חצי הגמר הראשון של האירוויזיון יוצא לדרך, וזה הזמן לשחק קצת עם הסטטיסטיקות של המדינות המתחרות.
הערב יתמודדו 16 מדינות בחצי הגמר הראשון. חלק בלתי נפרד מהתחרות הוא העיסוק בסטטיסטיקה וניתוח נתונים – כמו השפעת סדר הופעה, תחרויות בחצי גמר מסויים, רצפים וכו'. זו השעה להציץ בניתוחים הסטטיסטיים עבור המדינות שיתחרו הערב על העלייה לגמר, ולהשתעשע מהסטטיסטיקות, שחלקן סביר להניח תתנפצנה הערב. יש לציין כי הנתונים המצוינים במאמר זה אינם בגדר הימור, אלא סטטיסטיקות יבשות שנחמד לעיין בהן. אז הנה, יוצאים לדרך…
לעדכונים חמים וזכייה בפרסים מטורפים – לחצו כאן ועקבו אחרי דף האינסטגרם שלנו |
ליטא (שיר מס' 1) תפתח את חצי הגמר הראשון, עם השיר דיסקוטק של ההרכב דה רופ. ליטא כבר פתחה שלושה מופעים של תחרות האירוויזיון (1999, גמר 2009 וכן את חצי הגמר השני של שנת 2010). בשלושתם היא לא נחלה הצלחות – בשנת 1999 סיימה במקום ועל כן נעדרה מהשנה העוקבת, בשל שיטת הרלגציה. ובשנת 2010 סיימה במקום ה- 12 בחצי הגמר השני ולא העפילה לגמר. האם ליטא תצליח לשבור את הסטטיסטיקה הזו ותעמוד במטרתה (הראשונית לפחות) להעפיל לגמר הגדול?
סלובניה (שיר מס' 2)
מבחינת סדר הופעה, סלובניה מעולם לא התחרתה כשיר מספר 2 בתחרות. נתון מעודד שכן עומד (כרגע…) לטובת סלובניה הוא הנתון הבא: כאשר התחרות הייתה במדינות מערב-אירופאיות שאינן סקנדינביה (אוסטריה, גרמניה) ,היא הצליחה לעלות לשלב הגמר.
רוסיה (שיר מס' 3)
רוסיה זו מדינה שעד לא מזמן תמיד ידעה עליות לגמר הגדול של התחרות עוד מתחולת שלב חצאי הגמר באירוויזיון 2004. אולם בשנת 2018, יוליה סמוילובה זכתה לכבוד המפוקפק. מה כן מעניין לגביה? זו העובדה שמאחורי שירה בשנת 2018 עמדו כותבים ישראלים (נטע נימרודי ואריה בורשטיין), אשר גם כתבו את שירה ל-2017 אשר לא השתתף לבסוף בגין הופעתה באי הקרים והאיסור על הופעתה באוקראינה.
יש לציין כי גם השנה בכתיבת השיר הרוסי לקחו חלק כותבים ישראלים (אורי אבני ואורי קפלן)… האם הם יצליחו להימנע מכניסה לרשימה המפוקפקת של כותבים ישראלים העומדים מאחורי כישלונות רוסיה להעפיל לגמר? מבחינת החזרות שנראה עד כה, נראה כי הסטטיסטיקה הרעה הזו הולכת להישבר.
שוודיה (שיר מס' 4)
שוודיה הופיעה כשיר מס' 4 בגמר הגדול של אירוויזיון 2009, שנערך במוסקבה. היא סיימה שם במקום ה-21 בלבד מתוך 25 מתמודדים. לעומת זאת, היא התחרתה כשיר 4 בחצי הגמר הראשון (בדיוק כמו השנה) באירוויזיון 2014 בו יוצגה ע"י סאנה נילסן, ובערב זה סיימה במקום השני בחצי הגמר (בגמר הגדול, סיימה במקום השלישי).
