מתי בדיוק תם תור הזהב של הפוסט סובייטיות באירוויזיון, והאם יש סיכוי שהן יעשו קאמבק דווקא השנה? מיכאל שמייצר

הכל התחיל באירוויזיון 2001 בדנמרק, כאשר מדינה עצמאית צעירה – אסטוניה, זוכה לראשונה ומביאה את גם את האירוויזיון לראשונה בהיסטוריה למרחב הפוסט סובייטי. אסטוניה הייתה לכניסה הכי רכה שיכלה להיות למרחב הפוסט סובייטי, כיוון שהיא גובלת עם הסקנדינביות, ומאמצת רבות מתרבותן (בעיקר מפינלנד). אחרי אסטוניה הגיעה זכייה פוסט סובייטית נוספת, בדיוק שנה אחרי, של לטביה שכנתה, ואחרי עצירה לשנה בטורקיה (לא פוסט סובייטית כמובן, אך הכי מזרחית שיש), הגענו לאוקראינה. ושם כבר היה ברור לכל שנכנסנו לתור הזהב של מדינות ברה"מ לשעבר בתחרות האירוויזיון עם 3 זכיות בתוך 4 שנים.

 
לעדכונים חמים וזכייה בפרסים מטורפים –
לחצו כאן ועקבו אחרי דף האינסטגרם שלנו




השפעת יחסי רוסיה-אוקראינה על האירוויזיון

כמה שנים אחרי הצטרפו הסובייטית האירופאיות האחרונות: ארמניה, גאורגיה ואזרבייג'ן, וגם הניצחון של מאמא רוסיה לא איחר להגיע ב- 2008. אבל דווקא שם, בשיא תהילתן, החל תהליך איטי אך מתמשך של קריסתן בתחרות. אבל לפני שנגיע לסוף, נשאר עוד קצת בפיק. 2008, רוסיה זוכה, אחריה נורבגיה עם זמר בלרוסי למהדרין ואחרי שנתיים המדינה הקווקזית אזרבייג'אן מביאה את הזכייה הראשונה שלה, ומסכמת בכך את 10 שנות התהילה של מדינות חבר העמים.

בסנכרון כמעט מושלם, ניתן לראות את יחסי הגומלין של היחסים הדיפלומטיים של הפוסט סובייטיות ואת הצלחתן באירוויזיון (או את חילופי הנקודות ביניהן אם תעדיפו). יש היגידו שהקרע הגדול בין רוסיה וגאורגיה, היווה למוקד של הקרע ביחסים בין רוב המדינות הללו, ויש בזה גם מידה של אמת, אך לטעמי הקרע הקשה לאיחוי האמיתי הגיע ב- 2014 עם סיפוח של רוסיה את חצי האי קרים שהיה שייך עד אז לאוקראינה, אותו סיפוח פתח תיבת פנדורה אמיתית והביא להתפרקות ברית אחים של שנים.

דווקא את הזכייה של אוקראינה ב- 2016 לא ניתן לייחס להתלכדות של מדינות ברה"מ סביב אוקראינה. מדובר בשיר פוליטי שהביע אמירה ברורה על הדיכוי של המנהיג הסובייטי את העם הטטרי היושב באוקראינה, ולאחר התמיכה החוצת גבולות בשיר האוקראיני נבעה דווקא מהתפרקותה של אותה אחוות אחים לאורך השנים בין רוסיה לאוקראינה. בנוסף, הזכייה של אוקראינה באותה שנה הובילה לאי השתתפות של רוסיה בתחרות שנערכה בקייב, ואולי הקצינה את היריבות ואת המתח עוד יותר בין המדינות.




האם הבלוק הפוסט סובייטי התפרק לגמרי?

רבים ביקרו את הסובייטיות בתקופה זו של תור הזהב שלהן באירוויזיון והאשימו אותן בחילופי נקודות לא הוגנים, כיוון שלא משנה מה היה טיבם של השירים, המדינות החליפו ביניהן דוז פואה בלי בושה. וגם בזה יש אמת מסויימת. אך דווקא מדינות ברה"מ לשעבר הצילו את האירוויזיון בשנות האלפיים, כאשר הפופולריות של התחרות הוותיקה הייתה מוטלת בספק בלשון המעטה. מדינות וותיקות כמו בריטניה, גרמניה ואפילו ישראל החלו לשלוח זמרים שגם בעירם לא היו מוכרים, עם שירים בהתאם. בדיוק אז הפוסט סובייטיות הביאו לתחרות את הכוכבים הכי גדולים שלהן, וגרמו לאחוזי הצפייה וההצבעה הגבוהים. ובמידה מסויימת גרמו לכך שמדינות וותיקות כמו אלה שהוזכרו קודם לכן, החלו להשקיע בזמרים ובשירים שמייצגים אותן.

ישנו סיכוי שדווקא השנה תהיה שנת מפנה, ומדינה פוסט סובייטית שעד כה לא זכתה אף פעם – תזכה, מדינה שנמצאת בשלום עם כל אחיותיה הפוסט סובייטיות, ונראה שלאף אחת מהן לא תהיה בעיה לתת לה נקודות בנדיבות. מדובר כמובן בליטא, אשר נמצאת שנה שנייה ברציפות במעלה טבלאות המהמרים, אך זה עוד חזון למועד, וגם טבלאות מהמרים זהו דבר אכזרי במיוחד, וכבר עכשיו נראה שליטא בצניחה חופשית. ואם אכן יקרה הדבר וליטא תזכה, נצפה ל- 2022 לראות כיצד השפיעה זכייה זו על היחסים, שכן כמו שהדיפלומטיה והפוליטיקה משפיעות על האירוויזיון, כך האירוויזיון יכול להשפיע על הדיפלומטיה והפוליטיקה.



הרשמו לקבלת מייל על כתבות חמות מהאתר

    [fblike]

    רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!