שלום ואהבה אך לא לישראלים: המשלחת הנורווגית טוענת כי הזדקקה לאבטחה נוספת באירוויזיון 2024 בגלל התקשורת הישראלית. כן, קראתם נכון.
שבועיים וחצי לאחר תחרות האירוויזיון – והידיעות על המתרחש מאחורי הקלעים עדיין ממשיכות לזרום ומעוררות סערה בנורווגיה. ראש המשלחת הנורווגית, סטיג קרלסן (Stig Karlsen), התראיין לתקשורת הנורווגית, שם סיפר כי המשלחת הנורווגית הזדקקה להגביר את אבטחתה בעקבות התקשורת הישראלית וההאשמות האנטישמיות. "כל הזמן הגיעו הודעות לא נעימות מאנשים זרים, והדבר הראשון שהייתי צריך לעשות זה לבדוק צורך להגביר עוד יותר את אבטחת המשלחת. זה היה מאוד לא נוח. גם מפחיד וגם עצוב".
נזכיר כי בטקס הפתיחה המכונה "השטיח הטורקיז", המאופיין בהמון ראיונות לכל כלי התקשורת בעולם, החרימה הלהקה הנורווגית גוטה (Gåte) את התקשורת הישראלית וביניהם אותנו, אתר האירוויזיון הישראלי יורומיקס, וכתב וואלה יניב דורנבוש.
בראיון ל-vg.no קרלסן טען כי התקשורת הישראלית פרסמה "טענות מפוברקות שמנוגדות לחלוטין לערכים שלנו" לפיהן הלהקה הנורווגית בחרה שלא להתראיין לתקשורת הישראלית ודילגה על העיתונאים הישראליים שנכחו בטקס הפתיחה של האירוויזיון שנערך במאלמו – ומטרתו לקיים ראיונות קצרים עם האמנים המתמודדים. לטענתו לא מדובר במעשה מכוון לישראל, אלא שלא היה להם הרבה זמן.
הלהקה עלתה על השטיח הטורקיז בין המתמודדים הראשונים והספיקו לעבור בין מרבית כלי התקשורת שנכחו במקום – אם לא לכולם. חברי הלהקה התראיינו לרשת הטלוויזיה האסטונית שעמדו לפנינו, בזמן שהלהקה התראיינה ניגש אחד מחברי המשלחת ושאל אותנו מאיזו מדינה אנחנו מגיעים כשתשובתנו הייתה מישראל. כשהלהקה סיימה את הראיון עם העיתונאית מאסטוניה, חבר המשלחת שם את ידו על הסולנית ודילג עם יתר חברי הלהקה לעבר כלי התקשורת שעמדו אחרינו בתור – אל התקשורת ההולנדית.
נדגיש – במהלך שהותנו בטקס הפתיחה, אף חבר משלחת אחר לא שאל מאיזו מדינה אנחנו מגיעים. ראיינו ב"שטיח הטורקיז" אמנים שונים השנה, וגם בשנים קודמות, וזו הפעם הראשונה שבה נתקלנו בשאלה לגבי ארץ המוצא של העיתונאים. ובמידה וחבר המשלחת לא תכנן להתראיין עבורנו, מדוע שאל לארץ המוצא?מניסיון עבר אנחנו יודעים שאמנים שיוצאים אחרונים לכיוון השטיח הטורקיז אכן ממהרים ולא מתאיינים לכל כלי התקשורת – אך אלו שיוצאים ראשונים נוהגים לעבור את כל כלי התקשורת.
ולכן – בהחלט ניכר כי מדובר באירוע מכוון בעקבות זהותנו הישראלית!