עוד נתון ממנו ניתן לשאוב אופטימיות לגבי סיכויי ההעפלה של שבדיה הוא שאי העלייה היחיד של שוודיה קרה כאשר השתתפה בחצי הגמר השני, בשנת 2010 על אדמת נורווגיה שכנתה התחרותית.
אוסטרליה (שיר מס' 5)
אוסטרליה היא מדינה שהצטרפה אלינו בשנת 2015. התחרתה ארבע פעמים בשלב חצי הגמר, פעמיים בחצי הגמר הראשון ופעמיים בחצי הגמר השני. היא אף זכתה בשני חצאי גמר – 2016 (חצי גמר שני) ו-2019 (חצי גמר ראשון). היא תמיד העפילה לגמר. אוסטרליה מעולם לא הופיעה באירוויזיון כשיר מס' 5. אוסטרליה היא גם המדינה היחידה שתשתתף השנה (נכון לכתיבת שורות אלו) מרחוק, ותיוצג ע"י הקלטת הגיבוי. האם דווקא במקרה הייחודי הזה היא תרשום אי-עלייה ראשונה? נדע בעוד כחצי יממה…
מקדוניה הצפונית (שיר מס' 6 )
מאז תחילת יישום שיטת חצאי הגמר, צפון מקדוניה לא נחלה הצלחה רבה, ומתוך 12 השתתפויות היא עלתה רק בשתיים. לחובבי הטריוויה שבינינו, אציין שצפון מקדוניה סיימה במקום ה-11 בשנתיים הראשונות בה יושמה שיטה ניסיונית (2008 ו-2009), אשר במסגרתה בשלב חצאי הגמר עלו 9 המקומות הבכירים מהקהל, והעולה העשירית הייתה Wildcard של שופטי המדינות.
כמו כן, בשתי העליות היחידות שלה מאז שיטת שני חצאי הגמר, בשנים 2012 ו-2019, היא עלתה מחצי הגמר השני.
למי שבכל זאת מחפש נתון המעורר סיבה לאופטימיות, נציין שצפון מקדוניה התחרתה פעם אחת כשיר מס' 6 בתחרות. זה קרה במסגרת הגמר של אירו' 2007. בשנה זו הם יוצגו ע"י קרולינה גוצ'בה עם שירה "Mojot Svet" ("עולמי"), ואיתו סיימה במקום ה-14 מתוך 24 מתחרות.
אירלנד (שיר מס' 7)
אירלנד התחרתה בשלב הגמר 8 פעמים מתוך 16 השתתפויות, החל משנת 2004 בה התחיל שלב חצאי הגמר (מתוכם, 6 פעמים העפלה ישירה משלב חצאי הגמר). הפעם היחידה בה אירלנד השתתפה בערב של התחרות (החל משנת 2004, הכולל את חצאי הגמר) הייתה בשנת 2016 בחצי הגמר השני, עם שירו של יוצא להקת ווסטלייף – ניק בירן. היא סיימה את ערב זה במקום ה-15 וללא הכרטיס המיוחל לגמר.
קפריסין (שיר מס' 8)
קפריסין נמצאת במומנטום טוב בכל הקשור לצליחת שלב חצאי הגמר. מאז חזרתה לתחרות (פרשה בשנת 2014) וכמו ישראל, החל משנת 2015 לא פספסה גמר אחד של התחרות.
בנוסף, קפריסין זוכרת לטובה את מיקום 8 בסדר ההופעה, וזאת כאשר בשנת 2012 היא הופיעה בגמר עם שירה של איבי אדאמו, "La La Love". כמו השנה, גם אז דובר בשיר קצבי ומרענן, והוא סיים בגמר במקום הששה עשר מתוך עשרים וחמישה מתמודדים. נתונים די מעודדים עבור אלנה צגרינו הקפריסאית.
נורווגיה (שיר מס' 9)
נורווגיה נחשבת למדינה אשר כמעט תמיד צולחת את שלב חצי הגמר. מיישום שיטת חצאי הגמר בשנת 2004, היא פספסה רק שלושה גמרים, וזאת בשנים 2007, 2011 ו-2016.
