כשבוע לאחר הגמר הגדול, תאגיד השידור הישראלי שחרר הצהרה בה נכתב: "המשלחת הישראלית באירוויזיון נתקלה בתצוגת שנאה חסרת תקדים ממשלחות ואמנים אחרים".
שבוע לאחר הגמר הגדול של אירוויזיון 2024 והסערה לא דועכת: מדינות רבות פנו לאיגוד השידור האירופי בדרישה להבהרות והסקת מסקנות לקראת תחרות האירוויזיון הבאה בעקבות שערוריות רבות שאף "פגעו במוניטין של התחרות", לטענתן. בין השערוריות הרבות, השתתפותה של ישראל באירוויזיון יצרה מחלוקת גדולה בין רשתות הטלוויזיה השונות, האומנים המתמודדים והמשלחות ששהו במאלמו.
בהתייחס למחלוקת סביב השתתפותה של ישראל והאווירה המתוחה בין המשלחת הישראלית ליתר המשלחות בתחרות, יצא תאגיד השידור הישראלי בהצהרה לרשת הטלוויזיה הבריטית (BBC):
“השנה, המשלחת הישראלית נתקלה בלחץ עצום ובתצוגת שנאה חסרת תקדים, במיוחד ממשלחות ואמנים אחרים, באופן פומבי וקולקטיבי, רק בגלל העובדה הפשוטה שאנחנו ישראלים ושהיינו שם. עם זאת, לאורך כל המסע, המשלחת שמרה על גישה ראויה ומכובדת כלפי האמנים והמשלחות האחרות, שואפת לקדם אחדות סביב המוזיקה תוך שמירה על כללי התחרות, בניגוד למשלחות אחרות.”
הצהרתו של תאגיד השידור הישראלי מגיע לאחר מספר תקריות העוסקות בהשתתפותה של ישראל באירוויזיון 2024:
הזמר.ת האירי.ת במבי ת'אג (Bambie Thug), לא חסכ.ה ביקורת על השתתפותה של ישראל בכל ראיון אפשרי שקיימ.ה. נציג.ת אירלנד עלו לבמה במהלך החזרות כשעל פניהם כיתוב בשפה אירית עתיקה הקורא להפסקת אש. בחלק מראיונותיה הופיעה כשהיא לבושה בכפייה המסמלת את מאבק השחרור הפלסטיני ובגמר האירוויזיון הופיעה בגרין רום כשלצידה בובה בצורת אבטיח.
נציגת פורטוגל, יולנדה (Iolanda), עלתה לבימת האירוויזיון עם לק בצבעי הדגל הפלסטיני עם הדפס של כאפייה, בניגוד להנחיות, האוסרות להכניס אלמנטים של מדינות שלא משתתפות בתחרות, ובסוף ההופעה עוד צעקה "השלום ינצח".
במהלך מסיבת העיתונאים של זוכי חצי הגמר השני, הזמרת היווניה מרינה סאטי (Marina Satti) נראתה מפהקת ומעמידה פנים שהיא נרדמת בזמן שגולן דיברה. כאשר הנציגה הישראלית נשאלה שאלה פוליטית והודגש בפניה על ידי המנחה שהיא לא חייבת לענות על השאלה, קטע יוסט קליין ההולנדי את המנחה ושאל: "למה לא?"
רשת הטלוויזיה ההולנדית, AVROTROS, גם הביעה את אי-שביעות הרצון מהחלטת ה-EBU להשתמש בטכנולוגיית נגד קריאות בוז בתחרות, ולטענתם הטכנולוגיה הופעלה בעיקר במהלך הופעות ישראל בתחרות. לא ידוע בשלב זה אם איגוד השידור האירופי אכן עשה שימוש בטכנולוגיה המדוברת.
אוליברה קובצ’ביץ’, ראש מחלקת הבידור בשידור הסרבי RTS, אמרה שהיא לא מוצאת את השתתפותם צודקת. “אפשר לדון האם השתתפות ישראל צודקת, ישראל הותקפה ראשונה ואולי הייתה הקורבן בהתחלה, אך עם התפתחות המצב, עם כל ילד פלסטיני שנהרג… ישראל מאבדת לאט את זכותה להשתתף (באירועים בינלאומיים)… ישראל קיבלה את הציונים הגבוהים ביותר כמעט בלעדית ממדינות מערב אירופה, יש גם אפשרות שנערך קמפיין הצבעה מאורגן.”
