בישראל מגיבים לפסילת השיר הישראלי לאירוויזיון 2024 ומייעצים לתאגיד הישראלי כיצד לפעול. נשיא המדינה ושר התרבות בתמונה. האם ישראל צריכה לפרוש במחאה או להיות באירוויזיון בכל מחיר כדי לא לפגוע בהסברה?
בימים האחרונים דיווחנו על הסערה הגדולה, לפיה איגוד השידור האירופי (EBU) פסל את השיר הישראלי "October Rain" עקב הקשר הפוליטי. באיגוד דורשים מתאגיד השידור הישראלי להחליף את מילות השיר בזמן שהתאגיד מסרב בכל תוקף לשנות את מילותיו.
בימים האחרונים הבענו את עמדתנו וביקשנו מהתאגיד לשקול מחדש לשנות את מילות השיר וזאת כדי לא לפספס את ההזדמנות החשובה לעמוד על בימת האירוויזיון יחד עם יתר אומות אירופה, וזאת על מנת לנצל את הפלטפורמה החשובה הזו לראיונות רבים העוסקים בלחימה ובחטופים. נזכיר שבמשך חודשים רבים נערכות באירופה הפגנות למען הדחתה של ישראל מהתחרות – והדחה שכזאת, גם אם בשל מילות השיר, תיחשב לניצחון לכל אותם ארגונים אנטי-ישראליים.
במקביל, אומנים, יוצרים וארגונים ישראלים שונים הביעו את עמדותיהם בנושא.
נשיא המדינה, יצחק הרצוג, מאמין שישראל חייבת להשתתף באירוע התרבותי הגדול ביותר בעולם: "אני מנסה לסייע בו ככל שאני יכול, אני חושב שחשוב שישראל תופיע באירוויזיון כי זו במה של מאות מיליוני צופים. אני חושב שטוב שהתאגיד 'כאן' מנהל דיאלוג עם איגוד השידור האירופי, זה חשוב. צריך לקיים דיאלוג ודו שיח, להיות חכם ולא רק להיות צודק. זה עניין בעל משמעות מדינית והסברתית".
גם שר התרבות, מיקי זוהר, חושב שבתאגיד יכולים להתפשר ולשנות מספר מילים למען השתתפותה של ישראל בזירה ההסברתית החשובה הזו: "אני מקווה מאוד שישראל תשתתף. זה לא נכון מבחינתנו לא להשתתף משום שאי השתתפות תפגע בשם הטוב של ישראל, והסיטואציה היא שהרבה מדינות רוצות לייצר חרמות נגד ישראל ואי השתתפות באירוויזיון עשויה להוביל לחרמות באירועים אחרים. מנגד, אנחנו לא יכולים לוותר על העקרונות שלנו. הבאנו שיר שמבטא את רחשי העם ואין בו שום סממן פוליטי. לכן ביקשתי הבהרות בעניין. יכול להיות שנצטרך לעשות פשרה מסוימת".
יזהר כהן, זוכה אירוויזיון 1978 ונציג ישראל לאירוויזיון 1985, מאמין שהתאגיד צריך להתפשר ולשנות את השיר כדי שלא נפספס הזדמנות להסביר את ישראל בתקופה כל כך טעונה: "לדעתי אנחנו צריכים להיות במקרה הזה לא צודקים אלא חכמים. אני חושב שיש צורך מאוד חשוב להשתתף השנה באירוויזיון כי זו אמירה מאוד חשובה למרות כל הקשיים. גם אם יחליפו מילה או משפט, האמירה כבר נאמרה. כולם יבינו. אי אפשר להרים ידיים כי זו תהיה תבוסתנות אדירה. אנחנו לא חייבים להיות צודקים, למרות שאנחנו צודקים. אם אני הייתי מייצג את ישראל, הייתי שם מגן דוד מכף רגל ועד התלתלים שלי בראש. אני מאוד מקווה שעדן תהיה חזקה. התרשמתי שהיא אדם יציב וחכם. היא תעמוד במצבים שצריך להיות מאוד מקצועי בהם. אני חושב שיש לה את זה".