לנורבגיה יש היסטוריה טובה מאד עם סדר ההופעה הזה. בשנת 2008, היא התחרתה בחצי הגמר הראשון כשיר מספר 9 ויוצגה ע"י מריה האוקאס סטורנג עם שירה "Hold On, Keep Strong", אשר סיים רביעי בשלב חצי הגמר ובגמר הגדול סיימה במקום החמישי.
בנוסף, בשנת 2015 היא הייתה שיר מס' 9 בגמר הגדול, אז יוצגה ע"י דברה ומורלנד (Debra & Morland), וסיימה בו במקום השמיני, מקום אחד מעל נדב גדג' שלנו בהפרש של חמש נקודות.
קרואטיה (שיר מס' 10)
כמו קפריסין, גם לקרואטיה הייתה היעדרות קצרה מהתחרות בעשור החולף (בשנים 2014-2015). היעדרות זו באה לאחר רצף של לא פחות מארבעה כישלונות להעפיל לגמר, כאשר הראשון בהם היה הצורב ביותר, של בנות FEMINAM עם "Lako je Sve" (בתרגום: "זה קל יותר"), שהיה פייבוריט להצלחה עפ"י סוכנויות ההימורים ולבסוף לא צלח את שלב חצי הגמר.
לקרואטיה לא היה מזל רב עם המספר 10. בשנת 2012 היא התחרתה בחצי הגמר השני עם אחת הזמרות הפופולריות במדינה – נינה בדריץ' (Nina Badric), בו סיימה במקום ה- 12, אשר לא הספיק לה לעלייה לגמר.
התמודדות נוספות של קרואטיה בסדר הופעה זה היה לא מזמן – באירוויזיון 2019 בת"א, אז יוצגה ע"י רוקו (Roko), עם שירו "My Dream". לרוע מזלו, הוא סיים במקום ה-14 בלבד, ולא זכה להופיע בגמר התחרות גם אז. מעניין לראות האם אלבינה (Albina) תצליח לשבור את הניסיון המר של קרואטיה עם המספר הזה.
בלגיה (שיר מס' 11)
מאז שנת 2004, לבלגיה יש סטטיסטיקה די עגומה באירוויזיון (וגם לפני כן, אי אפשר לומר שזו מדינה שהצליחה יותר מדי בתחרות למען האמת). מאז שנת 2004, היא השתתפה בשישה גמרים בלבד (אחת מהם כאשר עלתה אוטומטית לגמר, בגין מקום גבוה בשנה קודמת). שלוש מן העליות היו ברצף, בשנים 2015-2017, כאשר בלגיה סיימה בגמר פעמיים במקום הרביעי – בשנים 2015 ובשנת 2017. אך גם "דור זהב" זה חלף, והיא לא עלתה בשנים 2018 ו-2019.
אם לשפוט על נתוני העבר, יש לבלגיה מקום לחשש. הפעם היחידה בה בלגיה השתתפה בתחרות (כאשר היו חצאי גמר) הייתה בשנת 2005, אז שלח את נונו רסנדה (Nuno Resende) עם השיר Le Grand Soir (הערב האחרון) שהתחרה בחצי הגמר (בין השנים 2004-2007 היה רק חצי גמר יחיד). זה בהחלט היה הערב האחרון שלו בתחרות, וזאת מאחר וסיים רק במקום ה-22 מתוך 25 מתמודדים.
ישראל (שיר מס' 12)
ישראל ידעה אי-עליות לגמר משני חצאי הגמר, אם כי רובן קרו בחצי הגמר השני (אם כי רק פעם אחת לא עלינו מחצי גמר הראשון בשנת 2012, אז שלחנו את ההרכב איזבו עם השיר "Time". ישראל גם לא עלתה לגמר בשנים 2004 ו-2007, אז נערך חצי גמר יחיד (זאת מבלי להכליל את אירוויזיון 1996, אז נעשתה סלקציה לפני התחרות שסיננה 6 שירים. ביניהם, "שלום עולם" של גלית בל). כמו כן, ישראל זו מדינה שלא יצא לה להשתתף הרבה פעמים בסדר ההופעה 12. הפעם היחידה לא האירה לנו פנים – היא קרתה בשנת 2011, אז דנה אינטרנשיונל, זוכת אירוויזיון 1998, ייצגה אותנו עם השיר "Ding Dong" וסיימה במקום ה-15 מבין 19 מתמודדים בחצי הגמר השני. נקווה שלעדן המספר 12 יאיר פנים.
