חצי הגמר הראשון של האירוויזיון יוצא לדרך, וזה הזמן לשחק קצת עם הסטטיסטיקות של המדינות המתחרות.




הערב יתמודדו 17 מדינות בחצי הגמר הראשון. חלק בלתי נפרד מהתחרות הוא העיסוק בסטטיסטיקה וניתוח נתונים – כמו השפעת סדר הופעה, תחרויות בחצי גמר מסויים, רצפים וכו'. זו השעה להציץ בניתוחים הסטטיסטיים עבור המדינות שיתחרו הערב על העלייה לגמר, ולהשתעשע מהסטטיסטיקות, שחלקן סביר להניח תתנפצנה הערב. יש לציין כי הנתונים המצוינים במאמר זה אינם בגדר הימור, אלא סטטיסטיקות יבשות שנחמד לעיין בהן. אז הנה, יוצאים לדרך…

 
לעדכונים חמים וזכייה בפרסים מטורפים –
לחצו כאן ועקבו אחרי דף האינסטגרם שלנו




אלבניה (שיר מס' 1) תפתח את חצי הגמר הראשון, עם שיר הפופ-האתני הנהדר של רונלה חייאתי. אלבניה מעולם לא פתחה את התחרות. יחד עם זאת, רונלה יכולה להיות מעודדת מהנתון הבא. עד כה, אלבניה לא עלתה 7 פעמים לגמר – בשנים 2006 ו2007 היה חצי גמר יחיד. בשנים בהן היו שני חצאי גמר, היא לא העפילה ב: 2011, 2013 (חצי 2), 2014 (חצי 1) , 2016 (חצי 2), 2017 (חצי 1). על פי החוקיות הזו, הפעם הבאה בא אלבניה צפויה לא להעפיל תהיה כאשר תשתתף בחצי הגמר השני. משמע – אם הסטטיסטיקה תישמר, רונלה תזכה להופיע גם בגמר הגדול שייערך בשבת.

לטביה (שיר מס' 2)

לטביה התחרתה כשיר מספר 2 בתחרות פעם אחת בלבד. זה קרה באירוויזיון 2014 בגמר (גם אז, אגב, בחצי הגמר הראשון) עם ההרכב אזרינקי, אשר סיים את התחרות כבר בשלב חצי הגמר במקום ה- 13. נקודה מעניינת אף יותר בעיניי, השיר איתו הם התחרו אז נקרא "Cake To Bake". האם לטביה תצליח לשם שינוי להעפיל לגמר עם שיר שמדבר על אוכל ("Eat Your Salad"), או שמא לטביה צריכה לחדול משירים בנושא זה?




ליטא (שיר מס' 3)

מבחינת סדר הופעה, מעולם ליטא לא התחרתה בתחרות כשיר מספר 3. יחד עם זאת, נציין שזו בסך הכל הפעם השלישית שהיא שולחת שיר בליטאית (או דיאלקט ליטאי) במלואו. היא שלחה בשתי ההשתתפויות שלה שירים שאינם באנגלית (בשנת 1994 בליטאית, ובשנת 1999 בסמוגיטית – דיאלקט של השפה המדובר במערב ליטא). בשני המקרים, ליטא נחלה מפלות כואבות (מקום אחרון בשנת 1994, מקום  20 מתוך 23 משתתפות בשנת 1999). עם הסטטיסטיקה הזו, אני בהחלט מעריך את ליטא על התעוזה לשלוח שיר בליטאית במלואה. חוששני שהסטטיסטיקה הזו לא תישבר, צר לי עם חובבי השיר.

שווייץ (שיר מס' 4)

שווייץ הופיעה כשיר מס' 4 בחצי הגמר אך ורק בשנת 2019, באירוויזיון שנערך בתל אביב (בניגוד לשנה זו, השתתפה אז בחצי השני). לוקה האני, העפיל בקלילות לגמר כאשר כמו סדר השיר, גם סיים במקום הרביעי בחצי הגמר הנ"ל. אני מאמין שמריוס, נציג שווייץ, יסתפק בעליה לגמר. יש לי הרגשה שהסטטיסטיקה הזו תישבר מהר מאד, והיא לא תשחזר הישג זה…

סלובניה (שיר מס' 5)

סלובניה הופיעה כשיר מס' 5 בחצי הגמר אך ורק בשנת 2019, באירוויזיון שנערך בתל אביב (כמו שנה זו, היא התחרתה בחצי הראשון). הצמד הסלובני העפיל בקלילות לגמר כאשר סיים במקום השישי בחצי הגמר. שני השירים, אגב, הושרו בסלובנית מלאה. כמו במקרה של נציג שווייץ, קשה לי להאמין שהסטטיסטיקה הזו תימשך..




