07 באפריל 1973: תחרות האירוויזיון נערכת בלוקסמבורג ולתחרות מצטרפת לראשונה מדינה קטנה מחוץ לאירופה – ישראל. צאו איתנו למסע בזמן כדי לראות איך הכל התחיל. פרויקט מיוחד.
ישראל מציינת היום 50 שנה להשתתפותה הראשונה בתחרות האירוויזיון. תחרות האירוויזיון הגיעה ב-1973 ללוקסמבורג לאחר זכייתה של לוקסמבורג שנה קודם לכן בתחרות שנערכה בסקוטלנד. לרשימת המדינות המשתתפות בתחרות מצטרפת מדינה קטנה במזרח התיכון, ולראשונה מדינה מחוץ לגבולות אירופה – ישראל. את הקרדיט הגדול להשתתפות ישראל בתחרות יש לתת לזמרת אילנית, שכבר ב-1972 ראתה את הפוטנציאל הגדול של השתתפות באירוויזיון והצליחה לשכנע את רשות השידור דאז שמקומה של ישראל באירוויזיון הוא הכרחי.
לעדכונים חמים וזכייה בפרסים מטורפים – לחצו כאן ועקבו אחרי דף האינסטגרם שלנו |
הכל התחיל ב-1972. בראיונות שנערכו עימה לאורך השנים, שיתפה אילנית כי באותה שנה היא קיבלה הצעה לייצג את גרמניה בתחרות האירוויזיון, וזאת לאחר שהופיעה באירופה כחלק מהצמד "אילן ואילנית", שהיה מורכב ממנה ובעלה לשעבר שלמה צח.
אילנית העדיפה לייצג את ישראל בתחרות, וראתה בפרוטוקול של איגוד השידור האירופי (EBU) שישראל יכולה להצטרף לתחרות וזאת מאחר שהייתה חברה באיגוד השידור האירופי, אליו הצטרפה עוד ב-1957. עם זאת, כאשר פנתה ישראל לאיגוד השידור האירופי בבקשה להצטרף לתחרות כבר באותה שנה היא סורבה וזאת מכיוון שאיחרה את מועד ההרשמה. למרות הסירוב, רשות השידור הבטיחה לאילנית כי תשלח לייצג את ישראל באירוויזיון שנה לאחר מכן.
ואכן כך היה. ישראל הצטרפה לתחרות ב-1973 והוגרלה להופיע כשיר מספר 17 ולמעשה סגרה את המופע. וועדה מטעם רשות השידור בחרה לשלוח לתחרות את אילנית עם השיר "אי שם" שנכתב ע"י אהוד מנור ז"ל והולחן ועובד ע"י נורית הירש. בסוף הערב הגיעה ישראל למקום הרביעי והמכובד עם 97 נקודות, הישג שנחשב בזמנו לכביר למדינה שרק הצטרפה לתחרות.
אילנית מופיעה עם השיר "אי שם" במופע יזראל קולינג 2023:
הצלחתה של אילנית פתחה את התאבון לרשות השידור, ובשנים הראשונות לתחרות נשלחו אומנים מוכרים רבים: ב-1974 נשלחה להקת כוורת עם השיר "נתתי לה חיי" (מקום שביעי), ב-1975 נשלח הזמר הצעיר והמבטיח שלמה ארצי עם השיר "את ואני" (מקום 11), וב-1976 נשלחה להקת שוקולד מנטה מסטיק עם השיר "אמור שלום" (מקום שישי).
עם זאת, אף אחד מהאומנים לא הצליח לשחזר את ההישג של אילנית באירוויזיון 1973, ולכן ברשות השידור החליטו לשלוח אותה פעם נוספת לתחרות שנערכה ב-1977 בבריטניה. בכך, הפכה אילנית לזמרת הראשונה שמייצגת את ישראל בפעם השנייה, ולאירוויזיון עצמו היא נשלחה עם השיר "אהבה היא שיר לשניים". למרות הביצוע הקולי המרשים, השיר סיים במקום ה-11 בלבד. למרות זאת, בישראל הפך השיר ללהיט גדול והצליח בתחנות הרדיו השונות.
