד אורנה ומשה דץ להגיע שוב אל האירוויזיון, עם השיר "כאן". הפעם, הם ניצחו בקדם והגיעו אל האירוויזיון שהתרחש באיטליה. האירוויזיון התרחש חודשים בודדים לאחר מלחמת המפרץ, כאשר הבית היחיד שנפגע במהלך הלחימה הוא ביתו של הכותב, עוזי חיטמן. אורנה ומשה החליטו להקדיש את השיר ליוצר, שמכיל מילים כגון: "כאן ביתי", "כאן נולדתי", "אין לי שום מקום אחר בעולם". הדצים היו פייבוריטים לניצחון, והובילו את טבלת ההצבעות לאורך כל הערב, אך לבסוף הגיעו אל המקום השלישי. כך או כך, השיר הפך לאבן דרך ישראלית ורבים שומעים אותו גם היום, ובמיוחד בימים אלו של המלחמה.
דנה אינטרנשיונל – דיווה – אירוויזיון 1998
אין ספק שהזכיה של דנה אינטרנשיונל באירוויזיון היא אבן דרך משמעותית בדרכם של קהילת הלהט"ב בארץ, וגם של קהילת הלהט"ב באירוויזיון באופן כללי, עם אינטרנשיונל כזמרת הטרנסית הראשונה בתחרות. אבל הניצחון שלה לא הגיע בקלות. לאחר היעדרות מאירוויזיון 97', ברשות השידור החליטו לשנות את דרך בחירת הנציג/ה ולחזור לשיטה של ועדה פנימית שבוחרת את השיר. הועדה בחרה בדנה, דבר שלא עבר בשתיקה בארץ. רבים במפלגות החרדיות לא קיבלו את העובדה שזמרת טרנסטית מייצגת את המדינה, חלקם אף סירבו לקרוא לזמרת בשמה והתייחסו אליה בשמה לפני ששינתה את מינה, ירון כהן. גם בשלב ההצבעה בתחרות, לא היה ברור מי תנצח עד הרגע האחרון, עם קרב צמוד ומותח בין ישראל למלטה. לבסוף, רק בנקודת השיפוט האחרונה, הקרב הוכרע עם ניצחון ישראלי שלישי והיסטורי.
שירי מימון – השקט שנשאר – אירוויזיון 2005
את השיר הזה ככל הנראה אין צורך להכיר לעוקבי יורומיקס העקביים, שכן הוא זכה כבר שלוש פעמים במקום הראשון במצעד השנתי המסורתי שלנו. שירי מימון האלופה הגיעה אל הקדם עם השיר, כאשר כולו בוצע בשפה העברית. בהמשך לקראת התחרות, זכה השיר לבית ופזמון בשפה האנגלית. עד היום השיר נחשב לאחד השירים הישראלים האהובים והזכורים אי פעם. השיר הזה, שהגיע למקום הרביעי באירוויזיון 05' בקייב, הקפיץ את הקריירה של מימון והפך אותה לאחת הכוכבות הגדולות ביותר בישראל. כיום שירי משמשת כשופטת בכוכב הבא, התוכנית שמשמשת לבחירת הנציג הישראלי, אבל אולי בעתיד עוד נראה אותה מנסה לחזור לתחרות. האם גם השנה נראה את שירי מימון זוכה במצעד? רק אתם מחליטים!
טיפקס – Push The Button – אירוויזיון 2007
אחד מהשירים המעניינים שישראל שלחה לאורך השנים. לקראת אירוויזיון 2007 קיימה רשות השידור קדם פרטי עבור להקת טיפקס עם ארבעה שירים, שמתוכם נבחר השיר "Push The Button" (בעברית: "לחץ על הכפתור", או בשמו הרשמי, "כפתור אדום"). השיר שנבחר במקור לייצג אותנו באירוויזיון 2024, "October Rain", אינו הפעם הראשונה שישראל הואשמה במסרים פוליטיים. באיגוד השידור האירופי בדקו האשמות על פיהם השיר של טיפקס מכיל מסרים פוליטיים. אנשים רבים האשימו את מילות השיר כמכוונות לפרויקט הגרעין האיראני (כן, כבר אז הנושא היה בכותרות). לאחר בדיקה, הוחלט לאפשר ללהקת טיפקס לשיר את השיר כמו שהוא. לבסוף הלהקה נשארה בשלב חצי הגמר, אך מה מוסר ההשכל? מי שרוצה, ימצא פוליטיקה בכל דבר.
