מדינות רבות תוקפות את איגוד השידור האירופי בעקבות שערוריות רבות שונות בשבועות האחרונים לפני תחרות האירוויזיון. "המוניטין של התחרות נפגע משמעותית". מה יהיו ההשלכות?

משבר אמון קשה בין מדינות אירופה לאיגוד השידור האירופי: איגוד השידור האירופי (EBU) מותקף מכל כיוון לאחר שמידי יום מצטרפות עוד ועוד רשתות טלוויזיה ממדינות שונות באירופה, הדורשות לקבל תשובות על התנהלותו של האיגוד בכל הקשור להפקת האירוויזיון האחרונה שהגיעה לסיומה בשבת שעברה. התחרות האחרונה לוותה במספר שערוריות עליהן איגוד השידור האירופי מתבקש לתת את הדין ולהפיק לקחים לקראת התחרות הבאה:




פסילתה של הולנד

במהלך סוף השבוע שעבר, החליטו ב-EBU להדיח את נציג הולנד, יוסט קליין (Joost Klein), מתחרות האירוויזיון שעות ספורות לפני הגמר הגדול, דבר שהביא לזעם רב בקרב אוהדי התחרות ברחבי העולם.

בחזרה שנערכה ב-10 במאי בשעות הצהריים, איגוד השידור האירופי אסר על הנציג ההולנדי לעלות לחזרה הגנרלית הראשונה של הגמר הגדול. בעקבות זאת, דב גיל-הר, כתב החדשות של תאגיד השידור הישראלי, פנה לרקדן הציפור הכחולה שלקח חלק בביצוע ההולנדי על בימת האירוויזיון, ושאל: “איפה היית? פיספסתם את החזרה”. שומר הביטחון של הצוות ההולנדי נשמע אומר: “מה אתה עושה? למה אתה עושה את זה?” ו"אתה יכול להפסיק בבקשה". נדגיש שערב לפני כן, במסיבת העיתונאים של העולים לגמר מתוך חצי הגמר השני, יוסט התעקש שהנציגה הישראלית, עדן גולן, תידרש להגיב לשאלה האם נוכחותה של ישראל מהווה סיכון ביטחוני לאירוע ולמתחרים. אין ספק שהתקרית עם דב גיל-הר החריפה את המתח הקיים בין שתי המשלחות.

ביום הגמר הגדול, הודיעו ב-EBU כי הולנד הודחה מהתחרות. גורמים ב-EBU ציינו כי ההדחה מבוססת על תלונה של צלמת בצוות ההפקה השוודי שהרגישה מאויימת על ידי יוסט קליין. למרות מאמצי רשת הטלוויזיה ההולנדית (AVROTROS) למצוא פתרון, ה-EBU שמרו על החלטתם לפסול את הולנד.

כעת מתברר ש- AVROTROS הגישה תלונה ל-EBU על סביבה “לא בטוחה” בתחרות, וזאת עוד לפני ההדחה המפתיעה של נציג הולנד, יוסט קליין, מהתחרות. ב- AVROTROS טוענים שהגישו דיווח בעל פה ל-EBU על אירוע שקרה כבר ב-9 במאי. לאחר מכן, הרשת הגישה תלונה רשמית וכתובה ב-10 במאי משום שהיא לא הייתה מרוצה מתגובת ה-EBU. התלונה הרשמית הוגשה יום לפני שהולנד הודחה מהתחרות. AVROTROS לא סיפקה פרטים נוספים לגבי סיבות התלונה, אך בתגובה ל-NU.nl, הם אמרו שהם “מזהים תמונה” שצוירה על ידי טענות שונות מאומנים וחברי משלחות אחרים לגבי האווירה במתחם המשלחות. לא ברור האם הם מתייחסים לאווירה שנוצרה כתוצאה מהשתתפותה של ישראל בתחרות.