אוקראינה (שיר מס' 6 )

אוקראינה הופיעה כשיר מס' 6 בחצי הגמר אך ורק בשנת 2011, באירוויזיון שנערך בדיסלדורף, גרמניה (בניגוד לשנה זו, אז היא התחרתה בחצי השני). מיקה ניוטון עלתה לגמר, וסיימה במקום השישי – בדיוק כפי שהיה סדר הופעתה. לא חושב שקיים מישהו שחושב שהשנה אוקראינה, הפייבוריטית לזכייה על פי סוכנויות ההימורים, תתברג בין 10 המדינות המנצחות של חצי הגמר הראשון.

בולגריה (שיר מס' 7)

בולגריה התחרתה בשלב הגמר 5 פעמים מתוך 13 השתתפויות, החל משנת 2004 בה התחיל שלב חצאי הגמר. יחסית מעט פעמים. הפעם היחידה שבולגריה התחרתה כשיר מספר 7 הייתה בחצי הגמר השני של אירוויזיון 2013, שנערך במאלמה, שוודיה. היא סיימה את ערב זה במקום ה-12 וללא הכרטיס המיוחל לגמר (בעיקר באשמת השופטים שדירגו אותה נמוך במיוחד). מה שמעניין לציין הוא, כי נציגיה בשנת 2013 היו סטויאן ואליטסה תודורובה, עם שירם "Sampo Shampioni" ("רק אלופים"). צמד זה ייצג אותם גם בשנת 2007, והיה לנציג בולגריה הראשון שהעפיל לגמר (סיימו בו במקום החמישי והמרשים). סטויאן, להזכירכם, הינו חבר ההרכב המייצג את בולגריה השנה. אני צופה לשחזור של סטטיסטיקה זו בעוד מספר שעות זעום ממש…

הולנד (שיר מס' 8)

הולנד נמצאת במומנטום טוב בכל הקשור לצליחת שלב חצאי הגמר. מאז שנת 2017, לא פספסה גמר אחד של התחרות (והחל משנת 2013, הולנד רשמה אי עלייה בודדת בשנת 2015). נתון מעודד אחר – היא השתתפה כשיר 8 פעמיים, בשנת 2018 עם ווילון וסיימה את חצי הגמר השני במקום השביעי. היא גם עלתה לגמר ממיקום זה כאשר יוצגה ע"י אנוק, עם שירה "Birds". אני בהחלט מאמין שסטטיסטיקה זו תישמר.




מולדובה (שיר מס' 9)

מולדובה מיוצגת ע"י חברי ההרכב זדוב שי זדוב, אשר ייצגו אותה בשנים 2005 ו-2011. בשני המקרים הם העפילו לגמר, כאשר בשנת 2005 אף סיימו שניים בחצי (בשנת הבכורה של מולדובה בתחרות). נתון מעודד נוסף הוא כי בפעם היחידה בה התחרתה כשיר 9, היא העפילה לגמר באופן המתוק ביותר – מעטפה עשירית שהוכרזה (וגם סיימו במקום העשירי בחצי זה).

פורטוגל (שיר מס' 10)

החל משיטת חצאי הגמר (ובכלל לאורך כל שנות האלפיים), פורטוגל מעולם לא התחרתה בתחרות כשיר 10. מה שכן, זו מדינה שעד השנה שעברה תמיד שרה בפורטוגלית (גם כאשר במספר שנים, הכניסה משפט או שניים באנגלית – כמו בשנת 2003 למשל). בפעם היחידה שהיא שלחה שיר אשר בעיקרו הושר באנגלית, היא העפילה לגמר, אז זה קרה כאשר השתתפה בחצי הגמר השני. האם האנגלית תעבוד לפורטוגל גם הפעם? אני די בטוח שכן.

קרואטיה (שיר מס' 11)

קרואטיה מדינה שיש לה היכרות ממושכת עם סדר הופעה זה, והוא מבורך ביותר: בגמר אירוויזיון 2004, היא סיימה במקום ה-13 והמכובד כאשר יוצגה ע"י איוון מיקוליץ'. ולנתון שמעודד עוד יותר – היא כבר השתתפה בחצי הגמר הראשון בסדר הופעה זה בשנת 2008, אז יוצגה ע"י להקת הרחוב קרלייבי אוליצה והתקליטן 75Cents (עליו השלום). הם סיימו את חצי הגמר במקום הרביעי (שיוויון עם המקום השלישי בו) ביותר.