רשת הטלוויזיה הסלובנית, RTVSLO, אישרה כי היא “מכינה מסמך שבו ישאלו את נציגי ה-EBU שאלות על ביצועי תחרות האירוויזיון”. ב-RTVSLO לא פירטו את השאלות שישאלו את מארגני תחרות האירוויזיון. יחד עם זאת, אישיות בכירה ברשת הטלוויזיה הסלובנית, מישה מולק (Miša Molk), יצאה בהצהרה שערורייתית לפיה "איגוד השידור האירופי טעה כשאפשר לישראל להתמודד באירוויזיון". בראיון אמרה: "היו הרבה מאוד איסורים, אך האיסור הנחוץ ביותר לא התקבל: שישראל לא תשתתף או שהאירוע עצמו יתבטל השנה. ה-EBU ניסה מאוד למנוע עימותים, התנגדויות, אבל…ההחלטות שהתקבלו יצרו יותר עימותים".
רשת הטלוויזיה הספרדית. RTVE, הוציאה הודעה בה היא דורשת מ-EBU להבטיח חופש עיתונאי לאחר שלטענתם "עיתונאי ספרדי נרדף במתם האירוויזיון על ידי עיתונאים ישראליים". עיתונאים מישראל הגישו ל-EBU סרטון בו מתועד יוצר אתר הבידור הספרדי Bluper, חואן מה (Juan Ma), צועק "Free Palestine" במתחם העיתונאים ובאולם האירוויזיון. העיתונאי הספרדי פרסם בתגובה סרטון בו הוא טוען כי עיתונאים ישראליים הטרידו אותו ואף איימו על חייו. בהודעה מטעם RTVE נכתב כי המשלחת דרשה שמארגני האירוויזיון יפעלו בתוקף כדי להבטיח שעיתונאים שמכסים את התחרות יוכלו לעשות את עבודתם ללא פחד מהטרדה ורדיפה.
בישראל לא נשארו חייבים
במקביל, נציגי אירלנד התלוננו בפני ה-EBU על צמד הפרשנים הישראלי אסף ליברמן ועקיבא נוביק שאמרו במהלך משדר חצי הגמר, לפני השיר האירי: "זה הזמן להרחיק ילדים מהטלוויזיה. הינה מגיע השיר הכי מפחיד שנראה הערב. יהיו כאן הרבה כישופים, לחשים, לבוש שחור, סמל השטן ובובות וודו. הם גם מעדיפים להשחיר על ישראל. הכינו את הקללות", כשהמילה "קללה" בעלת דו משמעות בהקשר למשפט. באירלנד ראו את האמירות הללו בחוסר אובייקטיביות וביקשו לפסול את השתתפותה של ישראל.
דב גיל-הר, כתב החדשות של תאגיד השידור הישראלי, גם לא תרם להרגעת הרוחות כשהתעמת עם המשלחת ההולנדית לאחר שהאחרונים לא עלו לחזרה הגנרלית הראשונה של הגמר הגדול. במהלך החזרה הגיע גיל-הר אל המשלחת ההולנדית שם שאל: “איפה הייתם? פיספסתם את החזרה”. שומר הביטחון של הצוות ההולנדי נשמע אומר: “מה אתה עושה? למה אתה עושה את זה?” ו"אתה יכול להפסיק בבקשה".
יוצרת השיר "הוריקן", קרן פלס, תיעדה צילומים של אמנים אחרים כמו יוסט קליין ההולנדי ואף כתבה על הצילומים "הנציג ההולנדי לא אוהב אותנו וביקש לא לצלם אותו, כיבדתי את רצונו וצילמתי את הרקדן המקסים שלנו". גם נציגי אירלנד, במבי ת'אג, תועדו על ידי פלס כשעל התמונה נרשם "לא חברה!". המסרים שכתבה פלס תורגמו והופצו, אך פעולה שכזו באירופה נתפסת כהטרדה.
ישראל באירוויזיון 2024
"Hurricane" (בעברית: "הוריקן") הוא שם השיר שבוצע ע"י הזמרת עדן גולן, אשר נבחרה לייצג את ישראל לאחר זכייתה בעונה העשירית של "הכוכב הבא". ישראל עלתה לגמר לאחר שניצחה בחצי הגמר השני עם 194 נקודות, ובגמר הגדול הגיעה למקום החמישי עם 375 נקודות. בהצבעת הקהל ישראל הגיעה למקום השני במרחק של 14 נקודות בלבד מהמקום הראשון. זאת הפעם השנייה ברציפות שבה ישראל מגיעה לטופ חמש, הישג אליו לא הגיעה מאז רצף ההצלחות בשנים 1998-1999.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תהיו הראשונים לדעת!
עורך ראשי ויוצר תוכן בנושא תחרות האירוויזיון.
טלפון: 050-9441919
אימייל: [email protected]