נציגת הולנד אסטין (S10), שייצגה את הולנד באירוויזיון 2022 עם השיר "De Diepte", דיברה על האתגרים שהיא חוותה במהלך התחרות. היא טענה שכבר בשנת 2022 הצוות מאחורי הקלעים לא כיבד את גבולות האומנים וציינה שהסביבה לא הייתה נעימה להם. “היו רבים שחצו את גבולותיי, בעיקר מאחורי הקלעים (שם התרחשה התקרית עם יוסט). זו לא סביבה נעימה לאומנים. צילום אומנים במצבים רגשיים פגיעים בדרך לבמה או ממנה היה קשה,” אמרה אסטין.




ההחלטה לפסול את הנציג ההולנדי גררה תגובות גם בקרב אמני אירוויזיון ורשתות הטלוויזיה שלהם:

AVROTROS החליטה שלא להכריז על נקודות השיפוט שלה בגמר הגדול, ומפקח התחרות, מרטין אוסטרדהל (Martin Österdahl), ספג קריאות בוז משמעותיות מהקהל, כאשר הגיש את הניקוד במקום רשת הטלוויזיה ההולנדית.

קארייה (Käärijä), שייצג את פינלנד באירוויזיון 2023 ונבחר להכריז על נקודות השיפוט הפיניות השנה, הכריז בערב הגמר הגדול כי לא יכריז על הצבעות פינלנד: “החלטתי שלא להשתתף כדובר השופטים הפיניים בגמר האירוויזיון הערב. לתת את הנקודות הערב לא מרגיש נכון.” אוהדי האירוויזיון חשדו כי החלטתו קשורה להדחת הולנד מהתחרות, מאחר וקארייה ויוסט ידועים כחברים. עם זאת, יתכן שהגשת הניקוד קשורה גם להשתתפותה של ישראל.

הנציגים האסטוניים, ויס מינוסט ופולופ (5miinust & Puuluup), הגיבו לתקשורת ההולנדית: “זה עצוב שהוא נפסל. כפי שאמרנו קודם, הוא היה היחיד שהיה פה רגוע.” נציגי אסטוני הביעו בעבר את אמונתם שהולנד יכולה לנצח.

דונס (Dons), הנציג הלטבי, גם הביע את צערו על הדחת הולנד על ידי הצהרה לתקשורת ההולנדית: “זה היה כיף (אם יוסט היה מופיע), הוא תמיד כיף. ואני לא יודע מה קרה, כי אני לא במדיה החברתית בימים האחרונים כל כך אבל הוא אדם מדהים. הוא בחור מאוד מאוד אוהב. ואני מאחל לו את כל הטוב ויוסט, אם אתה רואה את זה, ענה לטלפון, אני מתקשר אליך מחר.”

נציגת אלבניה, בסה (Besa), הייתה בין המתמודדים שתמכו באופן גלוי בכך שהולנד תורשה להופיע בגמר הגדול. היא טענה בתוקף כי החלטת ה-EBU, שנעשתה בעוד החקירה נמשכת, הייתה שגויה ולא הוגנת מבחינה אמנותית. היא הדגישה כי אם ימצאו את יוסט קליין אשם, עליו להיענש בהתאם. עם זאת, היא הגנה על זכותו שלא להישפט ללא ראיות ולהימנע מעונש חסר פרופורציה עבור כל עבירה אפשרית.

סרביה הצטרפה לסערה עם הכרזתה של אוליברה קובצ’ביץ’ (Olivera Kovacevic), ראש מחלקת הבידור ב-RTS ומפקחת על קדם האירוויזיון הסרבי, כי הם יפנו ל-EBU וידרשו הסבר לפסילתו של יוסט קליין. קובצ’ביץ’ סבורה שהעונש היה קשה מדי, ואומרת שאף אם גרסת ה-EBU לאירוע מדויקת, העונש הוא “קיצוני”, במיוחד בהתחשב בכך שההחלטה התקבלה בסמוך לגמר הגדול. היא הדגישה שחזרות הן בדיוק למקרים שבהם מתמודד לא יכול להיות נוכח באולם, והציעה שה-EBU יכלו לשדר את קליפ החזרה של יוסט אם הם באמת רצו למנוע ממנו להיכנס לאולם. קובצ’ביץ’ אמרה ש-RTS לא יבליגו וידרשו הסבר מעמיק מה-EBU. היא גם הדגישה את חשיבות התחרות לסרביה, וציינה שהחצאי גמר היו פופולריים והגמר הגדול משך שני מיליון צופים במדינה.