ירדנה ארזי, שייצגה את ישראל באירוויזיון 1976 (כחלק מלהקת שוקולד מנטה מסטיק) ופעם נוספת לבדה ב-1988, ובנוסף הנחתה את אירוויזיון 1979 שנערך בירושלים, מקווה גם היא שנציגת ישראל תזכה לעמוד על בימת התחרות: "עדן גולן היא כישרון בלתי רגיל. מקצוענית, רצינית, מנוסה ומאוד מתאימה לבמה הבינלאומית של האירוויזיון. יש לה פוטנציאל להצליח בתחרות ולהיחשף לקהל הרחב, לא משנה לאיזה מקום היא תגיע. העניין הפוליטי בוודאי הופך את החוויה למורכבת יותר, אבל מושך תשומת לב ועניין ומאפשר לה לבלוט ביחס לשאר המתחרים".
מנגד, מיכאל בן דוד, נציג ישראל באירוויזיון 2022, מציע לתאגיד להמשיך לדבוק בעמדתו ולא לשנות את השיר: "אני מאחל לעדן מלא הצלחה באירוויזיון ובקריירה שמחכה לה. היא אחת לדור. לגבי כל סאגת האירוויזיון והשיר – אני גאה שהוועדה עומדת על רגליה האחוריות ולא מוותרת. אנחנו חייבים להתעקש שישמעו את האמת שלנו בכל פלטפורמה אפשרית, בכל מחיר".
אסי עזר, שהנחה את אירוויזיון 2019 ואת העונה האחרונה של "הכוכב הבא", לא מבין את הסערה הנובעת סביב מילות השיר: "מילות השיר הישראלי שנבחר לייצג את ישראל השנה באירוויזיון יפיפיות, בוקעות מהלב וחודרות ללב. אם אתם קוראים אותן ורואים שם פוליטיקה, הבעיה היא אצלכם".
אריק סיני, שהתמודד בעונה האחרונה של "הכוכב הבא" וכמעט הגיע לגמר, מקווה שאיגוד השידור האירופי יחזור בו לאחר פסילת השיר: "אני מקווה שאנשים שם יתעשתו ויוציאו פוליטיקה מהקטע הזה. זו לא תחרות בין ממשלות וכאלה. זו תחרות של שירים בין מדינות, וגם אם יש רמזים פוליטיים – זה בסדר גמור".
רון ביטון, מיוצרי השיר שהגיע למקום השני בוועדה לבחירת השיר הישראלי לאירוויזיון 2024, כתב: "לא צריך לתת יד לכל האנטישמים שלא רוצים אותנו שם, להפך – אנחנו כן צריכים ללכת לאירוויזיון למרות הקשיים שמערימים עלינו ולהוכיח להם שאנחנו שם ויכולים לנצח ולקחת את זה! אם ה-EBU ביקש להחליף את המילים או לשלוח שיר חדש, זה מה שצריך לעשות! תאמינו לי שהכותרות בעולם לא יהיו 'התאגיד הישראלי לא מוכן לשנות את המילים והוא עומד על רגליו האחוריות למען ההסברה בישראל', הכותרות יהיו 'ישראל נפסלה באירוויזיון בגלל המלחמה'. אנחנו צריכים להגיע לשם עם ראש מורם וגאים בעצמנו. בואו לא ניתן להם את התענוג".
לעומת זאת, עידן רייכל, שהיה בין יוצרי השיר "Feker Libi" לאירוויזיון 2020 ואף הופיע במהלך מופע הביניים באירוויזיון 2019, מציע לתאגיד מנגד שלא יוותר גם אם נודח מהתחרות: "נשיר על בית – יגידו שזה על חטופים וזה פוליטי, נשיר על פרח – יגידו שזה שיר על כך שנפרח מחדש וזה פוליטי, נשיר על אוויר – יגידו שזה על העשן בכל הישובים השרופים וזה פוליטי. לא להתקפל ולא לשנות פסיק. ובסוף, אם שום מאבק לא יעזור – לפעמים עדיף לפרוש במחאה מאשר להתקפל".
