טל סונדק. צילום: אופיר גפקוביץ', סטיילינג: ליאת אליה

טל סונדק, נציג ישראל לאירוויזיון 2001, שחרר אלבום חדש ומרגש בעקבו מסע חיפוש אחר טקסטים שלא הולחנו מעולם של גדולי המשוררים של הזמר העברי אשר הלכו לעולמם.

[fblike]

 

טל סונדק יצג את ישראל באירוויזיון לפני 19 שנים אך מאז לא הפסיק להופיע. הוא הוציא שני אלבומים, הופיע בתפקיד ראשי במחזמר "משה – הסיפור האמיתי", הופיע בארץ ובעולם, עבד עם ילדים ונוער וכעת נולד האלבום המרגש, "שירתם", לאחר מסע בן שנתיים של חיפוש אחר טקסטים של גדולי הזמר העברי: אהוד מנור, חיים חפר, מאיר אריאל, נעמי שמר ונתן יונתן. כל השירים הולחנו והופקו על ידי רמי קלינשטיין שאף חבר בדואט לסונדק בשיר "פרידה".

לרגל צאתו של האלבום החדש ביקשנו להחזיר את טל סונדק אחורה בזמן.




הפריצה המשמעותית שלך למעשה התרחשה ב- 2001. אז ייצגת את ישראל באירוויזיון עם השיר "אין דבר" שכתבה שמרית אור ויאיר קלינגר הגדולים. האחת כתבה עשרות שירים ביניהם שיר שזכה באירוויזיון ("הללויה"), והשני הלחין אינספור שירים שהפכו לנכס צאן ברזל בתרבות הישראלית. איך נוצר שיתוף הפעולה עם יוצרים כל כך גדולים וידועים?

"האמת היא שאני פניתי ליאיר קלינגר כדי לרקום שיתוף פעולה ללא קשר לאירוויזיון. התחלנו לחשוב על אפשרויות שונות ובאחת הפעמים קלינגר השמיע לי מנגינה שהוא רצה לשלוח לקדם אירוויזיון והרעיון מצא חן בעיניי", מספר טל בהתרגשות.

"לא הרבה יודעים אבל קלינגר פנה עם המנגינה לאהוד מנור, שאחת מגדולותיו היא לשמוע מנגינה פעם אחת ולתת מיד כותרת לשיר, מנור כבר ידע אילו מילים הוא הולך לכתוב, אך לאחר זמן קצר הוא חזר לקלינגר ואמר שלצערו הוא לא יכול לכתוב את השיר מכיוון ששיר אחר שלו ("זה קרוב", שרון לביא ושחר אנקרי) יוגש לוועדה של קדם האירוויזיון ולא ניתן להגיש יותר משיר אחד".

"קלינגר פנה לשמרית אור שהסכימה לכתוב את מילות השיר והשיר הוגש לוועדה שבחרה 12 שירים מתוך מאות שהוגשו, וכידוע, השיר נבחר לתחרות והתחלנו בחזרות".




בקדם אירוויזיון התמודדת מול זמרים ידועים כמו דפנה ארמוני, גבי שושן, מיכל אמדורסקי… אבל זכית בעיקר בזכות תמיכה גורפת מקהל הצופים שהצביע לזמר אלמוני. זה הפתיע אותך?

"זו הייתה תקופה מאוד קשה של ימי האינתיפאדה השנייה כשהמצב הבטחוני במדינה מאוד בעייתי ומשהו בטקסט ובמנגינה של השיר מאוד התחבר ונגע באנשים. אני לא ידעתי שאני אזכה אבל בסיום החזרה הגנרלית אורנה ומשה דץ, מנחי הקדם, ניגשו אליי ואמרו לי: 'בחורצ'יק, תתכונן!'", חושף הזמר המוכשר, "ואכן זכיתי, והטלפון הראשון שקיבלתי לאחר הזכייה בקדם היה מ… אהוד מנור".

ובעקבות המצב הבטחוני נתקלת באירוויזיון בגילויי אנטישמיות ובאיומים?

"כבר בתחילת הנסיעה הצמידו לי מאבטחים סמויים שהיו צמודים אליי ולא עזבו אותי לשנייה וכשהגענו לדנמרק ציירו על המלון שלנו צלב קרס. אבל גולת הכותרת היא שקיבלנו ידיעות שייתכן ומשהו ייקרה במהלך הביצוע של השיר על הבמה ולכן היו מאבטחים סמויים מוכנים בצידי הבמה במהלך הביצוע למקרה שחלילה יקרה משהו. זו הייתה תקופה מטורפת".

לבסוף הגעת למקום 16. התאכזבת?

"הייתה לי חוויה מאוד טובה מהזכייה בקדם אירוויזיון והשתתפתי בהרבה תכניות טלוויזיה אבל כמובן שרציתי להגיע למקום גבוה יותר. באתרי ההימורים ניבאו מקומות גבוהים יותר, התקשורת המקומית בדנמרק פירגנה לי מאוד והופעתי על שערי העיתונים המקומיים. אז ברור שזה היה מאכזב. אבל מבחינתי זכיתי במקום הראשון – משום שבעקבות התחרות פגשתי את טלי, רעייתי, שהייתה זמרת הליווי שלי בקדם ובשבוע האירוויזיון נרקמה ביננו התאהבות גדולה מתחת לראדר של העיתונאים והצוות. לארץ חזרנו כזוג לכל דבר. התחתנו שלוש שנים אחרי האירוויזיון ויש לנו שלוש בנות".