כפי שהמצב נראה כעת, לא ברור אם הולנד תחזור להתחרות בתחרות האירוויזיון בשנת 2025. הקהילה האירוויזיונית ואוהדי התחרות ברחבי העולם מחכים לתשובות ולהבהרות לגבי המשך השתתפות הולנד באירוע המוזיקלי הבינלאומי הזה.




השתתפותה של ישראל

פניה נוספת של רשת הטלוויזיה ההולנדית, AVROTROS, הביעה את אי-השביעות רצונה מהחלטת ה-EBU להשתמש בטכנולוגיית נגד קריאות בוז בתחרות. הטכנולוגיה הופעלה בעיקר במהלך הופעות ישראל בתחרות. בציטוט שניתן ל-NU.nl, הרשת אמרה: “אנו מאמינים שכאשר מוזיקאי מופיע על הבמה, יש להראות תמיד את ההשפעה של ההופעה על הקהל.” לא ידוע בשלב זה אם איגוד השידור האירופי אכן עשה שימוש בטכנולוגיה המדוברת.

אוליברה קובצ’ביץ’, ראש מחלקת הבידור בשידור הסרבי RTS, גם עסקה בהשתתפות ישראל באירוויזיון ואמרה שהיא לא מוצאת את השתתפותם צודקת, אף על פי שהם היו הקורבנות בהתחלה, וגם שהיא חושדת בקמפיין הצבעה מאורגן במדינות מערב אירופה: “אפשר לדון האם השתתפות ישראל צודקת, ישראל הותקפה ראשונה ואולי הייתה הקורבן בהתחלה, אך עם התפתחות המצב, עם כל ילד פלסטיני שנהרג…ישראל מאבדת לאט את זכותה להשתתף (באירועים בינלאומיים), וחשוב מכך, היא מאבדת את זירת ההסברה התקשורתית, ככל שאנשים אומרים שיש דחיפה ישראלית (תעמולתית), אי אפשר למכור מוצר שהוא רע מאוד. ישראל קיבלה את הציונים הגבוהים ביותר כמעט בלעדית ממדינות מערב אירופה, יש גם אפשרות שנערך קמפיין הצבעה מאורגן.”

רשת הטלוויזיה הסלובנית, RTVSLO, אישרה כי היא “מכינה מסמך שבו ישאלו את נציגי ה-EBU שאלות על ביצועי תחרות האירוויזיון”. ב-RTVSLO לא פירטו את השאלות שישאלו את מארגני תחרות האירוויזיון. יחד עם זאת, אישיות בכירה ברשת הטלוויזיה הסלובנית, מישה מולק (Miša Molk), יצאה בהצהרה שערורייתית לפיה "איגוד השידור האירופי טעה כשאפשר לישראל להתמודד באירוויזיון". בראיון אמרה: "היו הרבה מאוד איסורים, אך האיסור הנחוץ ביותר לא התקבל: שישראל לא תשתתף או שהאירוע עצמו יתבטל השנה. ה-EBU ניסה מאוד למנוע עימותים, התנגדויות, אבל…ההחלטות שהתקבלו יצרו יותר עימותים".




רשת הטלוויזיה הפורטוגזית, RTP, דורשת לקיים בהקדם דיון עם ה-EBU לגבי הביצוע של פורטוגל והזמרת יולנדה (Iolanda), לאחר שזו עלתה לבמה עם לק בצבעי הדגל הפלסטיני עם הדפס של כאפייה, בניגוד להנחיות, האוסרות להכניס אלמנטים של מדינות שלא משתתפות בתחרות, ובסוף ההופעה עוד צעקה "השלום ינצח". למרות שהזמרת פעלה בניגוד להנחיות, רשת הטלוויזיה הפורטוגזית מתלוננת על כך שבעמודים הרשמיים של האירוויזיון ביוטיוב ובאינסטגרם עלה תחילה הביצוע מחצי הגמר תחת כותרת הגמר, כשהופעת הגמר הועלתה בפועל בעיכוב לאחר שעה. כעת, רשת הטלוויזיה של פורטוגל, בניהולו של נשיא מועצת המנהלים של רשת הטלוויזיה הפורטוגזית – ניקולאו סאנטוס, מתכוונת להגיש תלונה על העיכוב ועל מה שהם מכנים "צינזור של הופעת הגמר".