מירי מסיקה, שחברתה קרן פלס היא אחת מיוצרות השיר הנבחר, והיא בעצמה שימשה כשופטת ב-2022 בתוכנית "אקס פקטור לאירוויזיון", מאמינה שישראל צריכה להשתתף בתחרות אך לא הביעה עמדה ברורה לגבי פסילת המילים על ידי איגוד השידור האירופי: "דעתי ברורה – ברור שצריך להשתתף. אני מכירה את השיר הזה וידעתי שהוא יזכה. אני שמעתי אותו, ידעתי שהוא ייבחר מכל השירים. הוא שיר פשוט מעולה. דווקא יש משהו בכתיבה שהולך מסביב ולא מדבר ישירות על הדבר עצמו, וזה הכי מכבד".
במקביל, במועדון אוהדי האירוויזיון הישראלי הרשמי (OGAE Israel) שלחו מכתב למנכ"ל תאגיד השידור, גולן יוכפז, ולראש מועצת התאגיד, גיל עומר. במכתב נמסר: "תחרות האירוויזיון היא אירוע בינלאומי ובו ניתנת למדינת ישראל הזדמנות להציג את פניה מול כל העולם. השתתפותה של ישראל באירוויזיון מעל חמישים שנה היא דבר מעצים ובעל ערך רב לתרבות הישראלית, וכן למיצובה של מדינת ישראל בתוך משפחת העמים. אנו, חברות וחברי מועדון חובבי האירוויזיון הרשמי של ישראל, אוהבים את האירוויזיון וחוגגים אותו כל השנה, ומקיימים באמצעותו קשרים עם א.נשים מרחבי העולם. המועדון מזמין בכל שנה זמרי וזמרות אירוויזיון מחו"ל להופיע בישראל ולפגוש אותנו. חברות וחברי המועדון טסים בכל שנה בהמונינו לאירוויזיון ומנופפים בדגלי ישראל באולמות ובכיכרות העיר".
עוד נכתב: "איגוד השידור האירופי ותאגיד השידור הציבורי כאן 11 הם שני גופים שעובדים יחד לא מעט בשנים האחרונות, ויחד הצליחו להרים את אירוע האירוויזיון בתל אביב בשנת 2019, אחת מהתחרויות המוצלחות ביותר מבחינה הפקתית בתולדות התחרות. אנו קוראים לכם להמשיך את שיתוף הפעולה המוצלח שלכם, למצוא את הדרך לגרום לישראל להישאר בתחרות, ולתת לעדן גולן נציגתנו להופיע בכבוד ולייצג את ישראל".
אנחנו נהיה כאן לאורך כל העונה כדי לדווח על כל החדשות, הדיווחים וההימורים! עקבו אחרינו!
עקבו אחרינו באינסטגרם | עקבו אחרינו ביוטיוב | עקבו אחרינו בטיקטוק | עקבו אחרינו בטוויטר
אירוויזיון 2024: זו תהיה ההשתתפות ה-46 של ישראל באירוויזיון. ישראל הצטרפה לתחרות ב-1973 וזכתה בה ארבע פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של ישראל הייתה באירוויזיון 2018 עם השיר "Toy" בביצועה של הזמרת נטע ברזילי.
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
עורך ראשי ויוצר תוכן בנושא תחרות האירוויזיון. פרשן ומומחה בענייני התחרות.
מייסד את אתר האירוויזיון הישראלי הגדול ביותר – EuroMix.
מסקר את התחרות במתחם העיתונאים של תחרות האירוויזיון בעיר המארחת מאז 2021.
טלפון: 050-9441919
אימייל: [email protected]
מחפשים צלמי מגנטים? בחרו רק ב- LaVie Photography!
עודכן לאחרונה בתאריך 18 בפברואר 2025 02:52 על ידי גיא סולו