אחינועם ניני ומירה עווד – There Must Be Another Way – אירוויזיון 2009
פוליטיקה באירוויזיון? תלוי של איזה צד. לקראת אירוויזיון 2009, החליטה רשות השידור לבחור בזמרת אחינועם ניני לייצג את ישראל באירוויזיון, שהתמודדה עם שם הבמה שלה נועה. ניני דרשה להתמודד בתחרות כשלצידה מירה עווד, זמרת ערבייה. זו הפעם הראשונה שזמרת ערביה נבחרה לייצג את ישראל באירוויזיון. בקדם ביצעו הזמרות ארבעה שירים, כולם בשפות עברית, ערבית ואנגלית. לבסוף נבחר השיר "There Must Be Another Way", (בעברית: "חייבת להיות דרך אחרת", או בשמו הרשמי, "עינייך"), ובכך הפך השיר לשיר הישראלי הראשון שמכיל מילים בערבית. המטרה של הזמרות ושל רשות השידור הייתה להביא מסר של אחדות ושלום, בימים שלאחר מבצע "עופרת יצוקה" שהתרחש בעזה. הדבר גרר ביקורת רבה בארץ, אך לבסוף השיר הגיע אל האירוויזיון. השתיים שובצו בגמר כשיר מספר 2, מיקום שנחשב גרוע במיוחד. לבסוף סיימו במקום ה-16. ממש לאחרונה פרסמנו שהשתיים הודיעו שהן לא מוכנות לייצג את ישראל באירוויזיון במצב הנוכחי. כאמור, פוליטיקה זה עניין של הצד הנכון.
הראל סקעת – מילים – אירוויזיון 2010
הזמר הראל סקעת רצה במשך הרבה זמן להיות נציג ישראל לאירוויזיון. במשך כמה פעמים ניסה סקעת לפנות לרשות השידור במטרה לייצג את ישראל, ללא הצלחה. לקראת אירוויזיון 2009, סקעת היה מהמועמדים הבולטים להיבחר כנציג, אך עקב בעיות משפטיות עם חברת התקליטים שייצגה אותו, הד ארצי, מועמדותו ירדה מהפרק. לבסוף, נבחר סקעת להשתתף באירוויזיון 2010. גם סקעת קיבל קדם פרטי, בו הוא שר 4 שירים בסך בכל. השיר הזוכה היה "מילים", שנכתב על ידי נועם חורב ותומר הדדי. לאחר בחירת השיר, סקעת נחשב לפייבוריט לזכייה בתחרות ועמד חודשים בראש טבלאות ההימורים. לבסוף, הגיע סקעת למקום ה-14 בלבד, ויש המאשימים את העובדה שבביצוע הגמר זייף בביצוע החי שלו. למרות זאת, קיבל סקעת פרסים על על שירו והשתתפותו, כמו "פרס התקשורת" הניתן על ידי העיתונות הרשמית המסקרת את התחרות.
נדב גדג' – Golden Boy – אירוויזיון 2015
בשנים שלאחר אירוויזיון 2010, ישראל התקשתה לעבור את שלב חצי הגמר, עם שיא שלילי של 4 שנים רצופות של אי העפלה לגמר. הדבר גרם לציבור הישראלי לאבד עניין בתחרות, ורבים האמינו שלא משנה מה נשלח, לא נעלה לגמר. לקראת אירוויזיון 2015, החליטו ברשות השידור לראשונה לשתף פעולה עם ערוץ 2 דאז ועם קשת, ולבחור את הנציג הישראלי דרך התוכנית הכוכב הבא. הדבר החזיר את השיח על האירוויזיון אל קדמת הבמה, כאשר ערוץ מרכזי מסחרי משדר את בחירת הנציג. לבסוף נבחר הזמר הצעיר נדב גדג', ולאחר מכן פורסם שירו לתחרות, "Golden Boy" (בעברית: נער מוזהב). לקראת התחרות, הציבור הישראלי כולו התרגש לקראת ההופעה וההתעניינות המחודשת בתחרות. בהימורים, גדג' היה במיקום גבוה, אך רבים לא ידעו אם יעלה אל הגמר. בשלב הקראת התוצאות המותח בחצי הגמר, ישראל הוקראה אחרונה בסדר העולות (האקראי), דבר שגרם למתח רב. לבסוף גדג' סיים במקום ה-9, בעשירייה המובילה לראשונה מאז אירוויזיון 2008. אין ספק שהשיר החזיר להרבה ישראלים את האהבה לתחרות.
נטע – Toy – אירוויזיון 2018
שיתוף הפעולה בין כאן לקשת נמשך גם לאחר ההצלחה של נדב גדג', דבר שהוביל לשנים מוצלחות לישראל בתחרות. בכוכב הבא 2018, ניצחה הזמרת נטע ברזילי, לאחר קרב עם חביב הקהל מרגי. כחודשיים לאחר ניצחונה, יצא השיר איתו נבחרה לייצג את ישראל בתחרות, "Toy" (בעברית: "צעצוע"). מיד עם שחרורו, עלו נטע וישראל למקום הראשון בהימורים. המקום הראשון נשמר ממש עד שלב החזרות, אז נלקח על ידי קפריסין והזמרת אלני פוריירה (Eleni Foureira). רבים האמינו שהניצחון נלקח מישראל, אך לבסוף סיימה נטע במקום הראשון בהצבעת הקהל, מה שהבטיח את ניצחונה בתחרות והביא לישראל ניצחון רביעי והיסטורי, אחרון עד כה. לאחר ניצחונה של נטע, מוקמה ישראל במקום השביעי בשיאניות הזכייה בתחרות. הקריירה של נטע נסקה גבוה וכיום היא אחת הזמרות הישראליות המוצלחות בחו"ל.