רשת הטלוויזיה הספרדית. RTVE, הוציאה הודעה בה היא דורשת מ-EBU להבטיח חופש עיתונאי לאחר שלטענתם "עיתונאי ספרדי נרדף במתם האירוויזיון על ידי עיתונאים ישראליים". עיתונאים מישראל הגישו ל-EBU סרטון בו מתועד יוצר אתר הבידור הספרדי Bluper, חואן מה (Juan Ma), צועק "Free Palestine" במתחם העיתונאים ובאולם האירוויזיון. העיתונאי הספרדי פרסם בתגובה סרטון בו הוא טוען כי עיתונאים ישראליים הטרידו אותו ואף איימו על חייו. ב- RTVE החליטו שזו הייתה הפרה חמורה של חופש העיתונות והעלו את העניין מול ה-EBU. בהודעה מטעם RTVE נכתב כי המשלחת דרשה שמארגני האירוויזיון יפעלו בתוקף כדי להבטיח שעיתונאים שמכסים את התחרות יוכלו לעשות את עבודתם ללא פחד מהטרדה ורדיפה.




סטיג קרלסן (Stig Karlsen), ראש המשלחת של נורווגיה באירוויזיון, קרא למארגני התחרות להפסיק “להאשים” אחרים בטעויות שלהם. קרלסן אומר שה-EBU צריך “להיות יותר צנוע ולקחת אחריות על הנזק שנגרם”. ברקע הדיווחים על כך שהלהקה הנורווגית גוטה (Gåte) שקלה לפרוש מהתחרות בשל אווירה "לא בטוחה", קרלסן טוען שהמוניטין של תחרות האירוויזיון נפגע משמעותית, ומציע: "כעת קריטי שה-EBU יפעל במהירות. ה-EBU צריך להפסיק להאשים את המשלחות והאמנים על הסקנדלים שהקיפו את אירוויזיון 2024, ולהכיר בבעיה המרכזית".

בנוסף, קרלסן טוען ששדרניות ברחבי אירופה כבר חוות בעיות בהכנת תוכניות אירוויזיון 2025 שלהן. מדינות רבות, כולל נורווגיה, מקיימות קדמי אירוויזיון כדי לבחור את נציגם לאירוויזיו, וקרלסן טוען שפעולתיו של ה-EBU משפיעות על רצונם של אמנים שונים להתמודד בתחרויות המקומיות. "כרגע, זו משימה קשה לגייס אמנים, מלחינים, שותפים, וחברי צוות להתחייב ולהתמקד בפרויקט האירוויזיון". קרלסן מאמין שניתן לתקן את מוניטין של אירוויזיון, למרות זאת. כדי לעשות זאת, הוא קורא ל-EBU לבצע 'מהלכים חכמים ונחוצים' כדי לשנות את אופן הארגון של התחרות כדי לעזור להחזיר אותה למסלול". קרלסן לא סיפק הסבר ברור לגבי מהי הבעיה המרכזית ואילו מהלכים נחוצים כדי לעזור להחזיר את התחרות למסלול.

רשתות הטלוויזיה של צרפת וקרואטיה תומכות בבקשה של פורטוגל, ספרד, סלובניה, סרביה ונרווגיה לקיים פגישת הבהרה עם איגוד השידור האירופי על מאורעות האירוויזיון האחרון.

אירוויזיון 2024: תחרות האירוויזיון ה-68 נערכה בעיר מאלמו שבשוודיה ב-7, 9 ו-11 במאי. זאת הייתה הפעם השביעית שבה אירחה שוודיה את התחרות, לאחר שאירחה אותה בפעם הקודמת ב-2016 בעיר שטוקהולם. האולם המארח של התחרות הוא "Malmö Arena", אשר אירח את התחרות גם ב-2013, ומכיל בתוכו כ-15,500 מושבים.




רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!