רשות השידור החליטה לשנות כיוון ובחרה לשלוח את הנציגים לתחרות דרך "פסטיבל הזמר והפזמון", שלימים הפך להיות קדם האירוויזיון הישראלי המוכר והאהוב. השינוי הוכיח את עצמו כמוצלח – לאירוויזיון 1978 נבחר הזמר יזהר כהן עם השיר "אבניבי", שהביא לישראל זכייה היסטורית ראשונה בתחרות שנערכה באותה שנה בצרפת. שנה לאחר מכן אירחה ישראל לראשונה את התחרות בבנייני האומה שבירושלים, תחרות שהפכה להיות הראשונה שנערכת מחוץ לגבולות אירופה.
הפקת התחרות בארץ זכתה לשבחים רבים ולביקורות מהללות, ועד היום נחשבת התחרות לאחת מההפקות המוצלחות ביותר שנעשו בישראל. באותה שנה ייצגה את ישראל להקת חלב ודבש, ביחד עם הסולנית גלי עטרי עם השיר "הללויה", וקטפו ניצחון שני ברציפות בתחרות לישראל. זכייה נוספת אומרת אירוח נוסף, אך רשות השידור אמרה עד כאן ונאלצה לוותר על האירוח הנוסף עקב קשיים כלכליים. האירוח עבר להולנד וישראל נאלצה לפרוש כיוון שתאריך התחרות נפל על יום הזיכרון. כך יצא שישראל הפכה להיות המדינה הראשונה שלא משתתפת בתחרות שנה לאחר זכייתה. הרבה שיאים רושמת לעצמה ישראל.
ישראל חזרה לתחרות והמשיכה להגיע להישגים מצוינים – ב-1981 נשלחה להקת הכל עובר חביבי עם השיר "הלילה" (מקום שביעי), ב-1982 נשלח אבי טולדנו עם השיר "הורה" (מקום שני), וב-1983 נשלחה עפרה חזה ז"ל עם השיר "חי" (מקום שני). ב-1984 נאלצה ישראל לפרוש פעם נוספת מהתחרות כיוון שהתאריך נפל שוב על יום הזיכרון, אך ב-1985 חזרה לתחרות ושלחה פעם נוספת את יזהר כהן עם השיר "עולה עולה". כהן הפך לישראלי השני אחרי אילנית שמייצג את ישראל בתחרות בפעם השנייה, ובסוף הערב הגיע למקום החמישי. ב-1986 רשמה ישראל כישלון ראשון בתחרות, וזאת לאחר שהצמד מוטי גלעדי ושרי צוריאל הגיעו למקום ה-19 בלבד בתחרות (מתוך 20) עם השיר "יבוא יום".
את שנות השמונים סגרה ישראל ב-1987 כששלחה את צמד הבטלנים עם השיר "שיר הבטלנים" (מקום שמיני). ב-1988, לראשונה מ-1977, ערכה רשות השידור בחירה ישירה ושלחה לאירוויזיון פעם נוספת את ירדנה ארזי (שוקולד מנטה מסטיק) עם השיר "בן אדם" (מקום שביעי). ב-1989 נשלחו גילי נתנאל וגלית בורג ז"ל עם השיר "דרך המלך" (מקום 12). השתתפותו של גילי נתנאל באירוויזיון 1989 היוותה למעשה את אקורד הסיום להשתתפות בתחרות לילדים מתחת לגיל 16, וב-2003 נוסד אירוויזיון הילדים שמתקיים עד היום.
שלומית אהרון (הכל עובר חביבי) מופיעה עם השיר "הלילה" במופע יזראל קולינג 2023:
ב-1990 שלחה ישראל לתחרות את ריטה עם השיר "שרה ברחובות" אך סיימה במקום ה-18. ריטה נבחרה בבחירה ישירה, וזאת הייתה הפעם הראשונה למעשה שבה ישראל מסיימת בתחרות פעמיים ברציפות מחוץ לטופ עשר. ב-1991 הוחלט להחזיר את קדם האירוויזיון והדבר הוכח כהצלחה – ב-1991 נשלח הצמד אורנה ומשה דץ עם השיר "כאן", שהגיע בתחרות למקום השלישי והביא לישראל את ההישג הכי טוב שלה בתחרות מאז 1983. ב-1992 נשלחה דפנה דקל עם השיר "זה רק ספורט" (מקום שישי), וב-1993 נשלחה להקת שירו ביחד עם הסולנית שרה'לה שרון. השיר הנבחר, "שירו", הגיע למקום ה-24 בלבד (מתוך 25), דבר שהביא לישראל את הישגה הנמוך ביותר עד כה, וגרם לישראל להיות מודחת לשנה מהתחרות עקב ריבוי המדינות המשתתפות.