נועה קירל – Unicorn – אירוויזיון 2023
לאחר הכישלון של ישראל באירוויזיון 2022, בישראל היו נחושים להצליח ולהגיע גבוה באירוויזיון 2023. בחודש יולי, חודשיים לאחר גמר אירוויזיון 22', התכנסה ועדה פנימית לבחירת נציג לאירוויזיון, לראשונה מאז אירוויזיון 2012. הוועדה החליטה לשלוח את זמרת הפופ הגדולה, אולי הכי גדולה שיש היום בארץ, נועה קירל. תחילה פורסם שנועה מתלבטת האם להשתתף, אך לבסוף החליטה לקחת את הסיכון ולנסוע לאירוויזיון בליברפול, אנגליה. בחודש מרץ נחשף שירה, "Unicorn" (בעברית: "חד קרן"). נועה נכנסה לתחרות קשה במיוחד, כאשר מצד אחד רבים בציבור הישראלי ציפו שתגיעה לתוצאות גבוהות במיוחד ואולי אפילו תנצח, ומצד שני היא התמודדה מול זמרים גדולים ופייבוריטים, כמו המנצחת של אירוויזיון 2012 לורין (Loreen). בנוסף לכל, בערב חצי הגמר פתחה מדינת ישראל במבצע "מגן וחץ" ברצועת עזה, מה שעורר ביקורת על השתתפות ישראל. למרות כל אלה, נועה ביצעה הופעה פנומנלית, והגיעה אל המקום השלישי בתחרות.
עדן גולן – Hurricane – אירוויזיון 2024
את הסיפור של ישראל באירוויזיון 2024 ושל הנציגה שלנו עדן גולן אי אפשר לכתוב בפסקה אחת, לא בטוח שכתבה אחת שלמה תספיק לכסות את כל האירועים שעברנו בשנה האחרונה. ובכל זאת, ננסה. לאחר 4 שנים, בכאן חידשו את החוזה עם קשת וערוץ 12, והנציג היה עתיד להיבחר שוב דרך "הכוכב הבא". ב-7 לאוקטובר פתח ארגון החמאס במתקפה רצחנית על מדינת ישראל, וכל התוכניות היו בסימן שאלה. לאחר התלבטויות רבות, החליטו בכאן 11 ובקשת להמשיך עם התוכניות ולצאת בעונה עם מתכונת מיוחדת. בסוף עונה מורכבת, נבחרה עדן גולן לייצג את ישראל. הוועדה לבחירת השיר בחרה את השיר "October Rain" לייצג את ישראל. השיר נתקל במחסומים רבים מצד איגוד השידור האירופי, שטען שמילות מכילות מסרים פוליטיים ברקע המלחמה המתרחשת בארץ. לאחר סאגה שבמהלכה נדמה היה שישראל לא תשתתף בתחרות, שונה השיר לגרסה שעלתה לבסוף על הבמה, "Hurricane" (בעברית: "הוריקן").
כמובן שגם לאחר שהשיר נבחר, השתתפות ישראל לא עבה בצורה חלקה, הפגנות רבות התרחשו העיר המארחת מאלמו, נציגים רבים הביעו את התנגדותם להשתתפות ישראל ועדן הייתה חייבת לנסוע תחת אבטחה גבוהה במיוחד. לא נפרט על כל האירועים שהיו במאלמו, אבל כמובן שנציין שעדן, כנגד כל הציפיות, ניצחה בחצי הגמר השני והגיעה בגמר למקום החמישי והמכובד מאוד. עדן עברה חוויה לא פשוטה בכלל ואנחנו גאים בה ומוקירים לה תודה שנתנה לנו קצת גאווה בתקופה קשה כל כך.
חשוב לומר! הרשימה למעלה היא רשימה חלקית מאוד של ניציגי ישראל לאורך השנים. אנו ממליצים לשמוע את כל השירים הישראלים שהגיעו לבמה, וגם את השירים שהתמודדו בקדמים אבל לא הצליחו להגיע לתחרות. המצעד השנתי הוא הזדמנות מצוינת לראות, להיזכר ולהתאהב מחדש במורשת הענקית של המדינה הקטנה שלנו. בכתבה הבאה נסקור את השירים שהתמודדו בקדמים לאורך השנים ולא ניצחו.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
עורך וידאו ויוצר קולנוע.
כתב ויוצר תוכן בנושא האירוויזיון.
אימייל: [email protected]