כל מי שחווה את האירוויזיון מספר שזו חוויה עצמתית וגדולה שמאוד קשה להתמודד איתה לאחר מכן. גם אתה חווית משהו דומה?

"האירוויזיון הוא משהו גדול ומשמעותי שעשיתי בגיל צעיר, ייצגתי את המדינה, סיקרו אותי תקשורתית, הופעתי בצרפת במקומות הגדולים ביותר, צפו בי אנשים רבים בארץ ובעולם… אבל חשוב להבין שלא כל החיים נראים כך ולכן בסיומו של כל פרוייקט אני משחרר וחושב מיד על הצעד הבא. כך גם לאחר האירוויזיון, חזרתי לארץ ומיד פניתי ליוצרים כדי ליצור שירים חדשים".

אתה עוקב אחרי התחרות בשנים האחרונות? מה דעתך על השינויים בתחרות לאורך השנים?

"אני משתדל להיות מעודכן אבל האירוויזיון הפך להיות מאוד מאוד ארוך. הרעיון של הוספת שופטים לתחרות הוא רעיון טוב. מאז 2001 התחרות שינתה את פניה, התחרות הפכה לשואו גדול, המון פירוטכניקה, אבל אני מאמין שזו תחרות חשובה ואני מאוד שמח שישראל משתתפת בה".

היום היית ניגש שוב להתמודד באירוויזיון? אולי אפילו כיוצר?

"אני חושב שהאירוויזיון צריך להשאר כחוויה אחת ויחידה. אני חושב שמגיע להרבה זמרים אחרים להתנסות ולחוות את התחרות".




טל סונדק. צילום: סשה פרילוצקי

הוצאת בעבר שני אלבומים ("עף אלייך" ו"בכל זאת אינני נפרד"), ספר לנו קצת על האלבומים האלה.

"בשנת 2005 יצא האלבום הראשון, 'עף אלייך', שבו עבדתי עם המון יוצרים שאני אוהב כמו לאה שבת, טל שגב, אהוד מנור ועוזי חיטמן. בתהליך היצירה לקחתי את הזמן כדי לברור את החומרים שאני באמת רוצה לשיר. העבודה על האלבום הייתה מאוד מרתקת והאלבום הזה זכה לביקורת מאוד טובות.

"האלבום 'בכל זאת אינני נפרד' היה מאוד משמעותי מבחינתי משום שהוא נוצר לאחר שאיבדתי את אחותי, שרון, לפני 6 שנים לאחר שנלחמה מספר שנים במחלת הסרטן. שרון נפטרה ביום השואה ולכן יום זה קיבל מבחינתי משמעות נוספת.

"בעקבות זאת החלטתי להנציח אותה בפרוייקט יוצא דופן ולכן יצרתי קשר עם יד ושם וביקשתי לקבל ספרים שעוסקים באובדן וגעגוע. אחד הספרים שצד את עיניי היה "בכל זאת אינני נפרד" שמכיל טקסטים של משורר יהודי בן 13 שנרצח בשואה על גדות הדנובה, גאבור ארדש, שהשאיר אחריו בגטו פתקים עם שירים שכתב בשפה ההונגרית שתורגמו על ידי דני נוימן. מדובר בשירים אינטליגנטיים, יפהפיים ומרגשים שהייתי מוכרח להלחין אותם.

"אחרי שלב ההלחנה חיפשתי הפקה מיוחדת ופניתי לקורין אלאל. השמעתי לה את השירים ובסיום היא חיבקה אותי בהתרגשות והחליטה לקחת על עצמה את הפקת האלבום", משחזר הזמר.

"במקביל התחלתי בחיפושים אחר משפחתו של הנער הצעיר. ביד ושם סיפרו לי שבת-דודתו מתגוררת בארץ וייתכן שאני מכיר אותה. תהיתי איך יכול להיות שאני מכיר מישהי שהיא מבודפשט ואז אמרו לי שמדובר באימא של אדיר מילר – מריאן. התקשרתי אליה, סיפרתי לה שהלחנתי את השירים והיא קיבלה זאת בשמחה רבה. פניתי לקרן ע"ש תד אריסון כדי שתיהיה שותפה ותתמוך בפרוייקט והם החליטו להפוך את זה למארז גדול שכולל את האלבום שלי בנוסף לתכנית חינוכית שנכתבה על ידי בית הספר להוראת השואה ביד ושם.

"הפרוייקט הפך להצלחה מאוד גדול משום שהפך לחלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים בבתי הספר, הוא מלווה משלחות לפולין, הוא הוליד מופע משותף שלי עם מריאן, האלבום נבחר על ידי העיתון מעריב לאחד האלבומים הייחודיים של שנת 2017, הוא מלווה כבר שנה שנייה את השידור המרכזי של שידורי קשת בערב יום השואה – והשנה נבחרתי להופיע במצעד החיים בפולין עם השירים שהלחנתי אך בגלל הקורונה המצעד בוטל".