ב-1995 חזרה ישראל לתחרות ושלחה את ליאורה עם השיר "אמן" שהגיע למקום השמיני. עם זאת, ההצלחה הייתה קצרה וב-1996 ישראל הודחה פעם נוספת מהתחרות לאחר ששירה של גלית בל, "שלום עולם", לא עבר את שלב הסינון הראשוני. ב-1997 ישראל נעדרה פעם נוספת, ולראשונה בפעם השנייה ברציפות, וזאת לאחר שתאריך התחרות נפל על יום השואה. בשלב מאוחר יותר הזיזה הכנסת את מועד יום השואה לתאריך מאוחר יותר וישראל ניסתה להיכנס לתחרות אך רשימת המשתתפות כבר נסגרה.
דפנה דקל מופיעה עם השיר "זה רק ספורט" במופע יזראל קולינג 2023:
את הקאמבק הגדול רשמה ישראל ב-1998. לתחרות נשלחה הזמרת דנה אינטרנשיונל, ולראשונה יוצגה מדינה באירוויזיון ע"י זמרת טרנסג'נדרית. סיפורה האישי של דנה זכה לסיקור גדול מצד התקשורת באירופה עוד הרבה לפני התחרות, ושירה "דיווה" הוביל בטבלאות ההימורים מהרגע שנבחר. סיפור הסינדרלה של דנה נגמר בניצחון גדול בתחרות שנערכה בבריטניה, והביא לישראל ניצחון שלישי בתחרות לראשונה מזה 19 שנה. ב-1999 נערכה התחרות בירושלים, פעם נוספת בבנייני האומה, 20 שנה בדיוק לאחר הפעם הראשונה. את ישראל ייצגה להקת עדן עם השיר "יום הולדת" שהגיע למקום החמישי, ועד היום השיר מתנגן במסיבות יום הולדת ונחשב לאחד מהשירים המוכרים והאהובים שישראל שלחה לאירוויזיון.
הקאמבק המוצלח לא נמשך זמן רב, ואת תחילת שנות ה-2000 ישראל פתחה בחמש פעמים מחוץ לעשירייה הפותחת: ב-2000 נשלחה להקת פינג פונג עם השיר "שמח" (מקום 22), ב-2001 נשלח טל סונדק עם השיר "אין דבר" (מקום 16), ב-2002 נשלחה שרית חדד עם השיר "נדליק ביחד נר" (מקום 12), ב-2003 נשלח ליאור נרקיס עם השיר "מילים לאהבה" (מקום 19), וב-2004 נשלח דוד דאור עם השיר "להאמין" (מקום 11 בחצי הגמר). הדבר סימל את השפל אליו הגיעה ישראל בתחרות, ואת העובדה שרשות השידור הישראלית סירבה להכיר בעובדה שהזמנים השתנו. כדי להצליח בתחרות כבר לא מספיק לשלוח זמרים טובים, ויש להשקיע בהופעות ובבימוי. נתוני הרייטינג ירדו בהתאם והציבור איבד עניין בתחרות.
ב-2005 זכתה ישראל לקצת נחת, לאחר ששירי מימון הגיעה למקום הרביעי באירוויזיון עם השיר "השקט שנשאר". שירי הביאה לישראל את ההישג הטוב ביותר בתחרות מאז 1998, וההצלחה גרמה לישראל להעפיל אוטומטית לגמר שנערך ב-2006. באותה שנה נשלח לתחרות אדי בטלר, שייצג את ישראל ב-1999 כחלק מלהקת עדן, אך בגמר הגיעה ישראל למקום ה-23 בלבד (מתוך 24) עם השיר "Together We Are One". ב-2007 נשלחה להקת טיפקס עם השיר "Push the Button" שהגיע למקום ה-24 בלבד בחצי הגמר, ב-2008 נשלח בועז מעודה עם השיר "The Fire In Your Eyes" (מקום תשיעי), ב-2009 נשלחו אחינועם ניני ומירה עוואד עם השיר "There Must Be Another Way" (מקום 16), וב-2010 נשלח הראל סקעת עם השיר "מילים" (מקום 14).
בשנים הבאות הגיעה ישראל לשפל נוסף, לאחר שלא העפילה לגמר ארבע פעמים ברציפות: ב-2011 עם דנה אינטרנשיונל שחזרה לתחרות עם השיר "Ding Dong" (מקום 15 בחצי הגמר השני), ב-2012 עם להקת איזבו והשיר "Time" (מקום 13 בחצי הגמר הראשון), ב-2013 עם מורן מזור והשיר "רק בשבילו" (מקום 14 בחצי הגמר השני), וב-2014 עם מיי פיינגולד והשיר "Same Heart" (מקום 14 מתוך 15 בחצי הגמר השני).