דנמרק (שיר מס' 12)

לדנמרק אין מזל בשנים האחרונות, ויש לה מספר סיבות לדאוג גם השנה: היא בחרה לשלוח הרכב, כאשר שלושת ההרכבים האחרונים ששלחה (2015,2016 ו-2021) לא הצליחו להעפיל לגמר. בהסכמה עם סוכנויות ההימורים, אני סמוך ובטוח כי הסטטיסטיקה תישאר כך גם אחרי הלילה.




אוסטריה (שיר מס' 13)

אוסטריה חזרה לתחרות לאחר פרישה בשנת 2014, ואז זכתה בתחרות. היא הצליחה מאז להעפיל לגמר ברציפות 5 פעמים, עד שנת 2018 (כולל). הקטע המעניין בנתון הוא שסזאר סמפסון, שהצליח בתחרות בצורה מרשימה (מקום 1 בגמר אצל חבר השופטים, ו-3 במיקום הכולל), עלה לגמר מחצי הגמר הראשון כשהופיע כשיר מס'…נכון מאד – 13! כולי תקווה שהיום פיה ולומיקס ישברו את קללת ה-13 שנפלה על אוסטריה, ותעפיל לגמר הגדול לראשונה מאז שעשה זאת סזאר.

איסלנד (שיר מס' 14)

האחיות האיסלנדיות יכולות להיות מעודדות מהנתון הבא: מאז ביטול חוק שוויון השפה, איסלנד שלחה לתחרות פעמיים שירים באיסלנדית – בשנים 2013 (ע"י אייטור אינגי) ובשנת 2019 (עם הטארי), כאשר בשתי השנים אף סיימה בעשירייה הפותחת. כמו כן, בשנת 2011 כאשר יוצגה ע"י ההרכב "סוני וחברים" באירוויזיון שהתקיים בדיסלדורף, היא העפילה לגמר מחצי הגמר הראשון כאשר סיימה אותו במקום הרביעי והמרשים.

יוון (שיר מס' 15)

יוון התחרתה כשיר 15 בשלב הגמר בלבד, בשנים 2015 ו-2017. היא לא נחלה בהן הצלחות מהדהדות – סיימה בשני המקרים במקום התשע-עשר. מקווה עבורה שבמקרה של חצאי גמר, היא תשיג תוצאות מרשימות יותר. נתון נוסף שכן יכול לעודד את יוון, הוא שבפעמיים האחרונות בהן התחרתה באירוויזיון, כאשר בחרה בזמרות אשר גדלו במדינות אחרות (קטרין דושקה משנת 2019 גדלה בקנדה, ואילו סטפניה, שייצגה אותם ברוטרדם, גדלה בהולנד), היא העפילה לגמר הגדול. במקרה של סטפניה, היא השיגה מיקום מכובד – עשירי. אמנדה, נציגת יוון, גדלה בנורווגיה. האם היא תשפר את הישגה של סטפניה? אני מאמין שכן, למען האמת. בכל מקרה, לגמר זה אמור להספיק.

נורווגיה (שיר מס' 16)

לנורבגיה יש הכרות מועטה עם סדר הופעה זה בשלב חצאי הגמר, אך הוא מתוק ביותר. בשנת 2012, כאשר יוצגה ע"י טוג'י, היא העפילה לגמר מהמיקום העשירי. במקרה של השנה, הם יסיימו בשלב זה במיקום הרבה יותר גבוה.

ארמניה (שיר מס' 17)

ומי שנועלת את התחרות זו ארמניה. לארמניה סדר ההופעה האחרון האיר פנים – בשנת 2016, כאשר איווטה ייצגה אותה בשלב הגמר הגדול, היא סיימה במקום ה- 7. ממה שראינו בחזרות עד כה, מסורת ההצלחה עם סדר הופעה זה עבור ארמניה תישמר באדיקות.

שיהיה לכולנו חצי גמר מרתק ומהנה!

חצי הגמר הראשון יערך הערב, 10 במאי, בשעה 22.00 שעון ישראל. חצי הגמר השני יערך ביום חמישי ואילו הגמר הגדול יתקיים ביום שבת, 14 במאי בשעה 22.00 בלילה, בשידור ישיר מטורינו שבאיטליה!

הרשמו לקבלת מייל על כתבות חמות מהאתר

    [fblike]

    רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!




    מחפשים צלם בר מצווה? בחרו רק ב- LaVie Photography!