והיום, בשעה טובה ומוצלחת, יצא האלבום השלישי – "שירתם" שהוא בעצם מכיל טקסטים של גדולי היוצרים הישראליים כבר לא איתנו והשירים הולחנו והופקו על ידי רמי קליינשטיין. איך החל הפרוייקט הזה?

"יצאתי למסע חיפוש של טקסטים לא מולחנים מתוך מגירותיהם של המשוררים הגדולים של הזמר העברי שאיבדנו בשנים האחרונות משום שנוצר בי געגוע לכתיבה היפה והמיוחדת שלהם שלדעתי חסרה בימים אלה.

"התחלתי להיפגש עם אלמנותו של אהוד מנור – עפרה פוקס, עם שירז אריאל (בתו של מאיר אריאל), ללי שמר (בתה של נעמי שמר), נטע רז (בתו של נתן יונתן) ומימי חפר (בתו של חיים חפר). קיבלתי מכולן טקסטים יפהפיים ואת ברכת הדרך.

"הטקסטים עברו לשולחן העבודה שלי ואמרתי לעצמי שאני צריך להשלים את הפאזל האמנותי של הפרוייקט. הזמינו אותי להופעה של רמי קלינשטיין באמפי שוני, הוא מוסיקאי שאני מאוד אוהב ומעריך. ברגע שהוא החל לשיר את "ארצנו הקטנטונת" הגעתי להחלטה שהוא המתאים ביותר לפרוייקט. התקשרתי אליו, סיפרתי לו על הפרוייקט, הוא התרגש מהרעיון, מהיוזמה ומהטקסטים. הוא הלחין את השירים, שלח לי סקיצות וכל שיר ריגש יותר ויותר.

"הפרוייקט הושק במופע ב'צוותא' בנובמבר 2019, תוך יומיים נמכרו כל הכרטיסים. במופע אני מקדיש לכל משורר פרק בו אני מבצע את השיר החדש ושני שירים ותיקים ואהובים. תוכנן מופע נוסף לחודש מאי אך הוא נדחה בגלל הקורונה ל- 31 ביולי.

באחד השירים החדשים, "פרידה", כתבה נעמי שמר: "כאב וסבל לא יוכלו לאהבה / ונהרות אותה לא יכבו / כשנחלי-הזכרון על כל טובם / אל תוך האוקיינוס יקוו". זה ביצוע מדהים לטקסט נוגה ומרגש שכבר לא כותבים לצערי במדינתנו.

"נכון. מדובר בטקסטים נדירים של טובי המשוררים של ארצנו".

איך הגיבו משפחות היוצרים אחרי ששמעו את השירים המוקלטים עם הטקסטים של יקירהם?

"מאוד התרגשו. במקרה של נעמי שמר, קיבלתי שיר שנכתב כמה חודשים לפני שהיא נפרדה מידיד המשפחה וחבר הילדות – מתי פלד, שהיה חבר כנסת ואלוף בצה"ל. נעמי כתבה והלחינה מאות שירים והיה מאוד קשה למצוא טקסט שלא הולחן על ידה. השיר "פרידה" לא הולחן עד שרמי קלינשטיין קיבל ממני את הטקסט ואנחנו מבצעים אותו יחד כדואט. רמי שילב בעיבד את השיר הנצחי של נעמי – "אני גיטרה", לשיר צולם קליפ בבית שפרירי (בית נעמי שמר) בקבוצת כנרת ויום אחד אני מקבל טלפון מלשכת נשיא המדינה שהודיע לי שהוחלט לפרסם את השיר בבכורה בעמוד הפייסבוק הרשמי לכבוד יום הזיכרון".

מעטים הם האמנים שמשחררים בימים אלה אלבומים כאסופה של שירים שמספרים סיפור אחד. רוב הזמרים מוציאים כל מספר חודשים סינגל מלווה בקליפ, ופחות מאמינים בלשחרר אלבום שלם. מה דעתך?

"לא מגרה אותי להקליט שירים בודדים שאין להם מכונה משותף. אני אוהב לעבוד על פרוייקט מוסיקלי שיש בו תוכן, משמעות וערך מוסף כשלשירים יש מכנה משותף מתוך חדוות יצירה".

לאלבום המיוחד והמרגש, "שירתם", ניתן להאזין דרך כל חנויות המוסיקה הדיגיטליות בקישור הבא. וניתן לרכוש עותק בחנות דיסק סנטר בתל אביב בעזרת הקישור הבא. המופע הבא, בו יתארח רמי קלינשטיין, יתקיים ב- 31 ביולי בזאפה הרצליה.

[fblike]

רוצים להישאר מעודכנים? רוצים לקבל את כל חדשות האירוויזיון ישירות לטלפון הנייד ברגע פרסומם? לחצו על הפעמון הכחול המופיע בצד ימין למטה – וכל פעם שתצא ידיעה חדשה הקשורה לאירוויזיון – אתם תיהיו הראשונים לדעת!