רשות השידור, רגע לפני פירוקה, החליטה לעשות מעשה וחברה לערוץ 22. שיתוף הפעולה הוביל לכך שרשות השידור החלה לשלוח את נציגיה לתחרות דרך תוכנית הריאליטי "הכוכב הבא", שבהמשך שינתה את שמה ל"הכוכב הבא לאירוויזיון". הדבר הוכיח את עצמו כהצלחה, וישראל העפילה לגמר ארבע שנים ברציפות: ב-2015 עם נדב גדג' והשיר "Golden Boy" (מקום תשיעי), ב-2016 עם חובי סטאר והשיר "Made Of Stars" (מקום 14), ב-2017 עם אימרי זיו והשיר "I'm Alive" (מקום 23), והשיא הגיע ב-2018 עם נטע ברזילי והשיר "Toy" שניצח בתחרות והביא לישראל זכייה רביעית. נציין שב-2018 זכויות השידור של האירוויזיון עברו לתאגיד השידור הישראלי החדש, כאן 11.
ב-2019 חזרה התחרות לישראל בפעם השלישית – באופן סמלי שוב 20 שנה אחרי הפעם האחרונה שבה ישראל אירחה את התחרות. לראשונה, הוחלט לערוך את התחרות בתל אביב ולא בירושלים כמו בפעמים קודמות. התחרות וההפקה זכו לשבחים רבים ואירוויזיון 2019 בישראל אף הוגדר כתחרות הטובה ביותר שנערכה באותו עשור. את ישראל ייצג קובי מרימי עם שירו "Home" שהגיע רק למקום ה-23 בסוף הערב, אך גם זה לא הרס את תחושת האופוריה שעטפה את מעריצים האירוויזיון ברחבי ישראל.
מחרוזת שירי אירוויזיון – מיי פיינגולד, אימרי זיו, עדן אלנה ודפנה דקל:
לאירוויזיון 2020 נשלחה הזמרת עדן אלנה עם השיר "Feker Libi" אך תחרות האירוויזיון בוטלה לראשונה בתולדותיה עקב התפרצות נגיף הקורונה בכל רחבי העולם, ועדן נשלחה לייצג את ישראל שנה לאחר מכן עם השיר "Set Me Free". ישראל המשיכה במסורת ההעפלות לגמר והשיר הישראלי הגיע באותה שנה למקום ה-17, ועדן אלנה אף זכתה בתואר "הצליל הגבוה ביותר שהושמע אי פעם באירוויזיון", וזאת לאחר שביצעה וויסל נוט (שירת משרוקית).
שיתוף הפעולה בין כאן לקשת הופסק ב-2021 לאחר אי הסכמה על תנאי החוזה, והזכויות עברו לרשת. לראשונה, תוכנית הריאליטי "אקס פקטור" בחרה את הנציג הישראלי לאירוויזיון 2022, ובסופה של העונה נבחר הזמר מיכאל בן דוד עם השיר "I.M". עם זאת, בתחרות שנערכה באיטליה ישראל לא העפילה לגמר, לראשונה מ-2014.
בחודש יולי האחרון החליט תאגיד השידור הישראלי ללכת על גדול ובחר באופן ישיר בזמרת הישראלית המצליחה נועה קירל כנציגת ישראל לאירוויזיון 2023. השיר הנבחר לתחרות, "Unicorn", פורסם בחודש מרץ האחרון וכיום ממוקם במקום השישי בטבלאות ההימורים. האם ישראל תחזור לטופ עשר אחרי חמש שנים? האם הזכייה החמישית בדרך? נגלה בקרוב!
אירוויזיון 2023: זו תהיה ההשתתפות ה-45 של ישראל באירוויזיון. ישראל הצטרפה לתחרות ב-1973 וזכתה בה ארבע פעמים לאורך השנים. זכייתה האחרונה של ישראל הייתה באירוויזיון 2018 עם השיר "Toy" בביצועה של הזמרת נטע ברזילי.
הרשמו לקבלת מייל על כתבות חמות מהאת
|
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
יוצר תוכן כתוב ותוכן מקורי בנושא האירוויזיון.
צופה בתחרות מאז 2006. חבר צוות ביורומיקס מאז 2021.
אימייל: [email protected]