רומניה (שיר מס' 13)
עד לא מזמן, רומניה הייתה ידועה כמדינה אשר כל התמודדות עולה לגמר. הסטטיסטיקה נשברה בשנים האחרונות, 2018 ו-2019, בהן רומניה לא הצליחה להעפיל לגמר. שתיהן, אגב, היו כאשר רומניה התחרתה בחצי הגמר השני. זה נתון מעודד לאור העובדה שרומניה משתתפת בחצי הגמר הראשון (הערב). רומניה מעולם לא התחרתה עם המספר 13, ומעניין לראות כיצד ייראה הסיפתח שלה עם המספר הזה.
אזרבייג'אן (שיר מס' 14)
עד אירוויזיון 2018, אזרבייג'אן הייתה בין המדינות היחידות שצלחו את שלב חצאי הגמר במאת האחוזים. הכשלון הראשון, והאחרון לכתיבת שורות אלה, היה בשנת 2018 אז אייסל לא עלתה לגמר עם השיר "X My Heart", איתו סיימה במקום האחד עשר בחצי הגמר הראשון.
כמו כן, לאזרבייג'אן יש הכרות טובה עם המספר 14 (וחד פעמית). בשנת 2016, היא התחרתה בחצי הגמר הראשון ויוצגה ע"י סאמרה עם שירה "Miracle". היא סיימה בו במקום השישי המכובד. אין ספק שאפנדי תחתום בשמחה על הישג שכזה.
אוקראינה (שיר מס' 15)
אוקראינה זו מדינה שעד היום, מעולם לא כשלה בשלב חצי הגמר. המספר 15 הוא מספר איתו התמודדה פעם אחת, ובהצלחה ניכרת. בשנת 2006, כשטינה קרול ייצגה אותם בחצי הגמר (עד 2008 היה חצי גמר יחיד), היא סיימה במקום השביעי (מיקום זהה לזה שהשיגה בגמר הגדול).
מלטה (שיר מס' 16)
ואנו נועלים את הסקירה הסטטיסטית עם מלטה. הסטטיסטיקה של מלטה עם המספר 16 מעורבת ביותר. מצד אחד, בשנת 2008 היא התחרתה בחצי השני בסדר הופעה זה עם הזמרת מורנה תחת השיר "Vodka". היא סיימה במקום ה-14 מתוך 19 מדינות ולא עלתה לגמר הגדול. יש לציין כי בשנת 2016 מלטה גם הופיעה אחרונה (ועוד בחצי הגמר הראשון, כמו הערב) עם אירה לוסקו בשירה "Walk on Water", אשר סיים במקום השלישי בחצי הגמר.
ובאופן כללי, השיר האחרון בחצי הגמר נחשב למיקום מבטיח, ולא בכדי. מאז שנת 2008, בה יושם לראשונה שיטת חצאי הגמר – רק 3 שירים לא העפילו לגמר – לטביה 2017, סרביה 2013 והולנד בשנת 2009.
שיהיה לכולנו חצי גמר מרתק ומהנה, ובהצלחה לעדן שלנו הערב – מחזיקים לך אצבעות!!!
חצי הגמר הראשון יערך הערב, 18 במאי, בשעה 22.00 שעון ישראל ובו תתמודד נציגת ישראל עדן אלנה. חצי הגמר השני יערך ביום חמישי ואילו הגמר הגדול יתקיים ביום שבת, 22 במאי בשעה 22.00 בלילה, בשידור ישיר מרוטרדם שבהולנד!
הרשמו לקבלת מייל על כתבות חמות מהאתר
|
רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!
יוצר תוכן בנושא תחרות האירוויזיון.
אימייל: [email protected]