ראש המשלחת הנורווגית, סטיג קרלסן, מסר לנו את תגובתו:
"ללא קשר לפרשנויות אפשריות כלשהן שנלקחו מהסרטון שהופץ, ברצוני להבהיר שהמשלחת הנורווגית לא החרימה אף עיתונאי ספציפי באירוע הטורקיז שטיח. באירוע נכחו כ-1,500 עיתונאים ולא ניתן לעצור ולשוחח עם כולם. זה מאוד מייאש להצטייר כאנטישמי מכיוון שזה נוגד את ערכי הליבה והאמונות שלנו. חברי המשלחת שלנו מחויבים לעיקרון שלכל האנשים יש ערך שווה. אנו תומכים בגיוון, בסולידריות ומוקדשים לעולם שבו שולטות שלום ואהבה. השאלה לגבי ארץ המוצא נועדה כדי לזהות את כלי התקשורת. אירוע השטיח הוא אירוע אינטנסיבי ודברים קורים מהר. אנחנו רוצים להתראיין לכולם, אבל זה לא אפשרי באירוע כזה. לרוע המזל, הייתם בין אלו שלא הספקנו לדבר איתם השנה".
אנו מעולם לא טענו שהלהקה הנוורגית היא אנטישמית, כפי שטוען ראש המשלחת, אך הלהקה בהחלט אנטי-ישראלית ולא ברור כיצד ניתן להתכחש לעובדה זו! הלהקה הנורווגית ידועה בדעותיה האנטי-ישראליות וכבר לפני שזכתה בקדם האירוויזיון המקומי אמרה הסולנית לתקשורת הנורווגית שהשתתפותה באירוויזיון לא בטוחה: "המצב הקיצוני והבלתי נסבל בעזה חייב להסתיים בהקדם האפשרי. כולנו בלהקה מסכימים שההשתתפות של ישראל קצת בעייתית עם כל המצב הזה. נצטרך קצת זמן כדי לדון בזה". לבסוף בחרו חברי הלהקה שכן להשתתף באירוויזיון.
הלהקה גם הייתה בין היוצרים אשר חתמו בסוף חודש מרץ על הצהרה "ניטרלית" העוסקת במלחמה בעזה. בהצהרה כתבו: "לאור המצב הנוכחי בשטחים הפלסטיניים הכבושים, ובייחוד בעזה ובישראל, אנו לא חשים בנוח לשמור על שתיקה. זה חשוב עבורנו לעמוד בסולידריות עם המדוכאים ולבטא את שאיפתנו לשלום, להפסקת אש קבועה ומיידית, ולשובם בשלום של כל החטופים. אנו עומדים מאוחדים כנגד כל צורה של שנאה, כולל אנטישמיות ואיסלאמופוביה".
לאחר גמר התחרות, הלהקה שיתפה כי "שקלנו לפרוש בגלל ישראל עד הרגע האחרון".
ידוע לנו כי ישראלים רבים פונים לנציגי המדינות לאחר שאלה מביעים את עמדתם נגד ישראל. חלק מההודעות שמקבלים האמנים אכן בוטות מאוד ולעיתים אף מלוות באיומים קשים. אנחנו מתנגדים בכל תוקף לפגיעה מילולית או פיזית בכל אדם, ומאמינים בשיח בריא וחיובי מול כל אדם ובוודאי מול כל אמן שמתמודד בתחרות האירוויזיון!
נורווגיה באירוויזיון 2024
"Ulveham" (בעברית: "איש זאב") הוא שם השיר שבוצע ע"י להקת גוטה (Gåte), אשר נבחרה לייצג את נורווגיה לאחר שזכתה בקדם האירוויזיון המקומי. נורווגיה עלתה לגמר לאחר שהגיעה למקום העשירי בחצי הגמר השני עם 43 נקודות, ובגמר הגדול הגיעה למקום ה-25 והאחרון עם 16 נקודות. זאת הפעם הראשונה מאז אירוויזיון 2012 שנורווגיה מסיימת במקום האחרון, והפעם ה-12 בסך הכל מאז הצטרפה לתחרות.
אירוויזיון 2024: זו הייתה ההשתתפות ה-62 של נורווגיה באירוויזיון. נורווגיה הצטרפה לתחרות ב-1960 וזכתה בה שלוש פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של נורווגיה הייתה באירוויזיון 2009 עם השיר "Fairytale" בביצועו של הזמר אלכסנדר ריבאק.
כתבת ויוצרת תוכן בנושא תחרות האירוויזיון. פרשנית ומומחית בענייני התחרות.
מסקרת את התחרות במתחם העיתונאים של תחרות האירוויזיון בעיר המארחת מאז 2023.
אימייל: [email protected]
טלפון: 050-9441919